Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bitkisel uçucu yağların dışarıdan uygulanmasıyla koku etkisinin ön planda olduğu bir tedavi yöntemidir aromaterapi. Çeşitli bitkilerden elde edilen öz ve tohumlardan üretilen yağlar, pek çok hastalığa iyi gelir


İlk kez 1928’de Fransız kimyager Rene Maurice Gattefosse uygulamış aromaterapiyi. Lavantanın yanığa iyi geldiğini gözlemlemiş.
Aromaterapide kullanılan yağlar; bitkilerin kök, yaprak, çiçek ve tohumlarından elde edilen saf, uçucu malzemeler. Koku duyu merkeziyle duygu durum merkezi arasında bir yakınlık olduğu kabul edilir. Koku aracılığıyla etkileme yanında yağlardaki bazı bileşiklerin beyindeki limbik sistemi harekete geçirdiği, serotonin ve norepinefrin gibi çeşitli mesaj moleküllerinin salımına yol açtığı tahmin ediliyor.
Esansiyel yağlar, sık temas nedeniyle aromaterapistlerin elinde kontakt dermatit oluşturabilirken, uygulanan kişilerde uyku hali, baş ağrısı, bulantı gibi hafif semptomlara yol açabilir. Hamilelikte, küçük çocuklarda ve epilepsili hastalarında kullanılmamalı.
Kullanma yöntemleri arasında; masaj şeklinde, inhalasyon (nefes yoluyla), mum içeriğinde, kaynamakta olan suya damlatılarak, radyatör üzerine su içine konularak, genel ve ayak banyoları şeklinde, kozmetikte yüz kremleri ve makyaj malzemeleri var.
Uygulamalarda yüzde 1’lik konsantrasyonlar tavsiye edilir. Tedavi edici dozlarıyla toksik dozlar arasında geniş bir fark olmasına rağmen düşük dozlarda kullanım önerilir. Aromaterapide yararlanılan yağlardan bazıları şunlar:


Ne, neye iyi geliyor?

AROMATERAPiNiN A, B, C’Si




Lavanta: Depresyon, gerginlik ve uyku bozuklukları için yatıştırıcı olarak kullanılır. Yanık ve yaralanmalarda, böcek ısırmalarında iyileştirici özellikleri var.

Günlük ağacı: Dini efsanelere konu olmuş, ülkemizde Güney Ege’de bulunan ve parfüm ana maddesi olarak ihraç edilen bir ağaç. Nefes açıcı özellikleri var. Psikolojik sorunlarda fayda verir. Dikkat ve odaklanma konularında yardımcı.


Okaliptüs: Solunum yolları için nefes açıcı ve ferahlatıcı olarak bilinir. Koalanın temel besinidir. Bağışıklık sistemine etkili olduğu da tahmin ediliyor. Bir litre kaynar suya 10 damla eklenerek kullanılması önerilir.

Sarı papatya: Gerginlik, öfke durumlarında ve bazı sindirim bozukluklarında düzenleyici olup, yüz şişliklerine, ince telli saçlara iyi gelen bir yağ.

Yasemin: Doğum hızlandırıcı etkisi var. Doğum sonrası depresyonda da etkili.

Biberiye: Zihni, hafızayı ve dolaşımı canlandırıcı olarak bilinir.
Kabızlığa, kas ağrılarına ve titremelere faydalı. Saçların çıkması ve canlanmasında yararlı olması nedeniyle koyu renkli saçlar için şampuanları var.

Sardunya: Mantar enfeksiyonlarında etkili olduğu biliniyor. Derinin tahriş ve yaralanmalarında da faydalı. Kaşıntılara iyi gelir.

Bergamut: Turunçgil ailesinden. Çocuklara ve bebeklere önerilmez. Utangaçlık, kaygı yüksekliği ve güven eksikliği durumlarında faydalı. Akne ve sedef hastalığında faydaları görüldü.
Ardıç tohumları: Cilt güzelliğinde kullanılır. Ağrılı eklem hastalıklarında faydaları var. Dikkatli kullanılmalı ve dozu iyi ayarlanmalı.


Adaçayı: Kas gevşetici, adet düzenleyici olarak kullanılır. Hiperaktivite ve takıntı bozukluklarına da iyi gelir.

Gül: Kaygı, depresyon ve bazı alerjik süreçlerde etkili.