Cadde ÇÖLYAKLA YAŞAM - ÇOCUKLARIN DURUMU DAHA DA ZOR

ÇÖLYAKLA YAŞAM - ÇOCUKLARIN DURUMU DAHA DA ZOR

24.05.2013 - 21:02 | Son Güncellenme:

Çölyak hastalığında, çocukları iştah açıcı gıdalardan uzak tutmak, diyete uymalarını sağlamak kolay değil. Bu aşamada yaşlı bireylerin, komşu, akraba ve çocuğun okul yetkililerinin bilinçlendirilmesi önem kazanıyor

ÇÖLYAKLA YAŞAM - ÇOCUKLARIN DURUMU DAHA DA ZOR

Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden, pizzadan dondurmaya, çocukların en sevdiği tariflerin glutensiz nasıl pişirebileceğini anlattı...

Çocuğu çölyaklı olan ailelere neler önerirsiniz?
Glutensiz diyete uymak, yetişkinler için önemli bir yaşam tarzı değişikliği gerektirirken çocukların buna uymalarını sağlamak çok daha zor. Dondurmalar, şekerlemeler, fast food ürünleri, soslu cipsler... Çocuklar için oldukça iştah açıcı yüzlerce ürün var marketlerde. Misafirperver bir toplum olmamız nedeniyle akraba ziyaretleri de ailelerin zorlandığı konulardan biri. Başta yaşlı bireyler olmak üzere ailece ziyaret edilen tüm yakınları, bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor. Çünkü bir çay kaşığının 1/8’i kadar un, buğday ya da bulgur çocuğu tekrar hasta edebilir. Aile ziyaretlerinde, çocuğun diyetine uygun gıdaları ebeveynler mutlaka yanlarında taşımalı. Okul çağında çocuğu olan aileler, okul yönetimi ve öğretmenlerle durumu paylaşarak sürekli iletişim halinde olmalı.

Haberin Devamı

Çölyaklı çocukların güvenle tüketebileceği gıdalar hangileridir?
Mısır, pirinç, patates, kara buğday, kestane unu, mısır ve patates nişastası, bakliyatlar, süt ve süt ürünleri, soslanmamış et, tavuk ve balık, yumurta, bitkisel yağlar, sossuz sebze ve meyveler, güvenli gıdalardır. Ama bu gıdaların nasıl pişirildiği de önemli. Dışarıda yemek yerken sulu yemeklerin içerisine kıvam vermesi için un konabileceğini, tabağınıza gelen patates kızartmasının börek kızartılmış bir yağda hazırlanabileceğini de akılda tutmak gerekiyor. Dışarıda yemek yerken sossuz ızgara et, yine sossuz salatalar ve içerisine garnitür konmamış kumpir en güvenli seçenekler.


Yasak yiyecekler nelerdir?
Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllar, bulgur, irmik, una bulanmış yiyecekler, kurutulmuş besinler, üzeri kaplanmış kuruyemişler, çeşitli meyve pestilleri, bazı çikolatalar, hazır soslar, hazır çorbalarla soya sosu ve bulyonların kullanıldığı yemekler yenmemeli. Ketçap ve mayanozler de araştırılmadan tüketilmemeli. Şarküteri ürünleri de çölyaklılar için riskli olabilir.

Haberin Devamı

SADE DONDURMA
Malzemeler: 4 1 kg. süt
* Yarım paket sahlep
* 1.5 su bardağı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı mısır ya da patates nişastası
* 1 paket vanilya

Hazırlanışı: Sütün içine toz şeker, sahlep ve nişastayı koyup karıştırarak pişirin. Ocaktan indirmenize yakın vanilyasını ekleyin. Biraz ılınınca kaba koyarak buzlukta dondurun. Dondurmanızı servis ederken meyve parçacıkları ya da fındıkla süsleyebilirsiniz.

GLUTENSiZ TARiFLER

Pizza
Malzemeler: 4 Yarım su bardağı su
* Yarım su bardağı süt
* 10 gr. maya
* Yarım tatlı kaşığı tuz
* Biraz toz şeker
* 200 gr. glutensiz un

Hazırlanışı: Ilık su ve sütü bir kaba koyun. Mayayı koyup erittikten sonra unu ekleyin. Tuz ve toz şekeri de ilave ederek iyice karıştırıp bir hamur yapın. Elde edilen hamuru yağlı kağıt üzerinde açıp 20-25 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra üzerine istenilen malzemeyi (glutensiz şarküteri ürünleri) koyun.
Önceden 200 derecede
ısıtılmış fırında pişirin.