İngiltere’de bir kitap, eleştirmenler tarafından çok beğenildi ama üç ayda sadece 449 adet sattı. Peki ama yazarının JK Rowling olduğu anlaşılınca ne değişti?
İngiltere’de nisan ayında bir roman yayımlandı. Adı, ‘The Cuckoo’s Calling’. Bir dedektifin bir süpermodelin intiharını araştırmasının hikayesi. Yazarı, Robert Galbraith. Galbraith’in ilk romanı olmasına rağmen eleştirmenlerden çok iyi not aldı. Dili çok başarılı bulundu. “Sofistike” diye okurlara tavsiye edildi. Peki ama ilk üç ayda kaç adet sattı? Sadece 449 adet.
Derken Twitter’da bir gazeteciye bir tüyo gönderildi, Robert Galbraith, ‘Harry Potter’ serisinin yazarı JK Rowling’in takma adı diye. Ne olduysa bundan sonra oldu işte. Önce bu, basit bir söylentiden mi ibaret, yoksa gerçekten dünyanın en çok kazanan yazarlarından JK Rowling mi yazdı araştırıldı. Sonunda JK Rowling itiraf etti, “Bu sırrı daha uzun süre saklamayı umuyordum, Galbraith adıyla yazmak beni rahatlattı, özgürleştirdi.”
Satış yüzde 150 bin arttı
JK Rowling, devlet yardımıyla zar zor geçinirken beş yıl içinde İngiltere’nin en zengin 12’nci kadını oldu, ‘Harry Potter’ kitapları sayesinde. ‘Sunday Times’a göre, 798 milyon dolarlık serveti var. ‘Forbes’a göre, 2007’de dünyanın en güçlü 48’inci ünlü ismi oldu. Kitapları 65 dile çevrildi. ‘Harry Potter’ markası, filmleriyle birlikte 15 milyar dolar değerine ulaştı.
Üç ayda 449 adet satan kitabı ‘Harry Potter’ın yazarının yazdığı anlaşılınca kitabın sırf ‘Amazon’da satışı yüzde 150 bin arttı. Kitapçılarda kitap bulunamaz hale geldi. Anında ‘sold out’lar kervanına katıldı. Hatırlayalım, JK Rowling’in 400 milyon adet satan ‘Harry Potter’lardan sonra yazdığı ‘The Casual Vacancy’ hiç beğenilmedi, eleştirmenler tarafından acımasızca eleştirildi ama milyonlarca sattı. Adı hiç duyulmamış bir yazarın ilk romanıysa ne kadar iyi eleştiriler alırsa alsın satmadı.
Çok satanlar daha mı çok eleştiriliyor?
Eleştirmenler, kitabı JK Rowling’in yazdığını bilseydi de övgülerde bu kadar cömert davranacaklar mıydı acaba? Yoksa çok satan bir yazar olduğu için JK Rowling’i yerden yere vurmayı mı tercih edeceklerdi? Ya okurlara ne demeli? Eleştirmenlerin ne dediği belli ki umurlarında değil. Tavsiye edilen bir kitabı okumak yerine belli ki, ünlü bir yazarın kitabını sırf yazarın adına güvenerek alıyorlar.
İngilizce’de bir söz vardır, “Don’t judge a book by it’s cover/Bir kitabı kapağıyla yargılama” diye. Demek ki hepimizin içinde var bu.
Dışarıdan nasıl algılandığı içerikten daha önemli oluyor çoğu zaman.
Erkek yazar algısı yarattı
JK Rowling bu konuda başından beri hassas zaten. JK kısaltmasını kullanmasının nedeni de bu. J gerçek adı Joanne’den geliyor, K’se anneannesinin adı Kathleen’den. İlk ‘Harry Potter’ kitabı çıkarken erkek çocukların kadın yazar okumak istemeyeceğini düşünmüşler. Ayrıca JK Rowling, erkek yazarların kitapları daha çok satıyor diye isminden kadın olduğunun anlaşılmasını da en başından beri istememiş. İşte bu yüzden ikinci takma isminin de bir erkek ismi olmasını tercih etmiş. Boşuna, “İsmimden beklenti olmadan yazmak saf bir zevk veriyor” demiyor JK Rowling. Şimdi yeni serisinin ikinci kitabını yine aynı takma isimle gelecek yaz
yayımlamayı düşünüyor.
Bundan sonra her satmayan kitapta ünlü bir yazarın takma adıyla yazdığı söylentisi çıkarılırsa ve
kitap anında milyonlarca satmaya başlarsa hiç şaşırmamak gerek.