Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beklenilen “Anish Kapoor İstanbul’da” sergisi bugün Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılıyor. Sergiyi açılıştan önce Anish Kapoor ile birlikte gezdik. Siz de bu sabah erken davranırsanız Anish Kapoor’un kendi ağzından hikayesini dinleyebilirsiniz

Şehrin dört bir yanında “Anish Kapoor İstanbul’da” afişlerini görüyorsunuz. Hatta Sabancı Müzesi’ndeki serginin şehirde o kadar çok afişi var ki, Anish Kapoor bile şaşırmış. “Kendimi bir devlet adamı gibi hissettim” diyor gülerek. Sabancı Müzesi’nde önce sergiyi anlatıyor, sonra sergiyi birlikte geziyoruz.
Onu en son Gangnam Style videosunda izledim. “İnsan hakları için birlik olun” yazılı tişörtünün üstüne pembe bir gömlek geçirmiş, sanatçı arkadaşlarıyla orijinaline taş çıkartacak kadar iyi dans ediyor. Amacı Çinli sanatçı Ai Weiwei’e destek olmak ve insan haklarına dikkat çekmek. Dünyanın sayılı müzelerinin kadrolarından da destek almış bu video için. New York’taki Moma’dan Londra’daki Tate Modern’a birçok önemli kurumun çalışanları hep birlikte Gangnam Style yapıyor. İşte şimdi Sabancı Müzesi’nde oturmuş Anish Kapoor’u dinlerken gözümün önünden gitmiyor bu video. Acaba bizim müzeler de destekler miydi böyle bir protestoyu?

Bir heykeli 6 milyon TL’ye satıldı
Anish Kapoor, sanatın siyasi yönünden de bahsediyor. Konu Ortadoğu’ya gelince, “Umarım ABD, Ortadoğu’yu rahat bırakır” diyor, sonra
hemen düzeltiyor “ABD Başkanı’ndan söz ediyorum, insanlarından değil.” İş konuşmaya gelince temkinli. Neyse ki, serginin küratörü Norman Rosenthal’in işlerini beğenmesinin çok zaman aldığını anlatırken samimi. Gerçekten de Rosenthal başta yüz vermiyor
Anish Kapoor’a. “Zaten 1970’lerde ilk başladığımda Hint asıllı bir İngilizin uluslararası sanat piyasasında var olabileceğini kimse düşünmüyordu, şimdi çağdaş sanatta çok şey değişti” diyor Kapoor. Aslında 80’lerde tanınmaya başlıyor. 2008’deyse bir işi 6 milyon TL’ye satılarak rekor kırıyor.
Rosenthal’le birlikte yaptıkları dördüncü sergi bu. Serginin İstanbul’a gelmesi Suzan Sabancı Dinçer sayesinde oluyor. Suzan Sabancı Dinçer, Londra’da Royal Academy of Arts’da Anish Kapoor sergisini gezdikten sonra kararını veriyor, böylece Akbank sponsorluğunda bir Anish Kapoor sergisi düzenleniyor Sakıp Sabancı Müzesi’nde. Tam 2 yıllık görüşmelerden sonra.

Serginin belgeseli de var
“Burada kimse bize hayır demedi” diyor küratör Norman Rosenthal. Duvarları indirip eserleri yerleştirmişler, sonra yeniden duvarlar inşa edilmiş. Aynı anda 4 vinç çalışmış müzede. “Bir sokak lambasını bile kaldırmalarını istedik, kaldırdılar, dünyanın başka hiçbir yerinde olmaz bu” diyor. Taş eserlerin hepsi çok ağır. Maceralı bir çalışma olmuş çünkü 11-12 ton ağırlığında işler bile var. Sabancı Müzesi’ni resmen şantiyeye çevirmişler. Bu maceralı süreci www.anishkapooristanbulda.com adresinden izleyebileceğiz. Çünkü yerleştirme sırasında bir belgesel çekmişler.
Anish Kapoor, İstanbul sergisindeki işlerinin çoğunu daha önce sergilememiş. “Nasıl bir araya getireceğimi, görülmesini isteyip istemediğimi bilmiyordum” diyor taş eserleri için. Biz onu daha çok çelik heykelleriyle tanıyoruz. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için yaptığı Londra’nın kamuya açık en büyük heykeli “Yörünge”yi hatırlıyoruz. Bu sergide “Gök Ayna” ve “Sarı” gibi tanınan birkaç eseri de yer alıyor. Rosenthal’in dediği gibi eserlerin ne zaman üretildiği tahmin edilemiyor. Bu da zamansızlık hissi veriyor.

Artık heykel yerine resim yapıyor
Anish Kapoor heykelleriyle tanınmasına rağmen şimdi daha çok resim yapmaya ağırlık verdiğini de itiraf ediyor. İstanbul sergisini kolay kolay unutmayacağı her halinden belli. Bakarsınız, ileride resimlerinden oluşan bir sergi de gelir İstanbul’a. Daha az zahmetli olacağı kesin.
Hatırlatma: “Anish Kapoor İstanbul’da” sergisini bugünden itibaren Sakıp Sabancı Müzesi’nde gezmek mümkün. Üstelik bugün saat 10.00’da Anish Kapoor’un kendi ağzından hikayesini dinlemek de mümkün. Yarın saat 14.30’da ise müzede “Klasik Sanat
Müzelerinde Çağdaş Sanatın Yeri” başlıklı bir panel yapılacak. Kaçırmamakta fayda var.