Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Kendimi bildim bileli yollardaydım desem yalan olmaz. Takvimlerin 1980’lerin ikinci yarısının başladığını müjdelediği yıllardı, efsanevi Mercedes 302 otobüsün rehber koltuğunda, Alman akademisyenlerle, ilk kez Anadolu yollarına düştüğümde. O günden bu yana önce rehber, sonra acenteci, akademisyen ve gazeteci olarak güzel yurdumun tüm köşeleri, sonrasında Avrupa’nın kes yapıştır ülkeleri, Afrika’nın güneyi, Amerika’nın kuzeyi, Hindiçin derken, seyahat dolu 30 küsür seneyi geride bırakmışız.
Neredeyse yılın yarısını yollarda geçirirken, otobanda giderken el freni çekilmiş otomobil misali duruverdik bir anda. Uçuş yasakları, seyahat yasakları, aşı pasaportu kısaca bir yasaklar silsilesi dağ gibi dikiliverdi seyyahların önüne. Şimdilik “31 Mart’a kadar” diyorlar, amma velakin nedense içimden bir ses bu yasakların bir müddet daha hayatımızda olacağını söylemekte. Eh durum bu olunca yeni yerleri ve kültürleri keşfetmenin geriye tek yolu kalıyor; sanal geziler, deneyimler...

Haberin Devamı

Sanal mektep olur mu? Olmuş...

Geçtiğimiz hafta aylar sonra ilk kez İstanbul’daydım. Bu kez gelirken Zarife Hanım’ı da getirince zaman kısıtlaması da olmadı. Randevular, dersler, röportajlar tamamlandı ve döndük kasabamıza. İstanbul’a gelmişken değerli meslektaşım, Antonina Turizm’in kurucusu Atilla Tuna ile de buluştuk. Dostluğumuz ikimizin de rehberliğe başladığı 80’lerin sonuna dayanmakta. Turizmin hem bugününü hem de geleceğini konuştuk, kahvelerimizin eşliğinde eski günleri yâd ettik.
Konuşurken konu, yeni moda çevrim içi turlara gelince, “Nedir sizin bu sanal mektep?” diye sordum Atilla’ya, o da anlattı.
“Turizm ve etkinlik firmaları, pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörler oldu. 2020 Mart’ında seyahat kısıtlamaları başlayınca, bir yandan bu yeni süreci anlamaya çalışırken, diğer yandan da evlerinde kapalı kalan gezgin dostlarımızla bağlantımızı nasıl sürdürürüz diye düşündük. Sonrasında da hem onların evlerindeki hayatlarını renklendirecek hem de turizmin felç olmasından etkilenen rehberlerimize destek sağlayacak bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Kısa sürede de Antonina Online Mektep’i hayata geçirdik. Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü dönemde seminerler dostlarımızla aramızda köprü oldu.
Sonrasında baktık seyahat kısıtlamaları hâlâ devam ediyor. Bu geçici süre içinde gezgin dostların gelecekteki seyahatlerine zemin hazırlayacak, günlük yaşamda işlerine yarayacak, arkadaş buluşmalarında hayranlık uyandıracak bilgi birikimine sahip olmaları için içeriğini daha da geliştirdik. Güvenilir bir eğitmen kadrosu ile birbirinden ilgi çekici konuları bir çırpıda öğretebilecek duruma geldik” dedi.

Haberin Devamı

SEYYAHLAR SANIRIM BU YIL DA EVDE

Atölyeler, kurslar

Atilla ile sohbetimizden sonra ofise dönünce Antonina Online Mektep’e bir uğradım. Gerçekten kısacık zamanda inanılmaz bir içerik oluşturmuş Atilla ve ekibi. Neler yok ki sanal mektepte? Farklı atölyeler, tarih, kültür ve sanat konulu konferanslar, bu konuları detaylı öğrenmek isteyenler için kurslar, sanal müze ya da şehir gezileri ve birbirinden ilginç ücretsiz seminerler.
Her ne kadar gerçeğinin yerini tutamasa da güzel ülkemin ve dünyanın birbirinden ilginç ve güzel müzelerini bir rehber eşliğinde ama evinizin konforunda gezmek bu pandemi sayesinde pek bir popüler oldu.
Dünyanın dört bir yanındaki müzeler ve şehirlerin sanal ortama taşınması hızlanınca, Sistin Şapeli’nden Çin Seddi’ne, Mardin’den Venedik’e her yer, artık herkesçe ulaşılabilir hale geldi.
Online mektebin sayfalarını karıştırdıkça ‘Pisuar Sanata Nasıl Girdi?’, ‘Bir İngiliz Ajanı’nın Osmanlı Coğrafyasında Yolculuğu’, ‘Antik Çağ’da Günlük Yaşam’ gibi ilginç konularda seminer ve konferanslara ya da uzun soluklu mitoloji, arkeoloji opera gibi kurslara da denk geldim.
Özetle, Atilla ve ekibi AntoninaOnlineMektep.com ile konuyu sanal turdan bir adım ötesine, deneyim biriktirmeye taşımışlar.
Bu sanal deneyim kazanma, gezme-tozma konusunda bulduğum birbirinden çekici seçenekler önümüzdeki haftalarda Seyyah-ı Alem’de olacak. “Madem biz gidemiyoruz, o zaman onlar bize gelsin!”