Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sırf İstanbul Bienali ve Art International sanat fuarı için eylülde dünyanın diğer ucundan İstanbul’a gitmeye değer!
Bunu söyleyen Avustralyalı sanat sitesi ArtsHub.
Artık İstanbul sanat etkinlikleriyle ön plana çıkan bir şehir olarak tanınıyor.
5 Eylül-1 Kasım tarihlerindeki İstanbul Bienali ve 4-6 Eylül’deki ArtInternational’ın da uluslararası haritaya girmede rolü büyük.
Peki ama 2015’te başka hangi sanat etkinlikleri için seyahat etmeye değer?
2015’te neler görülmeli?

Sanat için seyahat

Haliç'te gerçekleşen Art International'da Hüseyin Bahri Alptekin'in enstralasyonundaki şiltelere uzanıp hayal kurmak mümkündü.

OCAK
Bugün başlayan, 25 Ocak’a kadar devam eden Art Stage Singapore için hâlâ çok geç değil. New York’ta ise Jake Gyllenhaal ve Ruth Wilson’ın başrollerini paylaştığı yeni bir Broadway oyunu, Constellations var. Konu: Aşk, ilişkiler ve paralel dünyalar.

ŞUBAT
İngiliz rugby yıldızı Gareth ‘Alfie’ Thomas’ın hikâyesi kendi adını taşıyan bir tiyatro oyununa dönüştü. Bir sporcunun gay olduğunu açıklamasıyla değişen hayatından çok daha
fazlası var. İlk gösteri 19 Şubat’ta Cardiff’te Sherman Theatre’da.

MART
Art Basel, Miami’den sonra Hong Kong’da da gerçekleşiyor, 15-17 Mart’ta. Aynı hafta Hong Kong’da Art Central Asia Contemporary Art Show ve Asia Hotel Art Fair de var.
Dönüşte de 18-21 Mart’ta gerçekleşecek Art Dubai’ye ve 5 Mart-5 Haziran’da gerçekleşecek Sharjah Bienali’ne uğramak mümkün. New York’ta ise Björk retrospektifi modern sanat müzesi MOMA’da 8 Mart’ta açılacak, 7 Haziran’a kadar devam edecek.

NİSAN
Modern dans hayranlarını
ilgilendirecek bir öneri, Pina Bausch’un iki eseri Londra’da sergilenecek. 15-18
ve 23-26 Nisan’da.

MAYIS
Venedik Bienali 9 Mayıs’ta başlıyor,
22 Kasım’a kadar devam ediyor. Ön izleme 6-8 Mayıs’ta.
Üstelik bu yıl Venedik Sanat Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nun yeni sabit yeriyle ilk yılı. Hatırlarsınız, geçen yıl Türkiye Pavyonu Venedik Mimarlık Bienali’nde açılmıştı.
Wall Street Journal, Küba için sanat
koleksiyonerlerinin cenneti olacak diyor. Ruhunu kaybetmeden bir an önce görmekte fayda var. Havana Bienali 22 Mayıs’ta başlıyor, 22 Haziran’a kadar devam edecek.
New York’ta ise önemli çağdaş sanat fuarı Frieze Art Fair 14-17 Mart’ta.
New York’un ünlü müzesi Whitney Museum of American Art, 1 Mayıs’ta Meatpacking bölgesindeki yeni yerinde açılıyor. Mayıs ayı boyunca dikkat çeken önemli sergiler de var. New York Botanical Gardens’daki Frida Kahlo (16 Mayıs-1 Kasım), MOMA’da Yoko Ono (17 Mayıs-7 Eylül) ve Brooklyn Müzesi’ndeki Basquiat’ın Bilinmeyen Defterleri (3 April-23 August) gibi.
Fransa’da ise Cannes Film Festivali
13-24 Mayıs’ta. Geçen yıl Altın Palmiye’yi alan Nuri Bilge Ceylan’dan sonra bakalım bu yıl Cannes’da neler olacak...

HAZİRAN
Sanat takviminde yılın en önemli olayı hiç şüphesiz Art Basel. 18-21 Haziran’da. Geçen yıl Türkiye’den katılan galeri yoktu, bakalım bu yıl olacak mı?
Moskova’daki Gorky Park’ta Rus işadamı Roman Abramovic’in kız arkadaşı Dasha Zhukova’nın kurduğu yeni bir müze açılıyor, Garage Museum of Contemporary Art.

TEMMUZ
Manchester Uluslararası Sanat Festivali var. 2-19 Temmuz tarihlerinde.

AĞUSTOS
Yeni Zelanda’ya kadar gitmeyi göze alanlara, Auckland Sanat Festivali bu ay gerçekleşecek, tarihler henüz kesinleşmedi. Edinburgh’da ise sahne sanatlarının öne çıktığı Fringe Festivali var.

EYLÜL
İstanbul Bienali ve ArtInternational Istanbul’un yanı sıra Sydney’deki Carriageworks ve Melbourne Fringe Festival de öneriliyor.

EKİM
Christchurch’ün Scape Bienali bir seçenek, seyahat etmek istemeyenler içinse Ekim demek bizim için Filmekimi demek.

KASIM
Jakarta Bienali 1 Kasım’da başlıyor,
10 Aralık’a kadar devam ediyor. Bizde ise kasımda Contemporary Istanbul çağdaş
sanat fuarı öne çıkıyor.

ARALIK
Çin’e gitmek için geçerli bir neden: Mobilya üretimiyle bilinen Guangzhou’da ilk Guangzhou Asya Bienali gerçekleşecek. 11 Aralık’ta başlayacak. 10 Nisan 2016’ya kadar devam edecek. Guangzhou
Trienali’yle eş zamanlı.

Haberin Devamı

Larry David Broadway’de
Onu izlemek için dünyanın öbür ucuna da gidilir. Larry David, müthiş bir yetenek, Seinfeld ve Curb Your Enthusiasm gibi efsane TV dizilerinin yazarı. İlkokuldan beri ilk defa sahneye çıkacak, hem de Broadway’de kendi yazdığı bir oyunda rol alacak. ‘Fish in the Dark’ (Karanlıktaki Balık) şubat ayı boyunca ön gösterimde, 5 Mart’ta ise resmen başlıyor. New York’a gideceklere duyurulur!

Haberin Devamı

Görülmesi gereken 3 sergi

Haberin Devamı

- Fikir Dökümü: Tam 12 tasarımcı /
sanatçı bir araya geldi. Fikirlerini bronz döküm tekniğiyle nesnelere dönüştürdü, hiçbir
kullanışlılık kaygısı olmadan.
Kimler mi bu isimler? Erdem Akan, Sezgin Aksu, Ayşe Birsel, Ela Cindoruk, Erdal Duman, Atilla Kuzu, Eray Makal, Günnur Özsoy, Nazan Pak, Seçkin Pirim, Aziz Sarıyer ve Emir Uras.
Çabuk davranmak lazım, sergi 30 Ocak’a kadar Nişantaşı’ndaki ECNP Galeri’de.

- Open Call / Open Door: İstiklal Caddesi’nde Mısır Apartmanı’ndaki Nesrin Esirtgen Collection’ın genç sanatçılara kapılarını açmasının önemli bir göstergesi.
Amaç, genç sanatçılara daha fazla görünürlük sağlayabilmek.
İlginç işlerin yer aldığı sergi 6 Mart’a kadar devam edecek.

- IntentIonal Overdose: PR gurusu Banu Birkan Nişantaşı’nda yeni bir kültür- sanat ve etkinlik mekânı açtı.

OVERTHOSE adlı bu mekanda ALAN İstanbul ile birlikte düzenledikleri sergi 28 Şubat’a kadar devam ediyor.

Hangi sanatçıların eserleri var? Kezban Arca Batıbeki, İsmet Doğan, Komet, Ayline Olukman, Ardan Özmenoğlu, Murat Pulat, Merve Şendil, Halil Vurucuoğlu.