Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kulak tıkanıklığı, yaygın şikayetlerden biridir ve hemen her yaşta görülebilir. Tıkanmanın ağrıya neden olduğu ve organı hassaslaştırdığı durumlar ortaya çıkar. Özellikle soğuk algınlığına yakalanan çocuklarda sık rastlanır. Kulak tıkanıklığı çok basit bir nedenden kaynaklanıyor olabileceği gibi, işitme kaybının belirtisi de olabilir. Dış, orta veya iç kulağı tıkayan herhangi bir neden, normal şekilde duymayı engeller.

KULAK TIKANIKLIĞI

Kulak kiri, yabancı maddeler ya da orta kulak enfeksiyonları, sesin iç kulağa erişmesini önler. Gürültü ve yaş faktörü gibi nedenler iç kulakta sinir tipi işitme kaybına neden olabilir. Kulak tıkanıklığının sebebinin erkenden tespit edilmesi, uygun bir tedavi programı belirlenmesi açısından önemlidir. Kulak tıkanıklığına kulak veya baş ağrısının eşlik ettiği durumlar da görülür.

Haberin Devamı

Kulak kiri: Kulak kanalındaki bezler tarafından üretilen kulak kiri; kaşıntı, tıkanıklık ve ağrıya yol açabilir. Kulağı temizlemek isterken kullanılan çeşitli gereçler, kiri geriye doğru ittiği için tıkanıklık meydana gelir.

Enfeksiyonlar ve alerjiler: Genellikle soğuk algınlığını takiben kulak enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Orta kulak iltihabı ya da alerjik tepkiler nedeniyle, genzimizi orta kulağa bağlayan östaki borusu şişip, tıkanır. Östaki borusunun tıkanmasıyla orta kulakta enfeksiyon, sıvı birikmesi ve tıkanıklık oluşabilir.

Östaki borusu disfonksiyonu: Östaki borusunun yutkunma ve esneme sırasında açılması gerekir. Eğer organ bu işlevi yerine getiremezse, yine orta kulakta sıvı birikmesi ve tıkanıklık gelişir.

İç kulak kaynaklı nedenler: Meniere hastalığı benzeri iç kulak hastalıkları; tıkanıklık, baş dönmesi, bulantı, kulak çınlaması ve işitme kaybına neden olabilir. Birdenbire işitilen çok yüksek düzeyde bir ses ya da patlama, iç kulaktaki sinirlerin zarar görmesine yol açar.

Basınç değişiklikleri: Uçuş sırasındaki basınç ya da yükseklik değişimleri, kulak zarının her iki yanındaki basıncın dengesinin bozulmasına neden olur. Özellikle kalkış ve iniş esnasında tıkanıklık hissi yaşanır. Sinüzit sorunu olanlar için bu basınç değişiklikleri çok daha zordur. Geçmeyen tıkanıklık, kulak zarında çökme ya da kanama benzeri bir soruna işaret edebilir. Sinüzit şikayetiniz olduğu dönemlerde uçmaktan kaçının. Eğer uçmanız şartsa, burun tıkanıklığı giderici bir ilaç kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yabancı maddeler: Özellikle küçük çocuklar minik oyuncak parçalarını ya da etrafta buldukları boncuk, düğme benzeri cisimleri kulaklarına sokmaya meraklıdır. Yetişkinlerse kulak çöpü kullanımı sırasında tıkanıklığına neden olabilir.

Ani işitme kaybı: Çınlama, uğultu ve baş dönmesiyle gelişen ani işitme kaybında tıkanma da görülür. Bazı enfeksiyonlar, migren, menenjit benzeri hastalıklar ve kalıtımsal faktörler ani işitme kaybına neden olabilir.

Tehlike çanı

Enfeksiyon ya da diğer acil muayene gerektiren durumlar:

Kulakta birkaç saatten fazla süren şiddetli ve geçmeyen ağrı

Kusma veya ishal

Ateş

Yeşil ya da sarı akıntı

Çınlama ve baş dönmesi

İşitme kaybı

Yukarıdaki belirtiler enfeksiyona, ani işitme kaybına veya vertigo benzeri başka rahatsızlıklara işaret eder ve bu durumda hemen bir kulak burun boğaz doktoruna görünmeniz gerekir. Enfeksiyon veya diğer bir sağlık sorunu nedeniyle tıkanan kulağı kendi kendinize açmaya çalışmanız, iyileşmeyi geciktirir ve ciddi sorunlar doğurabilir.

Haberin Devamı

Basit bir nedenle tıkanmışsa

Eczaneden kulak kirini yumuşatıcı damla alabilirsiniz.

Sakız çiğnemek, şeker emmek ya da esnemek, kulaktaki basıncı dengeler.

15-20 dakikalık sıcak duş ve buhar solumak yardımcı olabilir.

Burnunuzu kapattıktan sonra birkaç kez yanaklarınızı şişirin ve ardından birkaç kez yutkunun.