Dr. Ecz. Neslihan Şahin

Dr. Ecz. Neslihan Şahin

dr.ecz.neslihansahin@outlook.com

Tüm Yazıları

Sık sık yağan kar ve geçmemekte ısrarcı soğuk hava, ne kadar ciddi bir kış geçirdiğimizin göstergesi. Zaten yoğun olan hayat tempomuza bir de zorlayıcı hava koşulları eklendi. Ancak bunların hiçbiri bizi güzel olma tutkumuzdan vazgeçiremedi; aksine “Kış mevsimini nasıl avantaja çevirebiliriz?’’ sorusuna yönlendirdi. İyi ki de öyle oldu! Çünkü cildimizin ihtiyacı olan, ancak yazın yapamayacağımız birçok uygulama için mükemmel zaman geldi. Kış mevsiminde tercih edilen uygulamalara gelin bir göz atalım.

Haberin Devamı

KIŞ AYLARINI AVANTAJA  ÇEViRiN

‘Lekelere son’ diyelim mi?

Çok sevdiğimiz yaz ve güneş, her ne kadar bizi cezbediyor olsa da, cildimize en büyük zararı yine bu mevsimde göryoruz. Bu sıkıntıların en başında cilt lekeleri geliyor.

Geldiği gibi süratle giden yazın arkasından, cildimizde yeni lekelerle baş başa kalıyoruz. Neyse ki, kurtulmanın çözümü var. Önemli olan, doğru zamanda doğru tedaviyi almak.

Leke tedavisinde mevsim seçimi elzem önem taşıyor. Çünkü tedavi boyunca güneşten korunmak gerekiyor. Bu nedenle en iyi sonucu almak için kış aylarında yapılmalı.

Doğru tedavi nedir?

Tedavi olmaya karar verilen süreden en az bir ay öncesine kadar solaryum kullanımı olmamalı. Ayrıca güneş koruyucular mutlaka kullanılmalı.

Lekenin teşhisinin doğru yapılmasıyla tedaviye başlanabilir. Çünkü, deri üzerindeki bu koyu renk değişikliği, doğuştan olabileceği gibi güneş, yaşlılık ve hamilelik gibi durumlarda sonradan da oluşabilir.

Tedavi şekli nasıldır ve süresi ne kadardır?

Leke tedavisinde birçok alternatif uygulama olduğu gibi lekenin derinliği ve eskiliğine göre kombinasyon uygulamalar da gerekebilir. Bunların başında, lazerle leke tedavisi, kimyasal peeling uygulamaları ve mezoterapi gelir.

Leke kremleri ve antioksidan haplar da destekleyici ürünlerdir.

Güneş koruyucu şart!

Birçok lazerli tedavi var hangisini tercih etmeliyim?

Lazerli tedavi; cildimize rengi veren melanine etkili ve cildi soyarak, yenileyerek etkili olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Doğru lazer uygulaması seçimi, lekelerin durumuna göre belirlenir. Cildi soyan lazerler genellikle üst deride yerleşmiş lekelerin tedavisinde tercih edilir. Melanine etki eden lazer uygulamalarındaysa en önemli etken, doğru dalga boyu seçimidir.

Haberin Devamı

Uygulama sonrası cilt bakımı nasıl olmalı?

Cilt, mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucularla korunmalı. Bu kremler, formüllerindeki aktiflerden dolayı cildi güneş ışınlarından korur. Ayrıca yeni leke oluşumunun da önüne geçer. Unutmayalım ki, karlı kış aylarında da UV ışınlarına maruz kalıyoruz. Bu nedenle güneş koruyucu kremlerini yaz-kış ayırmaksızın kullanmalıyız.

UYGULAMA VE MEVSİM

Mezoterapi

Leke mezoterapisi; leke tedavisinde kullanılan, vitamin C, multivitamin kokteylleri, traneksamik asit ve glutatyon gibi bazı etken maddelerin lekeli deri alanına ince ve küçük iğnelerle enjekte edilmesidir.

Lazer ve diğer uygun yöntemlerle bir arada mezoterapi uygulamak, tedavinin etkinliğini artırır.

Leke mezoterapisi,

1-4 hafta aralıklarla

4-6 seans yapıldıktan sonra 5-6 ayda bir uygulanır.

Kimyasal peeling ve lazerli tedavide mevsim

Leke tedavisinde, kimyasal peeling ya da lazerli tedaviye başlanılacaksa kesinlikle kış ayları iyi değerlendirilmeli. Her iki uygulama sonrasında da cilt bilhassa güneş ışınlarından ciddi anlamda korunmalı. Bu nedenle kış mevsimi, istenmeyen lekelerden kurtulmak için en iyi zaman dilimi.