Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Orhan Pamuk ‘İstanbul’a gelin çağrısı’ yapıyor, son zamanların yükselen dergisi Porter ‘Sarkis’in gökkuşağıyla güne başlayın’ diyor.
Kutluğ Ataman’ın Sakıp Sabancı anısına yaptığı eser Arts Life tarafından bienalde görülmesi gereken ilk 5 eser arasında gösteriliyor.
Permak grubuna ait St Regis San Clemente Palace’ın partilerine akın ediliyor.

Venedik gündeminde neler var

Her köşe başında bir tanıdığa rastlanıyor, her yerden Türkçe konuşmalar duyuluyor.
Venedik’i gerçekten istila etmiş durumdayız.
Peki ama Venedik gündeminde neler var?
- En çok beğenilen çift Orhan Pamuk ve Aslı Akyavaş. Orhan Pamuk’un İstanbul Bienali Dostları ve Hamileri Konseyi Başkanı olarak ev sahipliği yaptığı resepsiyondaki konuşmasını Aslı Akyavaş’ın telefonuyla görüntülemesi de kendisi gibi doğal ve tatlıydı.
- Orhan Pamuk’un Çukurcuma’daki Masumiyet Müzesi’nin İstanbul Bienali mekânlarından biri olması ve resim merakı bilinen yazarın bienalde İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun küratörlüğünü yapacağı bir sergiyle karşımıza çıkacak olması da sevindirici.
- İstanbul Bienali davetinden sonra bahçede Bedri Baykam’ın çok konuşulan boş çerçevesinde fotoğraflar çekildi. Baykam, gelenlere tek tek çerçevenin hikayesini anlattı. Sadece Türkiye’den gelenler değil, yabancılar da hikayeyi iyice öğrendi.
- Güler - Suzan ve Sevil Sabancı ve Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer Kutluğ Ataman’ın Sakıp Sabancı anısına yaptığı eserin önünde tebrikleri kabul etti. Ama Kutluğ Ataman rahatsızlığı nedeniyle Sabancı ailesinin verdiği yemeğe katılamadı.
- Gazeteciler, Türkiye Pavyonu’nda Respiro adlı solo sergisiyle yer alan Sarkis’in başka bir eseriyle Ermenistan Pavyonu’nda da yer almasını tartışıyor. “Bir sanatçının aynı anda iki ülke pavyonunda işlerinin olması birbirinden rol çalar mı?”, “Türkiye ve Ermenistan Pavyonu’nda aynı anda olması manidar mı?” diyenlere sanat camiası “Sanat evrenseldir, sanatçıların milliyeti olmaz” cevabını veriyor. Başka bir pavyonda da yer alması Türkiye Pavyonu’ndaki işini etkilemez, değerini azaltmaz. Zaten Sarkis de bu konulardan artık çok sıkılmış, sadece işlerinin konuşulmasını istiyor.
- Türkiye Pavyonu’nun açılışında Sarkis’in gökkuşağı kadar çok fotoğrafı çekilen vitraylardaki resimler oluyor. Resimlerde Hrant Dink’in fotoğrafı, Gezi sonrası boyanan merdivenler, Gezi döneminin simgelerinden kırmızı elbiseli kız gibi detaylar göze çarpıyor.
- Türkiye Pavyonu’nun tek beğenilmeyen yanı sergiyi gezenlere hediye edilen şeffaf plastik çantaları oluyor. Doğa dostu olmanın, geriye dönüşümün bu kadar önemsendiği bir dönemde plastik tercih edilmesi bol bol eleştiriliyor.
- Arsenale’deki Türkiye Pavyonu’nun açılışından sonra Mustafa Taviloğlu, Murat Pilevneli, Ece Sükan, Arslan Sükan, Zafer Yıldırım, Siren Ertan - Gökhan Çarmıklı, Elif Dürüst, Rabia-Ali Güreli, Evren-Arhan Kayar, Mine Kalpakçıoğlu, Levent Kızıl, Gül-Mustafa Oğuz, Sahir Erozan, Ahmet Güneştekin, Azra Akın, Murat Tabanlıoğlu, Taha Tatlıcı gibi birçok isim St. Regis San Clemente Palace’ta sosyalleşiyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Bauer’e geçiliyor.
- Bienalle eş zamanlı ‘Milion Taşı’ sergisini açan Ahmet Güneştekin, eleştirileri anlamsız buluyor, “Tanıtım yapmayıp oturduğum yerden keşfedilmeyi mi bekleseydim? Dünyaca ünlü sanatçılara baktığınızda onların da tanıtım yaptığını görüyorsunuz” diyor. Haksız mı?