Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

PİŞİK VE İSİLİK
Pişik, genellikle sıcak havalarda, koltuk altı, apış yeri ve bacak arası gibi tenin birbirine sürtünen bölgelerinde terin yakmasıyla oluşan kızartıdır. Daha çok bebeklerde görünse de, yetişkin insanlarda da karşımıza çıkar. Yetişkinlerde pişik daha çok yaz aylarında ortaya çıkan kaşıntı, kızarıklık ve kaşımayla acı şeklinde seyreden bir hastalıktır.
Her ortamda kaşıyarak rahatlanamadığı için hastaya ciddi sıkıntı verebilir. Yaz aylarında olması, akla aşırı terlemeyi getirse de yetişkin pişiklerinde birçok sebep sayılabilir.

Haberin Devamı

Yetişkinlerde görülen pişik nedenleri:
- Makat bölgesinin aşırı temizliği,
- Makat bölgesinin ıslaklığı,
- Kimyasal içeren mendil kullanımı,
- Turşu, patlıcan, domates, acı ve diğer baharatların tüketimi,
- Dış hemoroid,
- Dar kıyafet,
- Sentetik iç çamaşırları,
- Aşırı kilo,
- Yetersiz temizlik,
(Dışkılama sonrası yeterli temizlik yapılmazsa, dışkı içindeki safra asitleri cildi yakarak tahriş eder.)
- Kalitesiz tuvalet kağıdı kullanımı,
- Bölgenin nemli bırakılması.
Yetişkinlerde pişik daha çok kilo sorunu olan kişilerde görülür. Kilolu olduğumuz zaman büklüm yerleri daha çok artacaktır. Ayrıca terleme de fazla olacaktır. Bu durumda pişik durumu da çoğalacaktır.
Yaşlı kişilerde büklüm yerleri artacağı, yer çekimi etkisiyle cildimiz aşağı sarkacağı için pişik görülebilir.
Özellikle yaşlı kişiler, sık banyo yaparak pişik oluşumunu engelleyebilir. Tedavisinde öncelikle koruyucu hekimlik ön planda olmalıdır.

İsilik kremleri:
Eczanelerde satılan ve doktorunuzun önereceği isilik kremleri ya da alerji hapları, çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir. İlaç kullanmadan önce bir cilt doktoruna danışmak en iyisidir.

PİŞİK VE İSİLİK
Bebeklerde isilik
Bebekler, yetişkinlere göre isiliğe daha yatkındır çünkü ter bezleri tam olarak gelişmemiştir, çabuk tıkanır. Sıcak hava, kalın giysiler ya da bebeği tutarken vücudunuza bastırmanız, sıkı
ve nemli çocuk bezleri gibi etmenler isiliğe yol açabilir.

Tedavisi
İsilik, ciddi bir cilt hastalığı olarak sınıflandırılmaz ve nadiren özel bir tedavi gerektirir. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Bu süreçte belirtilerin hafiflemesi için yapılabilecekler ise şunlardır:
- Sıcak ve nemli ortamlardan kaçının
- Bol, pamuklu giysiler giyin
- Cildinizi serin tutun.

Haberin Devamı

ÖNLEYİCİ KREMLER
Pişik oluştuktan sonra kullanılacak kremlerse, tedavi edici ve özellikle mantarı önleyici olmalıdır. Bunlar genelikle günde bir defa sürülenlerdir. Akşamları daha rahat olduğumuz saatlerde pişik tedavi edici kremleri sürmek, az miktarda cilde uygulamak gerekir. Tedavide pudra da kullanılabilir.
İsilik: Sıcak nedeniyle ya da terlemekten, vücutta oluşan küçük pembe kabartılardır. Ter bezlerinin tıkanması sonucu dışarı salgılanamayan ter, isiliğe neden olur. Terin alttaki cilt katmanlarına sızması yüzünden kızarık bir yüzeyle çevrili, kaşıntılı döküntüler ve kabartılar oluşur. Ter bezleri tıkalı olduğunda, az miktarda terlemek bile isiliğe neden olabilir.
Özellikle yaz aylarının sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir. Daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülse de, yetişkinleri de etkileyebilir.
İsilikte kaşıntı ve döküntülerin yanı sıra karıncalanma hissi de oluşabilir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Boyunda, koltuk altlarında, belin kemer çizgisinde, kasıklarda, diz ve dirseklerin iç tarafında sık görülür.

Haberin Devamı

Nedenleri nedir?
Çok terlemek: Örneğin, sıcak ve nemli havada, dar giysilerle egzersiz yapmak, çok fazla terlemeye neden olur ve bu durumda isilik oluşabilir. Ter bezlerinin tıkanması hem bebeklerde hem de yetişkinlerde isiliğin ana nedenidir.
Nemli ve sıcak bir iklime alışık olmamak: Tropikal iklime, sıcak ve nemli havaya alışık olmayanlarda, örneğin tatil nedeniyle bu iklim koşullarıyla yeni tanışan kişilerde, isilik riski daha yüksektir.
Hastalık ve hareketsizlik: Uzun süre yataktan kalkmamak, özellikle sıcak tutan veya terleten nevresim, yatak örtüleri de, terlemeyi ve isilik olasılığını artırabilir.
Kat kat giyinmek: Kış aylarında üşümemek için kat kat giyinmek veya mevsim koşullarına göre kalın giyinmek, isilik riskini yükseltir.
Bir ısıtıcıya ya da ateşe yakın oturmak: Kışın görülen isiliğin başlıca nedenlerinden biri, ısıtıcıya fazlasıyla yakın durmaktır.
Fazla kilolar veya obezite: Kilolu olmak terlemeyi, terleme de isilik ihtimalini artırır.