Bodrum’dan şikayet edenler kendilerini en yakındaki Yunan adalarına atıyor. Amaç, daha lezzetli yemekleri, daha makul fiyata yiyebilmek. Peki ama bu duruma Yunan adalarındaki işletmeciler ne diyor?
Bodrum’dan Yunan adalarına geçiyoruz. Bu yaz Bodrum’da ev kiralamak yerine Patmos, Meis, Leros ve Mykonos’ta yazlık ev tutanlar var. Hatta Meis ve Midilli’de bile ev tutanlar var. Bodrum’da iyi bir otele ödediğiniz 2 gecelik fiyatla en çılgın tatil adası Mykonos’ta bile bir aylık düzgün bir ev bulabiliyorsunuz. Bu gidişle çok yakında Yunan adalarında ‘Ağaoğlu My Greece’ siteleri yapılırsa şaşırmayız.
Biz Bodrum’un pahalılığından şikayet eder, Yunan adalarının fiyatları ne kadar uygun diye konuşurken bu kez Yunanlar da isyan ediyor. Neden mi? “Bu yaz Türkler ve Araplar çok az geliyor” diye. Mykonos’ta Nammos’a, Symi’de Manos’a ya da Leros’da Mylos’a giderseniz “İşletmecilerin hiç de şikayet etmeye hakları yok” diye düşünürsünüz. Oysa sayemizde Yunan adalarında da fiyatlar
katlanarak artmakta, yerliler
ekonomiye katkıda bulunmamızı isterken gittiğimiz adaları da
bozmamamızı diliyor.
Bir örnek verelim. Yerliler Symi’deki meşhur Manos’taki eğlenceyi, tabak kırmayı yerden yere vuruyorlar. Yunan kültürünün bir parçası olmadığının sık sık altını çiziyorlar. Yine de bu mekanlara giderseniz, karşılaştığınız manzara karşısında Türk turist sayısının hiç de azalmadığını düşünebilirsiniz. Ama gördüğünüz manzara sizi yanıltmasın.
Malum Türkler bir yer
tutturur, hep aynı yere gitmekten hoşlanır. Çok memnun kalmasa bile bir yerde tanınıyor ve iyi karşılanıyorsa kolay kolay vazgeçmez o yerden. İşte o yüzden
Yunan adalarında da gittiğimiz yerler hep aynı.
Bu yıl o sık sık gidilen mekanların işletmecileri bile turizmde ciddi bir düşüş olduğunu söylüyor. Bunun ekonomilerini ne kadar kötü etkilediğini anlatıp duruyorlar. E, bu durumda ne yapmalı? Şimdi Yunan adalarını kalkındırmaya
gidiyorum. Kalimnos’la başlayıp Mykonos’la bitireceğiz.
Fazıl Say’dan ders almak mümkün
Genç sanatçılar için Bodrum’da başka güzel şeyler de oluyor. Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında Fazıl Say bir masterclass verecek. 6-7-8-9-10 Ağustos’ta gerçekleşecek dersler aslında bestecilere yönelik. Ama festivale minik bir katkıda bulunarak bu derslere izleyici olarak da katılmak mümkün. İlgilenenlere duyurulur!
Sanatçılara Bodrum müjdesi
Sanatta sergileme ve pazarlama kadar üretim süreci de önemli. Contemporary İstanbul’un kurucusu Ali Güreli, şimdi sanatçıların üretim sürecine destek vermek için yeni bir proje yapıyor. Yurt dışında örneklerinin çok sık görüldüğü sanatçı rezidansı programı ‘Bodrum Contemporary Art Campus’ başlıyor.
Akademik koordinatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği program 12 ay boyunca dünyaca tanınmış usta sanatçılarla genç sanatçıları bir araya getirecek. Uluslararası kurum ve üniversitelerle iş birliği yapacak. Atölyeler, konferanslar ve paneller düzenleyecek. Hedef, 100’ün üzerinde öğrenci ve genç sanatçıya eğitim imkanı sunmak.
‘Bodrum Contemporary Art
Campus’un açılışı 10 Ağustos’ta.
Aynı gece Cennet Koyu’ndaki Mandarin Oriental’de de bir parti gerçekleşecek. Koleksiyonerlerin büyük bir kısmı 10 Ağustos gecesi belli ki
bu iki davete de katılacak.