Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Floransa’da gurmeler arasında popüler bir restoran Ora D’aria. Tipik İtalyan lokantalarından farklı. Zorlama bir dekoru ve mönüsü var. Giriş katında oturursanız açık mutfağa bakıyorsunuz, alt katta oturursanız manzaranız şarap kavı.

Restoran ne kadar zorlama ve sofistike görünümlü olsa da mönüyü elinize alınca durum değişiyor. Üzerinde renkli resimler olan bir çocuk kitabı gibi. Türkiye’de şık bir restoran böyle bir mönü yapsa herkes şaşırır. Yemekler lezzetli ama çok etkileyici değil.

Şef Marco Stabile daha önceki restoranı bir hapishaneye baktığı için buraya mahkumların hava alma saatinden esinlenerek isim koymuş. 2011’de ilk Michelin yıldızını kazanmış. Burası iş yapacak bir restorandan çok şefin kendi kendi tatmin ettiği bir yer olmuş.

Malum Türklerin yurt dışında gittiği restoranlar hep aynı. Türklerin Floransa’daki favori restoranı Cibreo. Hem restoranı hem kafesi var. Şef Fabio Picchi’nin yemekleri ‘fine dining’ kategorisinde ama ortam daha rahat. Mönü yok. Garsonlar bir sandalye çekip yanınıza oturuyor ve günün yemeklerini saymaya başlıyor. Tipik İtalyan restoranlarından değil, ama Floransa’ya kadar gitmişken görülmeli.