Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Soruyor dostlar, “Ne olacak turizm geleceği?” diye... “İyi olacak” diyorum. Eskisi gibi olmayacak ama iyi olacak. Küllerinden yeniden doğacak sektör ve oyuncuları... Tatil turizminde küçük oteller, küçük gruplar, açık havada gerçekleştirilen kültür gezileri, doğa turları öne çıkacak. Skeçlere konu olan abartılı açık büfeler, her şey dahil konaklamalar tarihe karışacak, deniz manzaralı havuz yerine, denizin kendisi tercih edilecek. Küçük gruplarla şehir turları daha çok talep görecek. İnsanlar kendi şehirlerini keşfe daha çok zaman ayıracak.
Sanal turlar artık turizmin bir parçası olacak. Esasında güzel de olacak. Örneğin sağlık sorunu, uçak korkusu gibi nedenlerle hayallerindeki yerlere gidemeyenlere artık rehberler eşliğinde oturdukları yerde dünyayı gezebilecekler.
Toplantı, teşvik gezileri, konferans ve fuar gibi ticari amaçlarla yapılan geziler de bu değişimden etkilenecek doğal olarak. Ama bana sorarsanız en az değişen onlar olacak. Araştırmalar, iş insanlarının sanal toplantı platformlarını kullanmayı devam edeceklerini, ancak pandemi sonrası eski sisteme dönmek istediklerini göstermekte. Dolayısı ile MICE sektörü eskiyle yeniyi birleştirecek yeni düzende.

Haberin Devamı

Nedir bu MICE?

Meetings, Incentives, Conferencesve Exhibitions kelimelerinin baş harflerinden alıyor adını... Turizm sektörünün en donanımlı, yetenekli ve yaratıcıları bu pazarda. Bir bakın çalışan profiline neredeyse tamamı iyi üniversitelerden mezun, her biri birkaç dil biliyor, başka iş bulamadıkları için değil; turizme gönül verdikleri için turizm yapıyorlar. Sosyal konulara duyarlılar ve karanlık günlerde pes etmek yerine çözüm üretme peşindeler.
“Madem iş yok o zaman eğitim ve tanıtım zamanı” diyorlar. Çevrim içi eğitimler düzenliyor, turizmin geleceğinin belirlendiği uluslararası toplantılara katılıyor, pandemi sonrası pazar payımızı artırmak için tanıtıma devam ediyorlar.

GÜZEL  BİR PROJE

SITE Türkiye

SITE mesela turizmin en önemli global meslek örgütlerinden (www.siteglobal.com). 87 ülkede 2 bin 200 üzerinde üyeye sahip. Teşvik turizmi alanında çalışan dünyanın en önemli şirketlerini bir araya getiren, motivasyonel tecrübelerin, direk ölçülebilir sonuçlarını global iş dünyasıyla paylaşan, üyeleri ve iş dünyası profesyonellerini buluşturan, teşvik turizminin önemli oyuncularından. 2009 yılında değerli meslektaşım İlknur Camaş’ın Türkiye ayağını tekrar aktif hale getirmesiyle sektörün önemli isimlerini çatısı altında toplayan derneğin Türkiye başkanı bugün bir başka değerli meslektaşım, değerli dostum Hasan Dinç. Yönetim kurulu ise Türkiye’nin en önemli ve değerli turizmcilerinden oluşmakta.

Haberin Devamı

Eğitim projesi

Cuma günü sevgili Hasan’dan SITE Türkiye’nin Okul Destek Derneği ile birlikte yürüttüğü ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği için El Ele’ projesini anlatan bir mesaj geldi.
Mesajda, Okul Destek Derneği’nin ortaokul çağındaki, devlet okullarında okuyan öğrencilere; dil, din, cinsiyet, ırk ve siyasi görüş ayırt etmeksizin, okulda aldıkları temel eğitime, uzaktan eğitim araçlarını kullanarak katkıda bulunmak üzere tamamen gönüllüler tarafından ücretsiz verilen ders destek programı anlatılmakta ve SITE Türkiye’nin de Okul Destek Derneği’nin yeni açacağı İngilizce sınıflarının tümünün sorumluluğunu üstlenmiş bulunduğu duyurulmaktaydı.
İki derneğin bu güzel iş birliğini sizlerle de paylaşmak istedim. Olur ya destek vermek isterseniz, sizler de gönüllü olabilir ya da bağış yapabilirsiniz. Detaylı bilgi, www.okuldestek.org ve www.site-turkey.com adreslerinde.