Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Besin zehirlenmesi, açlık, stres, sıcak ortam, ishal ve bir ilacın yan etkisi gibi tehlikeli olmayan nedenlerle herkes, hayatında birkaç defa göz kararmasından şikayet etmiştir.

Her zaman önemli bir rahatsızlığın habercisi olmayabilir ancak sık yaşanmaya başlandığında, mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Altında yatan nedenin belirlenmesi için, ortaya çıkan şikayetlerin hep birlikte değerlendirilmesi önemlidir. Mevcut duruma; mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı ve dönmesi eşlik edebilir. Göz kararması, çoğu kez bu belirtilerden biri veya birkaçıyla gerçekleşir. Nedenine dair bir fikriniz yoksa ve tekrarlıyorsa, iç hastalıkları uzmanına danışılması tavsiye edilir. Bu hekim, gerekli gördüğü takdirde hastayı göz hastalıkları, KBB ve nöroloji gibi farklı bir bölüme yönlendirebilir.

Haberin Devamı

Göz kararmasına, en çok tansiyondaki oynamalar yol açar. Yaşanan yoğun stres ya da uzun saatler aç kalmak, tansiyonu etkileyebilir. Bu şikayetin başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Tansiyonun düşmesi ve yükselmesi

- Şekerin düşmesi ve yükselmesi

- Tiroit sorunları

- Su kaybı

- Kansızlık

- Gözde problemler

- Boyun damarlarında daralmalar

- Bazı ilaçlar.

Genel olarak göz kararmasına eşlik eden diğer belirtiler ve bunların nedenleriyse şöyle:

Ayağa kalkınca göz kararması: Oturduğunuz yerden kalktığınızda, gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi ek sorunlar da yaşıyorsanız, bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon denir. Kişi ayağa kalktığında, tansiyonu birden düşer. Beyne yeterince kan gitmez ve göz kararmasının yanı sıra baş dönmesi, çarpıntı, bayılacak gibi olma ve rengin solması gibi başka durumlar da görülebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir. Ortostatik hipotansiyon, ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi ya da kansızlık gibi basit sebeplerle ortaya çıkabileceği gibi, bazen de diyabet, kalp ya da beyin hastalıklarının habercisi olabilir. Tansiyon düşüklüğüne yol açabilecek sebeplerden kaçınmalıdır.

Haberin Devamı

Göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi de varsa, aşağıdaki nedenlerden şüphelenilebilir.

- Migren

- Gerilim tipi baş ağrıları

- Vertigo

- Bazı beyin hastalıkları veya beyin tümörleri

- Kalp ve damar hastalıkları

Göz kararmasına mide bulantısı eşlik ediyorsa: Bu durumda, ülser benzeri rahatsızlıklardan şüphelenmek mümkün. Öte yandan migren tipi baş ağrısında da göz kararması dışında mide bulantısı görülebilir. Dolayısıyla mide bulantısının eşlik ettiği her göz kararması mide rahatsızlığıdır diye düşünmek doğru değildir. Mide sorunlarında, ağrı ve şişkinlik de vardır.

GÖZ KARARMASI

Önlemek için yapılacaklar

- Susuz kalmayın. Günde en az 2 litre su için.

- Su kaybına sebep olacağından alkolü bırakın.

- Kesinlikle uzun süre aç kalmayın.

- Ayağa kalkarken, yavaş hareket edin.

- Yatağınızın baş kısmını hafif yükseltin.

- Çok uzun süre ayakta durmaktan kaçının.

- Eğer uzun süre ayakta duracaksanız, varis çorabı kullanın.

- İzometrik egzersizler denilen duvarı itme ya da masayı kaldırma gibi hareketleri yapın.

Haberin Devamı

- Eğer kalp ya da yüksek tansiyon hastalığınız yoksa, tuz, düşük tansiyonun engellenmesinde etkilidir.

- Her gün 30 dakikalık yürüyüş yapın.

- Yeterli düzeyde uyku almaya dikkat edin.

- Stres, üzüntü, ruhsal gerginlik ve takıntı gibi olumsuz duygu durumlarından kaçının.