Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Her yıl kasım sonu geldi mi, Noel’e geri sayım başlamakta ve Avrupa şehirleri ama özellikle de Avusturya ve Almanya’dakiler, ışıklandırılmış caddeleri, süslenmiş çam ağaçları, Noel temalı vitrinleri ile binbir renge bürünmekte. Noel heyecanı sardığı şehirlerin meydanlarında küçük kulübelerden oluşan minik masalsı şehirler inşa edilmekte. Göz kamaştıran rengarenk süslemeler, kahve, ballı badem, yıldız, çam ağacı ya da Noel Baba şekilli çörekler, içecek ve envaiçeşit hediyelik eşya doldurmakta stantları. Avrupa için Noel demek aslında ‘Noel Pazarları’ demek ve siz de bu kutlamalarının en renkli kısmını ve büyüleyici kokusunu deneyimlemek istiyorsanız, iki haftanız kaldı.

Haberin Devamı

Başlangıcına gidelim...

Yüzyıllar boyunca yorgun köylülerin tekdüze ve uzun kış gecelerini renklendiren yegane eğlence olan Noel Pazarlarının 13’üncü yüzyılda Viyana’da kurulan ‘Aralık Pazarı’ ile başladığı söylenir. O kadar ilgi çeker ki, bir süre sonra Avrupa’nın her tarafında ‘Kış Pazarları’ kurulmaya başlar. Yerel halk, ufak kulübelerde ürettikleri sepet, ahşap ürünlerin yanı sıra kestane ve çeşit çeşit ekmeği sunar. Zaman içinde ‘Noel Pazarı’ adını alırlar. Dresden’deki Strietzelmarkt’ın ise gerçek anlamda ilk Noel Pazarı olduğu kabul edilir.

Bu yılın en iyileri 

Brüksel merkezli European Best Destinations, Avrupa kültür ve turizmini tanıtma amacı ile kurulmuş bir organizasyon. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Avrupa’nın en iyi 20 Noel Pazarını, dünya çapında oylamaya katılan 374 bin gezginin oyu ile belirledi. İlk beş aşağıdaki gibi…

1 - Budapeşte-Macaristan

51 bin 253 oy alarak, 2020-2021’in ardından bu yılda Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı ödülünü kazanan Budapeşte’deki Noel Pazarı, Avrupa’nın en güzellerinden biri. “Aşkın elinizi tutuğu yer” sloganı ile kapılarını açan Pazar Budapeşte’nin en etkileyici, güzel ve nefes kesici meydanlarından birinde, Aziz Stephen Bazilikası’nın önünde. Kapanış: 1 Ocak 2023.

AVRUPA’NIN EN GÜZEL NOEL PAZARLARI

2 - Gdansk-Polonya

Polonya’nın kuzeyinde, Baltık Denizi kıyısında yer alan ve 48 bin 21 oy ile ikinci sıraya yerleşen, Gdańsk’taki Noel Pazarı, Polonya’nın en güzellerinden biri olarak kabul edilmekte. Uygun fiyatları, kalabalık olmaması Gdansk’ı Alman ve Avusturya’daki Noel pazarlarına bir alternatif olarak öne çıkarmakta. Kapanış: 23 Aralık 2022.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN EN GÜZEL NOEL PAZARLARI

3 - Craiova-Romanya

Bu yıl ilk kez bir Romanya şehri de 41 bin 884 oy alarak listeye girdi. Craiova’nın dört farklı noktasında kurulan ve 100 hektara yayılan Noel Pazarlarında, klasik stantların ve 20 m.’lik Noel ağacının yanısıra, 700 metrekarelik bir buz pateni pisti, konserler, yaratıcı atölyeler de var. Belediye başkanı Lia Olguta Vasilescu, “Tüm şehir merkezine en güzel ışık süslemelerini yerleştirdik ve en yetenekli sanatçılar tarafından Craiova için özel olarak tasarlanmış benzersiz stantlar yarattık” dedi. Kapanış: 8 Ocak 2023.

AVRUPA’NIN EN GÜZEL NOEL PAZARLARI

4 - Viyana-Avusturya

Atlı karıncalar, buz pateni, kar küreleri, yılbaşı süsleri, mumlar, sosisli sandviçler, tarçınlı Noel kurabiyeleri ve bizim gevreğe çok benzeyen Bretzel’ler sizi beklemekte. Viyana Belediye Binası önünde kurulan Wiener Weihnachtstraum Christkindlmarkt, Viyana’nın en büyük Noel Pazarı. Cam ve seramik ürünlerin ağırlıkta olduğu Freyung Meydanı’ndaki Altwiener Christkindlmarkt da görülmesi gerekenlerden. Schönbrunn Sarayı önündeki Kultur-und Weihnachtsmart bir diğer bilinen pazar. Kapanış: 26 Aralık 2022.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN EN GÜZEL NOEL PAZARLARI

5 - Montbeliard-Fransa

Montbéliard ya da takma adı ile Prensler Şehri, Fransa’nın en güzel Noel Pazarları sıralamasında da ilk sırada yer almakta. Özellikle ışıklandırmasının güzelliği ile tanınan Noel Pazarı, 1601’de inşa edilen Fransa’daki en eski Lutheran Tapınağı olan Saint-Martin Tapınağı’nın önünde kurulmakta ve 120’den fazla stant ile bu yılda Noel büyüsünün peşinden koşanları ağırlamakta. Kapanış: 24 Aralık 2022.

AVRUPA’NIN EN GÜZEL NOEL PAZARLARI