Moda sergileri sayesinde müzeler ziyaretçi rekoru kırıyor. Şimdi Paris Moda Haftası’yla eş zamanlı gerçekleşen Alaia sergisi de yeni bir rekor kıracak gibi gözüküyor. İşte sergiden notlar...
Kadınlar onun için “Bize vücudumuzu geri verdi” diyor. Reklam vermeye inanmıyor, “Tasarımlarımı giyenler benim için yeterince reklam yapıyor zaten” diyor. Bir moda evinin “it-bag” diye tabir edilen arzu nesnesi çantaları olmadan da ayakta kalabileceğini savunuyor. Moda haftalarında koleksiyonlarını inatla göstermiyor, markası Prada Grubu tarafından satın alındığında bile. Moda tasarımcılarının yıldızlaştığı bir dönemde bile hep geri planda kalmayı tercih ediyor. Hiçbir zaman oyunu moda dünyasının kurallarıyla oynamıyor. Hatta Anna Wintour’dan Karl Lagerfeld’e modanın dokunulmazları hakkında ne düşünüyorsa açık açık söylüyor. Karl Lagerfeld’i karikatürize edilmiş gibi bulduğunu söylerken “Eline bir gün bile makas almamıştır” diye ekliyor. Anna Wintour için “İyi bir iş kadını ama modayı bilmiyor, kendi giydiklerine bakınca zevk sahibi olmadığı belli oluyor zaten. Moda tarihinde kim onun adını hatırlayacak?” diyor herkes “Şeytan Marka Giyer” filmine de ilham veren Amerikan Vogue’un yayın yönetmeninin gözünün içine bakarken.
Peki ama kimden bahsediyorum? Azzedine Alaia. 73 yaşında Tunuslu bir moda tasarımcısı. Dior’da başlıyor, sonra bir dönemin efsane moda tasarımcısı Thierry Mugler’le çalışıyor. Daha sonra kendi markasını kuruyor. Şimdi markasını Prada Grubu’ndan geri aldıktan sonra Richemont Grubu’na satmış durumda ama kreatif direktörlüğe devam ediyor.
Paris’te en çok konuşulan sergi
Geçen çarşamba akşamı Paris Moda Haftası’yla eş zamanlı bir Alaia retrospektifi açıldı, yenilenen moda müzesi Palais Galliera’da. Paris Moda Haftası’nda ilk 3 gece Alaia sergisinin özel açılış daveti vardı. 3 gün 3 gece kutlamalar yapıldı. Müzenin önündeki uzun kuyruklar dikkat çekti her seferinde. Bu kuyruklarda endüstriyel tasarımcı Marc Newson’dan, Dior’un CEO’su Sidney Toledano’ya kadar birçok önemli isimle çarpışmak mümkündü.
Artık büyük sanat müzeleri bile moda sergilerine ev sahipliği yapıyor, daha çok kişiye ulaşabilmek için. Hatırlarsınız, New York’ta Metropolitan Museum of Art’ta gerçekleşen Alexander McQueen sergisi büyük bir rekor kırmıştı. Şimdi Paris’teki Alaia sergisinden de böyle bir rekor bekleniyor. Cumartesi günü itibarıyla halka açılan sergide Naomi Campbell’ın giydiği Afrika temalı kostümlerden Grace Jones’un giydiği son derece iddialı elbiselere kadar birçok detay var.
Tam 70 kıyafet sergileniyor. Aralarında Mısır’daki mumyalardan esinlenilerek yapılmış vücudu saran bandajlı daracık beyaz elbiseler de rahibelerden ilham alınarak yapılmış elbiseler de var. Ayrıca Alaia’nın ilk yıllarında kumaş yetmediği için araya renk attırdığı tasarımlarını da görüyorsunuz. “Kumaş yetmediği için böyle yapmak zorunda kaldı” diye altına not düşülmese orijinal tasarımın böyle olduğunu sanırsınız. İşin ilginç yanı, 1980’lerden günümüze kadar kıyafetlere bakınca, aslında hiç de eskimediklerini görüyorsunuz. 80’lerde yaptığı bir elbiseyi pekala bugün de yapmış olabilirdi diyorsunuz.
Özellikle Madame Gres’den ne kadar etkilendiğini de görüyorsunuz. Ama Alaia’yı Alaia yapan bazı tasarımlarına sergide yer verilmemiş. Eğer yaptığı işleri yakından takip ediyorsanız sergide hayal kırıklığına da uğrayabilirsiniz. Alaia tasarımlarını Madonna, Michelle Obama, Carla Bruni, Sofia Coppola ve Rihanna gibi birçok ünlü isim giyiyor. Azzedine Alaia bu konuda son derece mütevazı, “Ben sadece giysileri yapıyorum, modayı kadınlar yaratıyor” diyor. Haksız mı? Sergi 26 Ocak’a kadar devam edecek.