Artık bizim maratonumuz da şehrin ismiyle bilinecek. 17 Kasım’da gerçekleşecek Vodafone İstanbul Maratonu’na bu yıl 97 ülkeden 20 bin kişi katılıyor. Sosyal sorumluluk projeleri için koşanlar da var
“Koşma terlersin” sözüyle büyüyoruz, doktorların “Koşu sağlığa zararlı, dizleri sakatlıyor” tespitiyle devam ediyoruz. Kabul etmeliyiz, bizim koşuya bakışımız dünyadan farklı. Neyse ki şimdi Türkiye’de de koşanların sayısı her geçen gün artıyor. Sağlıklı yaşam uğruna artık bazı önyargılar kırılıyor.
Bundan 3-4 yıl önce Avrasya Maratonu’nun halk koşusuna katılmıştım. Hayır, köprüde mangal yapanlardan değildim. Rotary ile Polio hastası çocuklar için yürümüş ve epey bağış da toplamıştık. Maratonların sağlıklı yaşam dışında bir de sosyal sorumluluk etkisi var.
O zamanlar Avrasya Maratonu’na katılan ünlüler magazin sayfalarını, köprü üstünde halay çekenler birinci sayfaları süslemişti. Ama maratonla ilgili pek bir şey öğrenememiştik. Maraton maratonluktan çıkmış, köprünün halk açılımı olmuştu. Sonuçlardan kimsenin haberi olmamıştı. Oysa ilk 3 sırayı Afrikalılar almıştı. Türkler’i sıralamada görememiştik bile.
Avrasya değil, İstanbul Maratonu
Oysa bu yıl durum değişti. Her şeyden önce artık Avrasya Maratonu değil, resmi adıyla Vodafone İstanbul Maratonu oldu. Dünyanın her önemli maratonunda olduğu gibi artık bizim maratonumuz da şehrin ismiyle bilinecek. Hedef, dünyanın en iyi 7. maratonu olabilmek. Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago ve New York’tan sonra gelebilmek.
Boşuna İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ “Dünyanın en hızlı adamını, Usain Bolt’u getireceğiz” demiyor. Bu yıla yetişmemiş, ama bu gidişle seneye Bolt’u da İstanbul Maratonu’nda görebiliriz.
İstanbul zor bir parkur, herhalde bu kadar inişli çıkışlı engebeli başka bir parkur ya da şehir yoktur dünyada. Boşuna “İstanbulluya her gün maraton” demiyorlar. “42 km’yi çıkaramam” derseniz 15 km, 8 km ve halk yürüyüşü kategorilerinin de olduğunu unutmayın.
Akıllı telefon uygulaması var
17 Kasım’da gerçekleşecek maratona bu yıl 97 ülkeden 20 bin kişi katılıyor. Katılımcılardan bazıları sosyal sorumluluk projeleri için koşuyor. Vodafone’un “Vmaraton” adlı akıllı telefon aplikasyonu var. Aplikasyonu cep telefonuna indirmek için ‘maraton’ yazıp 9000’e göndermek yeterli. Uygulamayı indirebilmek için Vodafone kulllanıcısı olmak da gerekmiyor. Bu uygulamada koşu ve maraton ile ilgili tüm bilgileri edinebiliyor, hatta çeşitli vakıflara bağışta da bulunabiliyorsunuz. Vodafone Cep Bağış uygulamasıyla 50’ye yakın STK’ya kolayca bağış yapılabiliyor.
“Maratondan toplanacak bağıştan da bir şey olur mu?” demeyin. Geçen yıl dört sivil toplum kuruluşu toplam 550 bin TL bağış topladı. Bu sene 8 sivil toplum örgütü için bağış toplamak mümkün. Hangileri mi? AÇEV, AKUT, Buğday Derneği, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, TEMA, Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Vakfı, Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı. E, daha ne bekliyoruz? Ayrıntılı bilgi için: www.istanbulmarathon.org
TOG’A DESTEK OLALIM
Nefis pastalarıyla tanıdık Senem Betil’i. Daha sonra evlendi, çoluk çocuğa karıştı, pastanelerini kapattı. Yıllardır Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda gönüllü olarak çalışıyor.
Senem (Betil) Gürün, bu yıl İstanbul Maratonu’na katılıyor. Babası İbrahim Betil’in kurucusu olduğu Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı desteklemek için aylardır hazırlanıyor, ilk defa 15 km koşacak.
Senem’e ve tabii Toplum Gönüllüleri Vakfı’na destek olmak için adres budur, http://tog.org.tr/bagis_206. Ayrıca aşağıda Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın banka hesap bilgilerini de bulabilirsiniz.
Banka: Garanti Bankası Şube No: Bağlarbaşı Şubesi (422)
Hesap No: 6295999 IBAN No: TR78 0006 2000 4220 0006 2959 99
Alıcı Adı: Toplum Gönüllüleri Vakfı Açıklama: AAO Senem Gürün