Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Diz sakatlıkları, sert yan hareketlerden dolayı tenis oyuncularında sık gözlenir. Gelin bu sakatlıkları yakından tanıyalım

En sık gözlenen diz rahatsızlıklarından biri, patellafemoral fonksiyon bozukluğudur. Bu sorunda dizin ön kaslarında aşırı yüklenme oluşur. Diz kapağı kemiğinin yerleşimi de bu rahatsızlığı tetikleyebilir. Ağrı birden başlar, genelde diz kapağı kemiğinin gerisinde ya da üzerinde ortaya çıkar, aktivitenin sona ermesiyle geçer ama şiddetli durumlarda devam eder.
Fizik muayenede bazı diz kaslarında lif kaybı izlenir. Bazen diz kemiğinin yerinden oynadığı, hatta tamamen çıktığı izlenebilir. Tedavide ‘kuadriseps’ kasının güçlendirilmesi amaçlanmalı. 8-9 ay süreyle uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyona cevap alınamazsa cerrahi düşünülebilir.

Haberin Devamı

Sıçrayıcı diz
Bu sorun, patella ya da kuadriseps tendinitinin diğer ismidir. Tekrarlayıcı sıçrama ve eğilme hareketlerinin olduğu spor dallarında görülür. Ağrının ortaya çıkışı ve artışı patellafemoral fonksiyon bozukluğuna benzer ancak sonunda tendonda yırtık oluşabilir. Fizik muayenede noktasal hassasiyet ve şişlik tespit edilir. Kuadriseps kasında atrofi ve diz kapağı kemiğinin aşırı hareketliliği bulgular arasındadır. Yine diz kapağı kemiğinde çeşitli bozulmalar, hatta tendonun çekilmesine bağlı ufak kırıklar görülebilir. Tedavide fizik tedavi ve kuadriseps kasının güçlendirilmesi önerilir. Cerrahi seçenek uygulaması son derece kısıtlıdır.

Menisküs yaralanmaları
Dizi hafifçe büküp ayakta duran sporcularda sık tespit edilir. İç ve dış menisküslerde özellikle arka boynuzda yırtıklar oluşur. Dizde takılma ve bükülme hissi gelişebilir. Fizik muayenede kuadrisesp kasında lif kaybı ve eklem hattında hassasiyet izlenir. Diz eklemini zorlayıcı testlerle tanı konabilir ve MR görüntüleme altın standart olarak kullanılır. Rehabilitasyon programı konservatiftir. Diz çevresi kaslarının germe ve güçlendirme programı tamamlan- dıktan sonra joggingle koşu çalışmasına geçilebilir. Özellikle kova sapı yırtıklarında konservatif tedavi faydalı olmayabilir.

Haberin Devamı

Bursit
Bursalar, vücudun birçok ekleminde aşırı sürtünmeyi engelleyen sıvı dolu yastıkçıklardır. Aşırı gerilme ve sürtünme sonucu iltihaplandıkları duruma bursit denir. Dizin genelde iç kısımlarının ön ve arka bölümlerinde bu rahatsızlık ortaya çıkar. Tedavide soğuk, analjezik uygulama, dinlenme, germe ve güçlendirme egzersizleri önerilir.

Tenisçi bacağı
Tenis sporunda bacak ve ayak bileğinde de ciddi sakatlıklar olabilir. Tenisçi bacağı denilen rahatsızlıkta ayak bileğinin ani yukarı kaldırılmasıyla kas zorlanması yaşanır. Bu durum, teniste servis atışından sonra geride kalan bacakta olur. İleri yaş, yetersiz kas germe, yorgunluk ve daha önceki yaralanmalar, bu sakatlığa yol açar. Kist, damar tıkanıklığı ve tümör ayırıcı tanılardır. Baldır kaslarında hassiyet ve ayak bileğinin yukarı hareketinin kısıtlanması izlenir. Germe, güçlendirme egzersizleri ve fizik tedaviyle sporcular 2-12 hafta sonra sahalara dönebilir.

Kaval kemiği stres sendromu
Kasların artık şoku emme güçlerinin zayıflaması ve bu şokun doğrudan kaval kemiğine iletilmesiyle ortaya çıkar. Kemiğin arka iç kısmında ağrı oluşur. Ayak bileğinin aşağı hareketiyle ağrı artar. Tedavide dinlenme ve splint kullanımı önerilir.