Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Çikolatayı kim sevmez ki? “Çok seviyorum ama diyette çikolata mı yenir?” diyenlere iyi bir haberim var; diyette çikolata yenebilir, hatta sağlık için faydalı hale bile gelebilir. Dün, 10 Ocak Dünya Bitter Çikolata günüydü. Çikolatayı tüketmek için çok fazla neden var biliyorum, itiraf etmeliyim ki ben de bitter çikolata sevenlerdenim. Çikolata seçimimizi bitterden yana kullandığımızda, sağlığa faydalarından daha çok yararlanacağınızı hatırlatmakla başlamak istiyorum. Tabii aşırı alımının sebep olabileceği etkilere karşı, çikolata isteğini frenlemek gerekiyor. 20 gram bitter çikolatanın yaklaşık 100 kalori olduğunu hatırlayıp, kan şekeri dengesi için yanında süt veya badem gibi protein kaynağı besinlerle tüketmek iyi bir seçenek olabilir.

Haberin Devamı

Neden bitter tercih etmelisiniz?

Bitter çikolatanın yüksek oranda antioksidan ve flavonoid içeriği ile sağlığa olan faydası pek çok araştırmada gösteriliyor. Magnezyum içeriğiyle de kramp, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik hali gibi durumları hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre bitter çikolata, stresin yol açtığı fiziksel dengesizliklere karşı da destek sağlıyor ve hormon düzeylerini (bel çevresi yağlanması ile bağlantılı hormon artışı) önemli ölçüde azaltmaya yardımcı. Nutrients dergisinde yayımlanan bir çalışma, altı ay boyunca günde 2 gr. yüzde 70 bitter çikolata tüketiminden sonra total kolesterol, trigliserid ve LDL’nin yanı sıra kan basıncında da azalma olduğunu bildiriyor. Çikolatanın kalp sağlığına faydalı olup olmadığı konusunda da pek çok araştırma var. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin geçtiğimiz yıllarda araştırmaya göre, haftada en az bir kez çikolata yemek, kalp hastalığı riskinin azalması ile ilişkili. Bitter çikolata, mutluluk hissi yaratan serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor.

BİTTER ÇİKOLATA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Her bitter çikolata satın alınmalı mı?

Piyasada birçok bitter çikolata var iken sizce hepsi güvenilerek tüketilebilir mi? ABD’de çalışmalarına devam eden Consumer Reports’un çok ses getiren bir raporunu inceledim. Ülkede market reyonlarında satışta olan 28 farklı markanın bitter çikolatalarının içeriğindeki kadmiyum ve kurşun oranları araştırılmış. Bitter çikolataların tamamında fazla miktarda kadmiyum ve kurşun tespit edilmiş. Bu noktada iyi bir gıda okuryazarı olmanız büyük önem taşıyor. Rapora göre, incelenen ürünlerden 23’ünden günde sadece 30’ar gram yiyen bir birey, söz konusu metallerden en az birini zararlı seviyede tüketmiş oluyor. Bir beslenme uzmanı olarak her fırsatta gıda okuryazarlığının önemini vurguluyorum.

Haberin Devamı

Fonksiyonel çikolatalar

Formunu ve sağlığını korurken mutluluğundan ödün veremeyenlere çok güzel bir haberim var. Bitter çikolatayı çok sevdiğimi söylemiştim. Türk kahvemin yanında iki kare bitter çikolata en sevdiğim ara öğünlerden. Bu kadar sevdiğim bir besini hem fonksiyonel hem kalorisini azaltılmış olarak neden tüketici ile buluşturmayayım dedim ve harekete geçtim. Organik kakao çekirdeği, organik ham bal ve organik hurma özünün harmanına üç çeşit olacak şekilde Resveratrol, Magnezyum ve Melissa ilave ederek fonksiyonel hale getirdik. Resveratrol yani üzüm çekirdeği ekstresi ile ışıltınıza ışıltı katabilir, melisa ile yorgunluğunuza destek olabilirsiniz. Magnezyumun ise kas ağrıları ve gevşeme üzerine olumlu etkisi olduğunu unutmayın özellikle kadınların regl dönemlerinde kramplar üzerine olumlu etkisi olduğuna dair pek çok çalışma var. Üstelik propolisin yüksek polifenol içeriği ve antioksidan gücü ile birleştirdiğimiz çikolatalarımızın bir barı sadece 58.9 kalori.