Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta “Temmuzda müziğe doyacağız” diyerek, ülkemizdeki müzik festivallerini yazmıştık.
Bu hafta da Avrupa’daki önemli müzik festivallerine bir göz attık. Her ne kadar caz ağırlıkta gözükse de, son yıllarda neredeyse tüm caz festivalleri sadece klasik cazla sınırlı kalmayıp, herkesin hoşuna giden tınılar bulduğu organizasyonlar haline geldi. Böyle olunca da ziyaretçi sayıları da arttı doğal olarak... İşte temmuz ayında müziğin peşinde olanlar için seçtiklerimiz.

Danimarka

AVRUPA’DA CAZ VAKTi
Avrupa’nın en iyilerinden kabul edilen festival her yıl 100’den fazla mekanda bin 200’ün üzerinde konsere ev sahipliği yapıyor. Kopenhag’ın 1950’lerden itibaren Avrupa’nın önemli caz merkezlerinden biri haline gelmesinin arkasında, Dexter Gordon, Stan Getz, Ben Webster, Stuff Smith, Ed Thigpen, Thad Jones ve Kenny Drew gibi önemli cazcıların bu şehre yerleşmeleri var. Alex Riel, Niels-Henning, Orsted Pedersen ve Palle Mikkelborg gibi Danimarkalı caz sanatçılarının çıkışı da bu döneme denk geliyor.
AVRUPA’DA CAZ VAKTi
1964’te başlayıp, 1979’da kurumsallaşan festival, her yıl temmuzun ilk cuma günü başlayıp 10 gün sürüyor. Bu yıl ise 5-14 Temmuz tarihleri arasında, Marcus Miller, Gladys Knight, Joshua Redman ve Eliane Elias gibi sanatçıları konuk edecek festivalde, Avant-garde, Bebop, Hardbop, Blues, Free Jazz, Funk, Soul, Fusion, Swing kısaca her zevke uygun bir şeyler bulmak mümkün.
Kuzey Avrupa’nın en popüler şehirleri arasında yer alan Kopenhag’a kadar gitmişken,
Nyhavn Kanalı, Tivoli Bahçeleri, Amalienborg Sarayı, Christiansborg Sarayı, Rosenborg Castle, Stroget Caddesi ve Küçük Deniz Kızı Heykeli’ni görmeden gelmeyin.
Program ve detaylı bilgi için: www.jazz.dk

İsviçre
AVRUPA’DA CAZ VAKTi
Montreal Caz Festivali’nden sonra dünyanın en büyük caz etkinliği olarak kabul edilen Montreux Caz Festivali, 1967’den beri düzenleniyor. 1970’lerde caz dışındaki müzik türlerine de sahnelerini açan etkinlik, bugünkü ününe ise 1990’larda ulaştı.
Bu yıl 28 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen festivalin konukları arasında Sting, Elton John, Janet Jackson, Bobby McFerrin, Joan Baez, Yann Tiersen, Tom Jones, Terence Blanchard, Chick Corea ve Quincy Jones var.
Festival bünyesindeki Talent Awards’a geçtiğimiz yıl Türkiye’den Islandman katılmış, yarışmanın üç ödülünden biri olan ‘Shure Montreux Jazz Band’ ödülüne layık görülmüştü. Bu yıl Talent Awards’a Türkiye’den Barış Demirel katılıyor.
Program ve detaylı bilgi için: www.montreuxjazzfestival.com

Love Supreme Caz Festivali
İngiltere
2013 yılında North Sea Jazz ya da Montreux gibi meşhur caz festivalleri ve kamplı İngiliz müzik festivallerinin birleşimi bir caz festivali nasıl olur düşüncesiyle ortaya çıkan ve kısa zamanda kendine yer edinen festival, her yıl temmuzun ilk hafta sonu East Sussex, Glynde’de gerçekleşiyor. Herbie Hancock, Earth Wind & Fire, George Benson, Nile Rodgers, Van Morrison, Grace Jones, Steve Winwood, Gregory Porter, Bryan Ferry, Stanley Clarke, Marcus Miller, Chaka Khan, Branford Marsalis, Robert Glasper ve Snarky Puppy gibi sanatçıları konuk etmiş festivalde bu yıl, Ms. Lauryn Hill, Gladys Knight, The Cinematic Orchestra, Jamie Cullum, Snarky Puppy, Jimmy Cliff, Chick Corea, Gogo Penguin ve Madeleine Peyroux var.
Brighton’dan otomobille 20 dakika ve Londra’dan
1.5 saatte Glynde’ye ulaşmak mümkün.
Program ve detaylı bilgi için: www.lovesupremefestival.com

Hollanda
AVRUPA’DA CAZ VAKTi
North Sea Caz Festivali’nin geçmişi, 1976’ya kadar uzanıyor. Lahey’de altı mekan, 300’e yakın sanatçı ve 9 bin civarı ziyaretçiyle başlayan festivalin ilk yılında, Sarah Vaughan, Count Basie,
Dizzy Gillespie ve Stan Getz isimler
göze çarpıyor.
2006’da Rotterdam’a taşınan festival, bu yıl 15 farklı sahnede, bin civarı müzisyen, 150’den fazla performansa ev sahipliği yapacak. Geçtiğimiz yıllarda
70 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan, blues, soul, funk, hip-hop, ve pop gibi farklı türleri barındıran etkinlik, dünyanın kapalı alanda gerçekleştirilen en büyük festivali...
Henry Threadgill, Chick Corea,
Burt Bacharach, Abdullah Ibrahim, Rein de Graaff ve Bobby McFerrin, bu yıl
12-14 Temmuz hafta sonunda Rotterdam’daki festivale katılacak
pek çok sanatçıdan birkaçı...
Program ve detaylı bilgi için: www.northseajazz.com