“Türkiye’de olimpiyatlar izlenmiyor” diyenler, bu yıl haksız çıktı. Uykusuz kaldık, açılış törenini Eurovision gibi hakkında bol bol yorum yaparak heyecanla izledik
* Açılışı izlememizde olimpiyatların İngiltere’de olmasının ve İngilizlerin her açılış, her kutlama, her etkinlikte müzik farkıyla daima öne çıkmasının da şüphesiz etkisi çok. Tabii Oscarlı yönetmen Danny Boyle’un payını da unutmamak gerek.
* Bu yıl olimpiyat tarihinde ilk defa 204 ülkenin 204’ünden kadın atletler de ülkelerini temsil ediyor. Suudi Arabistan ilk defa kadın sporcularla olimpiyatlara katılıyor. Bizim takımda da ilk defa kadın sporcu sayısı daha fazla. 2012 yılında hâlâ kadın sporcu olması konuşuluyorsa bunda bir terslik yok mu? Kadınların sporda başarılı olması bu kadar şaşırtıcı bir şey mi?
* Ülkelerin geçitini izleyenlerde tepki aynı, “Ne kadar çok ülke var! Adını bile duymadıklarımız var! Doğu Timor gibi dünyanın en fakir ülkeleri bile olimpiyatlara katılıyor.”
* En heyecanla beklenen an, Kadın Voleybol Milli Takım Kaptanı Neslihan Darnel’in Türk bayrağını taşıması. Kameralar bu anı Başbakan ve ailesini de göstererek ölümsüzleştirdi.
* İngiltere 3 saat 45 dakikalık açılış töreninde bol bol kendi kültürünü anlatma şansı buldu. Ulusal sağlık sistemi, kadın hakları gibi konulara bile değinildi. Bu kadar ayrıntıya gerek yoktu ama böyle bir tanıtım fırsatını kaçırmadılar. Kendi kendileriyle dalga geçtikleri bölümlerle sempati topladılar.
* İngiltere’nin tanıtımında ‘Kraliyet Ailesi’ne büyük rol düşüyor. Törenin en eğlenceli anlarından biri ‘James Bond’ rolündeki Daniel Craig ve Kraliçe II. Elizabeth’in Londra sembollerinin üzerinde yaptığı helikopter gezisi ve stadyuma paraşütle atlamalarıydı. Paraşütle atlayanlar dublördü ama dublörlerin hemen ardından Kraliçe, stadyumdaki yerini aldı.
* Meşalenin David Beckham’ın kullandığı sürat teknesiyle Thames Nehri’nden stadyumun bulunduğu Doğu Londra’ya taşınması da güzeldi. Tabii Beckham gibi yıldızlar olunca olimpiyat açılışının bol bol izlenmesi de normal.
* İngiliz atletler, stadyuma girdiğinde David Bowie’den ‘We Can Be Heroes’ şarkısı geldi, sözleri ‘Just for one day’ diye devam ediyor. İngilizler, olimpiyatlarla bir günlüğüne de olsa kahraman oldu. Ama olimpiyatların kahramanlıktan çok ekonomiye müthiş katkısı olacağı bekleniyor.
* Paul McCartney, artık şarkı söyleyemiyor diye eleştirilse de sahnede 70 yaşında bir Beatle izlemek hâlâ güzel.
* ”İstanbul’un olimpiyatlar için şansı var” deniliyor. Şansı olabilir ama bir kez daha gördük, altyapı ve organizasyon konusunda daha yapılacak çok şey var.
OLiMPiYAT MODASI DA KONUŞULUYOR
* Bazı ülkelerin takım elbiselerle, bazı ülkelerin de spor kıyafetlerle katıldığı olimpiyat açılışında da moda konuşuluyor. Karl Lagerfeld’in olimpiyat temalı koleksiyonundan değil, takımların kıyafetlerinden bahsediyorum.
* ABD takımı, Ralph Lauren imzalı kıyafetlerinin ‘Made in China’ etkiketli olması ve askeri üniformalara benzemesi nedeniyle eleştirildi. Ama lacivert blazer ceket ve bereler beğenildi. Lauren’in polo oyuncusu Amerikan bayrağından daha büyüktü. Çünkü tasarımcılarla işbirliğinden de takımlara gelir sağlanıyor. Tabii bu arada tasarımcının da tanıtımı oluyor.
* İngilizlerin son dakikaya kadar gizli tutulan beyaz kıyafetlerini hazır giyim markası Next hazırlamıştı. Altın yaldızlarıyla altın madalyayı hedefledikleri de açıkça belli oluyordu.
* İtalyan takımı için Giorgio Armani, koyu renk takım elbise ve çizgili kravat tercih etti.
* Çekoslovak takımının yağmur çizmeleri ve ellerinde şemsiyelerle Londra yağmuruna atıfta bulunması hoştu.
* Kapanış töreninde de ünlü tasarımcıların kıyafetlerini göreceğiz. Stella McCartney İngiliz atletler için, Prada İtalyan yelken takımı için, Puma ve Bob Marley’nin kızı Cedella Marley’se Jamaika takımı için özel formalar hazırladı.
* Forma için bütçesi olmayan takımların Çin’den taklit ürünler giyeceği konuşuldu. Örneğin Mısır takımı, Twitter’da bu durumdan şikayet etti ve bunun üzerine Nike, takıma forma desteğinde bulundu.
* ”Açılış töreninde olimpiyat kıyafetlerinde okula dönüş teması dikkat çekiyor” dedi moda eleştirmenleri. Bunun nedeni de bu formaların değişik versiyonlarının satışa çıkması.
* Türk takımının kıyafetine gelince sade ve sıradan diyebiliriz. Daha iyi olabilirdi ama bu da kötü değildi.