Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tüketim çılgınlığı aldı başını gidiyor. Ünlüler ve firmalarsa eskileri değerlendirebilmek ve doğa dostu olabilmek için farklı çalışmalar yapıyor

Gwyneth Paltrow, kendi internet sitesi Goop’ta giysilerini ve eşyalarını satışa çıkardı. Londra’daysa Prenses Diana’nın gardırobundan önemli günlerde giydiği elbiseler, Kerry Taylor müzayede evi’nde satışa çıkarıldı. Prenses Diana’nın Beyaz Saray’da Başkan Reagan’ın davetinde John Travolta’yla dans edereken giydiği gece mavisi tuvalet de satışa çıkanlar arasında. Alt tarafı bir elbise demeyin, açık artırma fiyatı 300 bin sterlinden, yani 840 bin TL’den başlayacak.
Hollywood yıldızlarından Kraliyet Ailesi üyelerine kadar en akla gelmedik kişiler bile eskileri değerlendirme derdinde. Giysi ve eşyaların satışından elde edilecek gelir yardım kuruluşlarına aktarılacak.
Diana’nın oğulları ya da gelini “Hatıradır, bizim çocuklara saklayalım annemizin elbiselerini” demiyor. Devir artık öyle bir devir değil. Bir yandan tüketim çılgınlığı devam ediyor, bir yandan da hafifleme, arınma ihtiyacı giderek daha ağır basıyor.

Haberin Devamı

Tüketicilerin vicdanı rahatlatılır


Ürün toplayan ilk firma
H&M’in de yeni bir kampanyası var. H&M’in 2005’ten beri geri dönüştürülmüş malzemelerden hazırladığı doğa dostu koleksiyonlarını zaten biliyoruz. Bu sezonki koleksiyonun yüzü Vanessa Paradis. Şimdi bir de H&M, dünya genelinde ürün toplamaya başladı. Üstelik H&M marka olması da gerekmiyor.
“Her ne marka olursa olsun, giyilemeyen eskimiş ürünleri topluyor ve dünyanın en büyük geri dönüşüm firmasıyla geri dönüşümlerini sağlıyoruz. Ürün toplama girişimine başlayan ilk firmayız. H&M Türkiye olarak da toplanan ürünlerin kilosu kadar da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne para bağışımız olacak” diyorlar.
Bırakın ünlüleri, artık hızlı tüketime en çok teşvik eden markalar bile eldekileri en iyi şekilde değerlendirmenin peşinde. İnsanlık için küçük ama doğa dostu olmak için büyük bir adım olabilir.

Geçmiş olsun Karlie Kloss!

Tüketicilerin vicdanı rahatlatılır

Modayla uzaktan yakından ilgisi olmayan erkekler bile “Bu sefer moda haftasında iş yok galiba” diyordu. Organizasyonla ya da koleksiyonlarla ilgili bir şey bildiklerinden değil. Nedeni basit, dünya çapında bir süpermodel bu sefer gelmedi. Artık Acun Ilıcalı’nın yarışmalarına bile dünya çapında ünlü modeller sık sık gelirken moda haftasında tanınmış bir mankenin gelmemesi şaşkınlık yarattı.
Oysa Karlie Kloss gelecekti moda haftamıza. Öyle duyurulmuştu, son dakika apandisit nedeniyle uçağa binemediği açıklandı ve Karlie Kloss’un katılacağı basın toplantısı kendisi olmadan gerçekleşti.
Peki bu arada geçen hafta hasta Karlie Kloss neler yaptı, bir bakalım? Geçen hafta itibarıyla Los Angeles’taki Victoria’s Secret sunumuna katıldı ve artık resmen bir Victoria’s Secret meleği olduğu açıklandı. Hemen ertesinde de Sao Paulo Moda Haftası’na uçtu. Dün Brezilya’daki moda haftasının açılışını yaptı. Ne diyelim?