Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bahar Korçan, Hakan Yıldırım, Arzu Kaprol, Hatice Gökçe, Bora Aksu, Elif Cığızoğlu, Ümit Ünal, Özgür Masur, Zeynep Tosun, Zeynep Erdoğan... Hepsi Türkiye’de ilk akla gelen moda tasarımcılarından. Farklı tarzları var ama çok önemli bir ortak noktaları da var. Hepsinin çıkış noktası aynı, hepsi bir moda tasarım yarışmasında keşfedildi.
Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, moda sektörü için çok önemli. Dile kolay, 22 yıldır yapılıyor. İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) ve Moda Tasarımcıları Derneği yarışmayı sahipleniyor, Ekonomi Bakanlığı da destekliyor. Arkasında ciddi bir çalışma ve heyecan var.
Karşımda moda tasarımcıları Hakan Yıldırım ve Mehtap Elaidi (aynı zamanda Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı) ve İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik var.
Hakan Yıldırım başlıyor anlatmaya, “Koza’nın önemi, devamlılığının olması” diyor ve ekliyor: “Türkiye’de bırakın böyle bir yarışmayı, herhangi bir şeyin 22 yıldır devam etmesi önemli. Bu yarışmaya katılan gençlere söylüyorum, burada yapılanları sizin için sadece aileniz yapar, tabii eğer maddi imkanları buna elveriyorsa.”

Haberin Devamı

TECRÜBE KAZANDIRIYOR
Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, sadece maddi imkanlar değil, çok değerli tecrübeler de kazandırıyor. Hatta bu yüzden, “Parayla satın alamayacağınız imkanlar sunuyor bu yarışma” diyor Mehtap Elaidi, moda tasarımcısı adaylarına.
Yarışmada finale kalan 10 adaya, birer tanınmış moda tasarımcısının atölyesinde çalışma ve koleksiyonlarını hazırlama fırsatı sunuluyor.
Bu yılki mentorler arasında kimler mi var? Mehtap Elaidi, Hakan Yıldırım, Simay Bülbül, Niyazi Erdoğan, Gamze Saraçoğlu, Nihan Peker, Gül Ağış, Hatice Gökçe, Zeynep Tosun.

PEKİ JÜRİDE KİMLER VAR?
Jüride ise sektörün önde gelenleri var. Kimler mi? İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik, İstanbul Moda Akademisi (İMA) Genel Direktörü Seda Lafçı, MTD Başkanı Mehtap Elaidi, Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dilek Alpan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Görevlisi Yeşim Bağrışen, moda tasarımcıları Hakan Yıldırım, Atıl Kutoğlu, Gamze Saraçoğlu, moda ve stil danışmanı Ece Sükan, moda fotoğrafçısı Aslı Girgin, marka danışmanı Banu Bölen ile moda yazarları Ayşe Ferhangil ve Yaprak Aras.
Yarışmada dereceye girenler 435 bin TL değerinde ödül ile birlikte yurt dışında 1 yıl İngilizce ve moda eğitimi, İMA’da ileri düzey moda tasarımı ve dploma programına ücretsiz katılım ve sektörle ilgili uluslararası bir moda fuarını ziyaret imkanına da sahip olacak.
Yarışmanın finali, 18 Haziran Çarşamba günü Four Seasons Hotel’de gerçekleşecek.
Bakalım, bu yıl kimler katılacak moda tasarımcılarımız arasına?

Haberin Devamı

BEN DE YAPARIM HİSSİ VERİYOR

Cemre Narin’i ‘Vogue’ dergisindeki yemek yazılarıyla tanıyorsunuz. Aşçılık eğitimi alan Begüm Atakan ile birlikte uzun zamandır bir yemek kitabı projesi üzerinde çalışıyorlardı. ‘İçindekiler’ adını verdikleri tarif ve fikir kitabı bu hafta Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.
‘İçindekiler’, alıştığımız yemek kitaplarına benzemiyor. “İçindekiler’in amacı hep yapılanın dışına yönlendirmek, galiba birazcık da yoldan çıkarmak“ diyor Cemre Narin ve Begüm Atakan.
Yemek kitaplarında alıştığımız resim gibi yemekler ya da uygulaması imkansıza yakın tariflerle gözünüzü korkutmuyor. Aksine, bu kitapta değişik fikirler, yeni ve kolay tarifler, ben de yapabilirim hissi veren yemekler var.
‘İçindekiler’, fazla bilgiye boğmadan mutfağa girmeye heveslendiriyor. Bir an önce bu kitabı edinmekte fayda var.