Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’da düzenlenen Çağdaş Türk Sanatı müzayedesinde, en yüksek fiyatlara giden eserler yabancılar tarafından alındı. Çağdaş Türk sanatına ilk defa yabancı para girdi

Koleksiyonerler, Türkiye’de alabilecekleri eserleri gidip Londra Sotheby’s’de alacak, yabancılar bu müzayedeyle ilgilenmeyecek sanılıyordu. En azından geçen yıl durum böyleydi.
Oysa perşembe günü ikincisi yapılan Sotheby’s Londra Çağdaş Türk Sanatı müzayedesinde, durum değişti. Geçen yıldan 1 milyon sterlin daha fazla gelir elde edildi. Bu yılki satış tam 2 milyon 436 bin 850 sterlin. Türkçesi 5 milyon 577 bin 465 TL. Fahrelnissa Zeid, Taner Ceylan ve Canan Tolon gibi 16 sanatçı rekor kırdı. Fahrelnissa Zeid’in eseri uluslararası bir müzayedede yabancı bir alıcıya satılan, 1 milyon doların üstüne çıkan ilk modern Türk sanat eseri. Taner Ceylan’ın eseri de 121 bin 250 sterline satıldı.
Gelelim müzayedeye katılan koleksiyonerlere. Özcan Tahincioğlu, Emin Hitay, Numan Ceyhan gibi önemli Türk koleksiyonerler de Londra’daki müzayede salonundaydı. En yüksek fiyata satılan ilk dört eseri ise yabancıların satın alması herkesi şaşırttı. Katılanlardan yüzde 32’si Sotheby’s’in yeni müşterisiydi.
Sotheby’s İstanbul’un Direktörü Oya Delahaye ile Londra-Paris arası seyahatinde haberleştik. ‘Sotheby’s olarak sonuçlardan çok mutluyuz. En yüksek fiyatlara giden eserler yabancılar tarafından alındı’ dedi. Bu beklenmedik ama sevindirici bir sonuç oldu.
Artsümer Galeri’nin sahibi Aslı Sümer ile konuştum. “Çağdaş sanata ilk defa yabancı para girdi. Sanatçılarım Kemal Seyhan, Ceren Oykut ve Gözde İlkin’in eserlerinin ikisini yabancılar aldı. Geçen sene müzayedeyi Türk koleksiyonerler destekledi. Bu sene yabancılar arttı. Bu çok heyecan verici. Seneye daha da heyecanlı olacak” dedi. Aslı Sümer’in tek üzüldüğü galerisi olmayan sanatçıların eserlerinin hak ettiği ilgiyi görmemesi oldu. Umarım seneye bu problem de çözülür.



Jane Birkin istinye Park’ta dehşete düşer!

Sotheby’s’de birbirini ağırlama dönemi bitti


Jane Birkin film festivali için İstanbul’da. Dün akşam ‘36 Dağ Manzarası’nın gösterimine katıldı. Bir kitle onu müziği ve filmleriyle tanıyor. Bir kitle için de Birkin sadece bir çanta modelinden ibaret.
İşte o ikinci kitle her gün İstinye Park’ta masa kapmaca oynuyor. Neredeyse içine kadar arabayla girebildiğiniz için burada tek tip insanlardan geçilmiyor.
Jane Birkin’i İstinye Park’a götürseler, her kadının elinde kendi adını taşıyan Hermes Birkin çantayı görse dehşete düşer. Bu kadar farklı renkte Birkin çantayı çantanın ilham kaynağı Jane Birkin bile bir arada görmemiştir herhalde. Bizim için artık alıştığımız bir manzara. Jane Birkin için çok farklı bir deneyim olacağı ise kesin.


Yine yeniden Asmalımescit!
Asmalımescit istilası kısa bir dönemdi, geçecekti. Öyle olmadı, Asmalımescit hala dipsiz kuyu gibi. Gece gündüz bildiğiniz isimler de adını hiç duymadığınız kişiler de Asmalımescit’te yer bakıyor. Herkeste bir yeme-içme sektörüne girme hevesi var. Sanki bu dünyanın en kolay işiymiş gibi. Açılanları ve kapananları takip etmek zorlaşıyor. Önemli değişikliklerden biri İrfan Kuriş’in Flamm’ında. Flamm’ı Nurettin Hasman devralmak üzere. Anlaşılmış, ama detaylar üzerinde halen çalışılıyor. Gece kulübü yapacağı söyleniyor. Oktay Kaynarca’nın da Asmalımescit’te bir mekan kiraladığı konuşuluyor. Burada yeni yer tutanlar arasında Lucca’nın işletmecisi Cem Mirap ve İstanbul Doors Group da yer alıyor. Aynı mekanların devamı yerine şimdi yeni konseptler yaratılacak gibi gözüküyor. Eylül’de açılmaları bekleniyor. PTT’ciler küçük bir kafe açtı, Sofyalı 19’un yanında. Adı 17. Görülmeye değer. Bu arada kapananlar da var. Şimdi onun yerine çok talip var. Bakalım hangisi alacak?


Bu gece
Indigo’da çok sevdiğim Balamir Nazlıca’nın grubu Soaked sahneye çıkıyor. Saat 23.00’te. Kaçırmayın!