Sıcaklar kalbinizi yormasın

24 Temmuz 2024

Her hafta farklı bir sıcak hava dalgası ile mücadele etmek kalbinizi yormuş olabilir mi? Temmuz ayı boyunca yükselerek seyreden sıcaklıklar bazı hastalıklar için de tetikleyici rol oynayabiliyor. Öyle ki yapılan araştırmalar yüksek sıcaklıkların akciğer problemleri, astım, alerji, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları üzerinde etkili olabileceğini vurguluyor.

Aşırı sıcaklık ve nemin özellikle kalp damar ve hipertansiyon açısından yüksek risk oluşturduğunu hatırlatmakta fayda var. American Heart Association tarafından yayımlanan araştırmaya göre ilerleyen dönemlerde aşırı sıcaklara bağlı kalp-damar kaynaklı ölümlerde yüzde 162’lik bir artış olacağını öngörüyor, evet yanlış duymadınız. Çalışmada 2036-2065 yılları arasında aşırı sıcaklarla ilişkili kardiyovasküler yükte öngörülen değişim değerlendirilmiş. Üstelik iklim krizinin etkisini arttırmasıyla bu oranın daha da artabileceği vurgulanıyor.

Yani sadece bu yaz değil, önümüzdeki yıllarda da sıcaklıklarla mücadele edeceğiz, bu nedenle hem sağlık hem de doğa için

Yazının Devamı

‘Yaz Kovid’ine karşı takım oyunu

21 Temmuz 2024

Kovid-19 tarihe karışmak için ayak diriyor. Şimdi de ‘FLİRT’ adlı yeni varyantıyla ortalıkta. Diğer yandan klimalı ortamlarda geçirilen sürenin artması, buzlu içecek tüketimi gibi faktörler yüzünden soğuk algınlığı oranları da giderek artıyor. Bağışıklığımızı etkileyen bu aşırı sıcak günlerde birbirleri ile iyi anlaşan, bir diğer deyişle birlikte tüketildiğinde sinerjist etki gösteren vitamin, mineral ve besinlerden bahsetmek istiyorum.

Son günlerde çevrenizde ateş, boğaz ağrısı gibi semptomların arttığını görüyorsanız yalnız değilsiniz. Hava sıcaklıkları giderek artıyor, nem tüm etkisini üzerimizde gösteriyor ama maalesef virüsler sıcak dinlemiyor. Kovid-19 mutasyonları etkilerini göstermeye devam ederken son günlerde sıklıkla duyduğumuz bir varyant var: ‘FLiRT’. Mayıs ayından bu yana artan vakalarda Dünya Sağlık Örgütü bu varyant üzerinden uyarıda bulunuyor, bazı yayınlar ise “Yaz Kovid’i” olarak tanımlıyor. FLiRT, varyantların genetik kodlarındaki mutasyonların isimleri kullanılarak oluşturulan bir

Yazının Devamı

Salataların faydasını artırmak için üç adım

17 Temmuz 2024

Sıcak yaz günlerinde açık havaya taşınan yemekler, son öğünün geç saate kalması, kalabalık sofralar... Şüphesiz ki hiçbir şey mevsim sebze ve meyveleri ile dolu rengarenk bir sofra kadar yaz mevsimini çağrıştıramaz. Nemin ve sıcaklığın etkisini giderek artırdığı bugünlerde ferahlatıcı etkisi ile salatalar sofraların vazgeçilmezi oluyor. Peki salata hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz? 

Akdeniz tipi beslenme 

Sıcak havada su, vitamin, mineral ve lif içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı beslenme en iyi seçeneklerden. Kabak, salatalık, kavun, karpuz gibi pek çok yaz sebze meyvesi bu anlamda size yardımcı olacak. Cell dergisinde yayımlanan bir araştırmada 50 binden fazla birey değerlendirilmiş. Araştırma, daha iyi kardiyometabolik sağlığa sahip olan bireylerin bağırsaklarında Blastocystis seviyelerinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Blastocystis’in seviyeleri ise bitki bazlı, Akdeniz tipi bir beslenme programı ve minimum düzeyde ve işlenmiş gıdalar ile doğrudan ilişkili bulunmuş. 

Salatanıza protein eklemek için ise ızgara balık veya peynir

Yazının Devamı

Uyutmayan sıcaklara karşı ne yapmalı?

14 Temmuz 2024

Uyku tutmayan, en ufak bir serinliği, esintiyi aratan sıcaklar geldi çattı! Uzmanların, hava sıcaklığının İstanbul’da 33 dereceye yükseleceği, nem oranının ise yüzde 70-90’larda seyredeceği yönündeki tahminleri var. Öyle ki nemden dolayı hissettiğimiz sıcaklık 39-40 dereceyi buluyor. Sıcaklardan korunmak için ise herkesin kaçış yolu farklı oluyor. Bazıları denize inip serinlemeye çalışacak, bir kısmımız işlerini bırakamadığı için, çareyi klimalarda arayacak. Bu havalarda vücudun sıvı dengesini önemsemek kıymetli. Gelin bu sıcaklarda bir “oh!” dedirtecek yardımcı kuvvetleri ve doğru bilinen yanlışları  hatırlayalım.

AŞIRI YAĞLI VE ŞEKERLİ BESİNLER YERİNE ALTERNATİF

Sıcak havalarda yaygın olarak meydana gelen hastalıklardan biri gıda zehirlenmeleri. Lütfen tükettiğiniz sebze ve meyveyi iyice yıkamaya özen gösterin. Tüketeceğiniz besinleri güneşte uzun süre muhafaza etmeyin; kremalı veya mayonezli yiyeceklerden yazın uzak durmaya gayret edin. Bu besinler sıcaklardan çok çabuk etkilendiği gibi sindirim problemlerine de yol

Yazının Devamı

Yaz aylarının favori ikilisi

10 Temmuz 2024

Sıcak ve nem oranının her geçen gün arttığı bugünlerde vücudunuzun sıvı ihtiyacının da paralel olarak arttığını hatırlamak gerekiyor. Yaz sebze ve meyveleri ise bu konuda adeta yardımımıza koşuyor. Salatalık, kabak, kavun, karpuz gibi mevsim sebze meyveleri yüksek sıvı içeriğiyle sofranızda yer alması gereken alternatifler arasında. Temmuz ayı demek yaz sofralarının vazgeçilmezi kavun ve karpuz demek iken gelin bu ikiliyi yakından inceleyelim. 

Doğal ferahlatıcı 

Yüksek su içeriğiyle yaz aylarında sofralarımızı renklendiren karpuzun bir ince dilimi (150-200 g) ortalama 50-60 kalori içeriyor. Özellikle kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Likopen çok güçlü bir antioksidandır; hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. American Cancer Society (ACS) Journals’ın yaptığı bir çalışmada, karpuz, domates gibi besinlerin içeriğinde bulunan likopenin, bir böbrek kanseri türü olan renal hücreli karsinom riskini azaltabileceği belirtiliyor. Ayrıca, likopen sağlıklı

Yazının Devamı

Sağım solum önüm arkam plastik!

7 Temmuz 2024

Eğer hâlâ tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkarmadıysanız #PlastiksizTemmuz size ilham olsun. Nasıl başlamalı derseniz işte kolaylıkla uygulayabileceğiniz 5 adım.

Seneyi yarıladık; temmuz, her yıl olduğu gibi #PlastiksizTemmuz farkındalığı ile başladı. 30 yıllık meslek hayatım boyunca insan sağlığına iyi gelen gıdaları ve beslenme alışkanlıklarını anlattım; son yıllarda odağıma gezegeni beslemeyi alarak hem bize hem gezegene iyi gelen alışkanlıklar konusunda ilham olmaya gayret ediyorum. Hepimizin yakından bildiği, hayatında yer verdiği bir şey var ki hem insan sağlığına hem de doğaya maliyeti çok büyük, evet doğru bildiniz: Plastikler.

Eyfel Kulesi kadar mikroplastik

Ömrünüz boyunca ortalama bir Eyfel Kulesi kadar mikroplastik soluduğunuzu biliyor muydunuz? Üstelik her hafta ortalama 1 kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik de yiyoruz. Her yıl üretilen plastiğin üçte ikisi bir kez kullanılıp atık oluyor. Bu her yıl neredeyse 300 milyon ton plastik atık anlamına geliyor.

Peki Dilara ne yapıyor?

“Peki Dilara! Sen plastikleri hayatından tamamen çıkardın mı, bu

Yazının Devamı

Cilt mikrobiyomunuza iyi bakıyor musunuz?

3 Temmuz 2024

Temmuz ayına merhaba dedik. Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ve nem dengesinin değişmesi kendini cildiniz ile göstermiş olabilir. Yeterli ve dengeli beslenme birçok sağlık durumunda olduğu gibi cildiniz üzerinde olumlu etkilere sahip. Örneğin; bazı besinler sağlıklı bir cilt için size yardımcı olurken bazı besinler ise inflamasyonu artırarak, akne problemine sebep olabilir. Elbette akne probleminin sadece beslenmeyle ilgisi olmayan çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini de hatırlatmakta fayda var. Cildinizin iyiliği için bazı beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeye ne dersiniz? 

Yağ ve şeker artırıyor 

Bağırsaklarımızdaki galaksiden, yani bağırsak mikrobiyotamızdan artık herkesin haberi var. Peki ya cilt mikrobiyomu? Cilt mikrobiyomu, cildin çeşitli katmanlarında yaşayan trilyonlarca organizmayı ifade ediyor. Bunu cilt sağlığında önemli rol oynayan bir ekosistem olarak da düşünebilirsiniz. İçerisinde bağırsak mikrobiyomu gibi hem kalıcı hem de çevreye bağlı pek çok tür yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre cilt hastalıklarının, cilt problemlerinin

Yazının Devamı

‘Yaşlanmadan’ yaş almak mümkün mü?

30 Haziran 2024

Kimlik kartınızda yazan rakamları göz ardı edin, bırakın iyi yaşam adımları sizi sağlık dolu bir zaman yolculuğuna çıkarsın.

Mutlu ve uzun yaşamı kim istemez ki? Uzun ve sağlıklı bir yaşam herkesin ortak arzusu. Konuyla ilgili çalışmalar da giderek artıyor, birçok terim konuşuluyor. Gelişen teknoloji ve sağlık sektöründeki ilerleme sayesinde yaşam süresinde bir artış olacağı göz ardı edilemez. Öyle ki 2050 yılına kadar yaklaşık 3 milyon 7 bin insanın 100 yaşına kadar yaşaması bekleniyor. Aynı zamanda şu anda hayatta olan 5 yaşındaki çocukların yüzde 50’sinin de 100 yaşına kadar yaşayacağı tahmin ediliyor. Geçmişte 30’lar-40’lar orta yaş sayılırken şimdi “genç” olarak kabul ediliyor. Ben bazen 19 yaşın enerjisini, bazen 50 yaşın olgunluğunu, bazen çocuksu neşeyi, bazen durgunluğu, hepsini beraber yaşıyorum. Kendimi nasıl hissettiğim kadar etrafımdaki insanların bana kendimi kaç yaşında hissettirdiği de önemli, farkındayım. Dünya Sağlık Örgütü bu tanımı kendi sözlüğüne alarak, ageismin ruh sağlığı üzerinde

Yazının Devamı