Cadde Çaka Bey kimdir, tarihte nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu Okan Şenozan hakkında...

Çaka Bey kimdir, tarihte nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu Okan Şenozan hakkında...

11.05.2021 - 00:58 | Son Güncellenme:

Selçuklu komutanı ve denizci Çaka Bey hakkında aramalar başladı. Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Okan Şenozan tarafından canlandırılan 'Çaka Bey kim tarafından öldürülmüştür, nasıl öldü?' gibi sorular da okuyucular tarafından merak edilen konular arasında. İşte, Çaka ve hayatı...

Çaka Bey kimdir, tarihte nasıl öldü Uyanış Büyük Selçuklu Okan Şenozan hakkında...

Çaka Bey'in tarihte kim olduğu sorgusu Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile gündeme geldi. Dizide ünlü denizciyi Okan Şenozan canlandırıyor. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğu biliniyor ve Bizans İmparatorluğu'na da esir düştüğü dönem olmuştur. Çaka Bey'i oynayan Okan Şenozan kim?

Haberin Devamı

ÇAKA BEY TARİHTE KİM?

Çaka Bey veya Çağa Bey, 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Selçukluların Anadolu coğrafyasına yayıldıkları dönemde Smirni merkezli bağımsız bir beylik kurmuştur. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğu için tarihteki ilk Türk amirali olarak kabul edilmektedir.

1071 yılı sonrasında Anadolu'ya yapılan Selçuklu akınlarına katılan ve 1078 civarında Bizans İmparatorluğu'na esir düşen Çaka Bey, İmparator III. Nikiforos'un dikkatini çekerek ''protonobilissimus'' unvanıyla saraya alındı. 1081'de I. Aleksios'un imparator olmasıyla, kendisine verilen unvan ve ayrıcalıkların geri alınması sebebiyle saraydan ayrıldı. Aynı yıl, İzmir tarihindeki ilk Türk hâkimiyetini sağladı. Bir müddet sonra sınırlarını genişleterek Ege Denizi'ndeki bazı adalar ile denizin kıyı şeridindeki bazı yerlerde hâkimiyet kurdu. 1092 yılı civarında, Abidos'u kuşattı, fakat Bizans İmparatoru I. Aleksios'un Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan'ı kışkırtması üzerine Kılıç Arslan tarafından öldürüldü ve kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı.

Haberin Devamı

Abidos kuşatması esnasında Bizans donanması denizden, Selçuklu ordusu ise karadan Çaka Bey'e karşı harekete geçti. İki devlet arasındaki ittifaktan haberi olmayan Çaka Bey, I. Kılıç Arslan ile bir görüşme talep etti. Kendisini merasimle karşılayan I. Kılıç Arslan, verilen ziyafet sırasında Çaka Bey'i öldürdü.

Çaka Bey kimdir, tarihte nasıl öldü Uyanış Büyük Selçuklu Okan Şenozan hakkında...

OKAN ŞENOZAN KİMDİR?

Şenozan, 29 Mart 1968 tarihinde Adana'da dünyaya geldi. İlk, orta ve liseyi Ankara'da Tevfik Fikret Lisesi'nde okudu. 1986 yılından itibaren seslendirme yapmaya başladı. 1991 yılında A.Ü.D.T.C.F tiyatro bölümü oyunculuk dalından mezun oldu. Aynı yıl Devlet Tiyatrolarında sanatçı olarak göreve başladı. Tiyatro aktörlüğünün yanı sıra televizyon, sinema ve seslendirme çalışmaları yapmaktadır. 2014 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı tek kişilik “Bizim Yunus" oyunundaki performansıyla "Sanat Kurumu" "en iyi erkek oyuncu" ödülünü aldı. 2020 yılında Devlet Tiyatrosundan emekli olarak bağımsız çalışmaya başladı. Çok iyi derecede Fransızca ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.