Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İyi şeyler de oluyor.

Son günlerde en çok duymak istediğimiz cümle bu.

Neyse ki sadece kendini düşünmek / kurtarmak yerine başkaları için de bir şeyler yapanlar da var aramızda.

Giderek maddi - manevi şartlar zorlaşıyor ama yine de yılmayıp ayakta kalmak ve tabii daha çok kişiye ulaşmak için büyük mücadele veriyorlar.

İşte Nesin Vakfı, en iyi örneklerden biri. Aziz Nesin’in “Benim en büyük eserim” dediği kadar var.

“Vakıf bağışsız yaşayacak seviyeye gelmeli”

Ali Nesin, Matematik Köyü ile Vehbi Koç Vakfı ödülünü aldığında Aslıhan Lodi’ye verdiği röportajda Nesin Vakfı için “Biraz arka planda mı kaldı acaba?” demiş ve eklemişti: “Vakfın geleceği artık benim varlığıma bağlı değil sanki. Oldukça iyi gidiyor. Sistem oturdu. Nitekim yönetimini vakıf mezunlarına, yani oranın asıl sahiplerine bıraktım. Sadece uzaktan, çok ender olarak, ihtiyaç olursa müdahale ediyorum. Gelirimizin dörtte biri Nesin Yayınevi’nden, dörtte biri kiralardan, yarısı da bağışçılardan geliyor. Ne yazık ki bağışsız yaşayacak seviyeye gelemedik bir türlü ama çalışıyoruz. Umarım ben yaşarken bunu gerçekleştireceğiz. Nesin Vakfı toplumda çok saygı duyulan, çok iyi bilinen bir kurum ama sadece 40-50 öğrenciye sahip çıkıyor. Daha etkili olması gerekirdi. Bunu da sanırım Matematik Köyü sayesinde sağladık. Felsefe Köyü’nün yarısı tamamlandı ve şu an hizmette. Geçen yaz üç haftalık program gerçekleşti. Önümüzdeki yaz neredeyse iki ay boyunca çalışacak. Diğer yarısı bağışları bekler. Matematik Köyü ile yan yana, sınırdaşlar. Aynı altyapıyı paylaşıyorlar. Sanat Köyü’nünse seramik ve cam atölyelerini inşa ediyoruz. Böylece daha fazla genci etkileyeceğiz. Belki size iddialı gelecek ama Türkiye’nin geleceğini şekillendirdiğimizi düşünüyorum. Yarının bilim insanları, yöneticileri, sanatçıları matematik, sanat ve felsefe köylerimizden çıkacaklar. Köyler birleşip üniversiteye dönüşür mü? Olabilir ama şu anda bunun için yeterli paramız yok ve sanki hiç olmayacak. Ama belki bir fen lisesi olabilir.”

Haberin Devamı

100. yaşa Fazıl Say katkısı

Haberin Devamı

Ali Nesin ve Nesin Vakfı Aziz Nesin’in izinden gidiyor.

Bunun için de desteğe ihtiyaç var. 20 Aralık’ta Aziz Nesin 100 yaşına basıyor. Her yıl bu tarihlerde gerçekleşen kutlama yemeği bu yıl 15 Ocak’a ertelendi çünkü 19 Aralık’ta başka bir program var: Fazıl Say, Cihat Aşkın ile birlikte Nesin Vakfı yararına konser veriyor.

Dedeman otelinde gerçekleşecek geceye Enver Aysever de ‘Aykırı Kumpanya’sıyla katılacak.

Orada bulunmak için tek yapmanız gereken Nesin Vakfı’na bağışta bulunmak.

Bu arada hatırlatalım, ‘Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015’ sergisini hâlâ görmediyseniz, 19 Kasım’da Bursa’da açıldı, 18 Aralık’ta da İzmir’de açılacak.

Ayrıntılar için: c17www.nesinvakfi.org