Yeni çağdaş sanat fuarı “ArtInternational İstanbul”da bugün SPOT’un önemli bir paneli var. Çağdaş sanat konusunda kendinizi geliştirmek ve çağdaş sanata destek olmak istiyorsanız bugün nerede olmanız gerektiği belli
Bir postane memuruyla bir kütüphane görevlisi dünyada hatırı sayılır bir sanat koleksiyonuna sahip olabilir mi? Maaşları dışında geliri olmayan bir çift, daha ilk günden karar veriyor ve kadının maaşıyla geçinip erkeğin maaşıyla sanat eseri toplamaya başlıyorlar. Hem de New York gibi pahalı bir şehirde. Manhattan’da tek odalı bir evde oturuyorlar. Ressamlar nerede takılıyorsa oralara gidip onlarla arkadaş oluyorlar. Pablo Picasso’dan John Chamberlain’e birçok önemli sanatçının eserini zaman içinde topluyorlar. 4782 parçalık bir koleksiyonları oluyor. Tabii evlerinde yer kalmıyor. Yatağın altında eserler biriktirdikleri için yatak giderek yükseliyor. Sonunda eserlerin zarar görmesine daha fazla dayanamıyor ve koleksiyonlarının 2500 parçasını Washington’daki National Gallery of Art’a
bağışlıyorlar.
Dorothy Vogels çiftinden söz ediyorum. Onlar hakkında yapılmış müthiş bir belgesel de var. “Koleksiyonerlik sanılanın aksine sadece zenginlere özel değil” diye bu çifti örnek veriyor İngiliz sanat yazarı Louisa Buck. “Ne topluyorsan o sensin” de diyor. Nerede dinliyorum Louisa Buck’ı? SPOT’un çağdaş sanat panelinde.
Koleksiyonunun yarısından fazlasını bağışladı
“Bill Gates ya da Warren Buffet gibi dünyanın en zengin isimleri, servetlerinin yarısını bağışladı. Neden hepsini değil de, yarısını bağışladınız diye kimse sormadı. Ben 2000 parçalık koleksiyonumun 1463 parçasını bağışladım. Yine de, neden hepsini bağışlamadınız diye soruyorlar.” diyor Uli Sigg. 66 yaşında İsviçreli önemli bir sanat koleksiyoneri. 163 milyon dolar değerinde bir koleksiyonu Hong Kong’da 5 yıl sonra açılacak M+ Müzesi’ne bağışlamış. 22.7 milyon dolar değerindeki 47 eseriniyse yine aynı müzeye satmış. Koleksiyon yapmaya devam edebilmek için. Uli Sigg ile İstanbul’da tanışıyorum. Nerede mi? SPOT’un bir panelinde.
Bilmeyenlere anlatalım, SPOT, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Laura Carderera ve Zeynep Öz’ün kurduğu bir sanat platformu. SPOT’un seminerlerine katılarak bir taşla iki kuş vurmak mümkün. Hem çağdaş sanat konusunda kendinizi geliştirip hem de çağdaş sanatçılara destek oluyorsunuz. Nasıl mı? Workshoplardan elde edilen gelirin önemli bir kısmıyla her yıl bir sanatçının üretim süreci destekleniyor. Ayrıca SPOT’a üye olursanız, SPOT.TER olursanız, sadece seminerlerden değil farklı etkinliklerde
önceliklerden de faydalanabili-
yorsunuz.
Seminerlerin dördüncüsü gerçekleşecek
Bugün ArtInternational İstanbul’da SPOT Projects ve American Express’in düzenlediği Uluslararası Güncel Sanat Seminerleri’nin dördüncüsü gerçekleşecek. Başlık: “SOSYAL Bağlamda /içeren/içerikli SANAT”. Başlık sizi korkutmasın.
İlk panelde “Zorlukların Üstesinden Gelmek: Kriz Zamanlarında Sanat” konuşulacak. Konuşmacılar: Marwa Arsanios, Heba Farid, Dr. Tina Sherwell ve Asena Günal. Moderatör Moukhtar Kocache.
İkinci panelde ise Saruhan Doğan, Jack Persekian ve Nato Thompson “Dengeler: Kriz Dönemleri, Eleştirel İşler, Eleştirel Kurumlar”ı konuşacak. Toplumda sosyal ve politik gerilimlerin yaşandığı zamanlarda, sanatçılar ve işlerin giderek daha tartışmalı ve daha çekişmeli olma eğilimi tartışılacak. Doğru zamanlama böyle bir şey işte. İstanbul’daysanız kaçırmayın!