Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aralıkta hayatta olmaz, bari ocakta başla dediler. Biliyorum, yeni yıl listeleri yılın son günlerinde itinayla hazırlanır sonradan tamamen unutulur. Şimdi başladım başladım, yoksa bir daha hiç yapamam dedim ve 1 Aralık itibarıyla kendimi Sibel Büyükuğur’a teslim ettim.
Teslim ederken de söyledim, sözümü tutarım, ama sıkıntıya da gelemem. Hedef, 6 kilo vermekti. Benim boyum posumda bir insan için 6 kilo az değildi, ama bazı diyetisyenler tarafından reddedildiğim bile oluyordu, diyet yerine spor yap diye. Oysa fazla kiloları vermeden yapılan spor daha da şişiriyordu vücudu. Bir de üstüne nasılsa spor yapıyorum diye daha da rahat rahat yemek yeniliyordu.
Yazın Mikonos’ta Sibel Büyükuğur’u gördüğümde inanamadım, ne kadar zayıfladığına. Bunun için ne kadar kafa yorduğunu, 20 yıllık spor eğitmeni Salih Gözütok ile Bross Life’ı kurduğunu, milli voleybolcu / diyetisyen Fatma Yıldırım’la çalıştıklarını bildiğim için hemen başlarım sandım, olmadı.
Kasım sonu Les Ottomans’daki Park Şamdan’da Gökhan Çarmıklı’yı gördüm tanıyamadım, eşi Siren Ertan Çarmıklı “Sibel’le tam 12 kilo verdi” deyince tamam dedim, işte o gün bugün.
1 Aralık itibariyle Bross Life’tan gelen kutularda ne bulursam onu yedim. Her kutuyu çocuklar gibi heyecanla açtım. Haftada bir 1 dilim ekmek gördüğümde, o ekmeği ne kadar itinayla tost makinesine yerleştirdiğimi, ya bir şey olursa diye balıkçıdaki kediler gibi nasıl başında beklediğimi ne siz sorun, ne ben anlatayım.
Daha önce hiç içmediğim soya sütüyle bile tanıştım ve süt sevmeyen biri olarak tadını sevdim. Porsiyonlarım giderek küçüldü. Hayatta doymam dediğim ölçülerle doymayı, uzun saatler ayakta kalmayı öğrendim. Günde 50 dakika yürüyebilmek için elimden geleni yaptım. Koşturma içinde her gün yürüyemedim o ayrı. Ama her sabah hiç sektirmeden tartıya çıkıp fotoğrafını Sibel’e gönderdim. Arada kilomun takıldığı, milim oynamadığı da oldu. Yine de azmettim, 30 günü tamamlamaya karar verdim bir kere dedim.
Bu 30 gün içinde neredeyse her gece 3-4 yılbaşı partisine gidip hiçbir şey yemeden içmeden durdum. Bir kere bir kadeh beyaz şarap içecek oldum, İstanbul Modern’in Gala Modern gecesinde, onda da Sibel’e yakalandım, yakalanmamla kadehi elimden bırakmam bir oldu.
Günlerce yanımda yiyecek çantasıyla dolaştım. En ciddi iş yemeğinde en ağır restoranda bile kutumu verip servis ettirdiğim oldu. Neyse ki İstanbul’daki mekanlar diyetlere, sağlıklı beslenme çantasıyla yemeğe gelenlere çoktan alışmış. Hiç beklemediğim kadar çok kişi farklı firmalardan kutularla besleniyor. Yine de çoğu zaman evde yiyip çıkmayı tercih ettim. Yakın çevreme, ‘Mazeretim var asabiyim!’ uyarısında bulundum. Asabiyetimin sebebi açlık değildi aslında, ne yiyip içeceğime kendim karar verememekti ve tabii beni en çok zorlayan uzun sofralarda bile sevdiğim hiçbir şeye elimi sürememekti.

30 günde 6 kilo
Dile kolay, tam 30 gün oldu. 30 gündür çikolata yemiyorum. Bu benim için önemli bir ilk. Hayatta yapamayacağımı sandığım bir şeyi yaptım. Tuhaf ama canım da istemiyor şimdi, genelde yediklerimi. Beklenmedik bir şekilde, terbiye oluyorsunuz işte.
30 günün sonunda, hedefime ulaştım, 6 kilo gitti. Kendimi hafiflemiş hissediyorum. Sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da. İmkânsızı başarmışım, tutmayın beni, artık her şeyi yaparım özgüveni de geldi. Şimdi sırada bir hedef daha var, 4 günlük detoks. 30 günden sonra 4 gün de neymiş!

Haberin Devamı

En popüler yeni yıl kararları

Haberin Devamı

1. Kilo vermek
2. Sigarayı bırakmak
3. Spor yapmak
4. Alkolü bırakmak
5. Borçlardan kurtulmak
6. Para biriktirmek
7. Yeni bir hobi edinmek
8. Aile ve arkadaşlarla daha fazla zaman geçirmek
9. Hayatı daha iyi organize edip stresi azaltmak
10. Her ay 1 kitap okumak
11. Yeni yerlere seyahat etmek
12. İş değiştirmek
13. Ruh sağlığını iyileştirmek, korkularla yüzleşmek, kaygıları azaltmak
14. Beden sağlığına özen göstermek
15. Ruh ikizini bulmak, aşık olmak
16.Evi, ofisi kullanılmayan eşyalar ve giysilerden temizlemek
17. Bir yardım kuruluşunda gönüllü çalışmak
Not: Aşk 15. sıraya düşmemeli, haksız mıyım?

Haberin Devamı

Listeyi yine tamamlayamadık

Yılın son günlerinde geçen yıl dileklerimizin ne kadarını gerçekleştirebildiği-mize bakıyor ve yeni dileklerde bulunuyoruz. Dr. Başak Demiriz’in hazırladığı listeyi okurken ilk defa tüh, bu yıl da kilo veremedim, spora başlayamadım demiyorum.
Yeni yılda kararlarınızı boşuna sıralamayın, nasılsa gerçekleştiremeyeceksiniz diyenlere aldanmayın, umarım siz de benim gibi istediklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İyi seneler!