Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tam kış hastalıklarından kurtulduk derken, kapımızı yaz enfeksiyonları çaldı. Yaz döneminde hava sıcaklığının artması, seyahatler, deniz ve havuz gibi aktiviteler nedeniyle enfeksiyonlar da çeşitlilik kazanıyor. Ortak kullanım alanlarında bakım ve hijyen yeterli değilse göz, kulak, sindirim, solunum, cilt ve idrar yolu enfeksiyonları için risk kaynağıdır. Bu yüzden durgun ve kirli sularda, denetimsiz havuzlarda yüzmekten kaçının.

Gıda zehirlenmeleri ve ishaller: Kirli su ve besinlerin tüketimi ciddi sorunlara yol açabilir. İyi arındırılmamış sularda yaşayan mikroplar, bu suların tüketilmesi veya kullanılması durumunda bulantı, kusma, ateş ve ishal tablosuyla seyreden rahatsızlıklara neden olabilir.

Haberin Devamı

Sıcak havada dışarıda beklemiş yiyecekler, kolay bozulan süt ve süt ürünleri, krema, mayonez, yumurtalı yiyecekler, et ve deniz ürünleri mikropların üremesi için elverişli ortam haline gelirler. Bu gıdaların tüketilmesiyle özellikle küçük çocuklar ve yaşlılarda ağır seyredebilen enfeksiyon tabloları gelişebilir.

Bu sorunlardan korunmak için yiyecek ile içeceklerin hazırlanması ve saklanması sırasında hijen kurallarına uyulması gerekir.

Yemek hazırlarken, yemeklerden önce ve sonra sık sık eller yıkanmalı. Açıkta bulunan sular tüketilmemeli, riskli gıdalardan uzak durulmalı. Kusma ve ishal durumunda kaybedilen sıvıyı yerine koymak ilk adımdır. Ciddi bulantı, kusma, ateş ve uzamış ishal şikayetlerinde mutlaka doktora başvurulmalı.

Hepatit A: Yaz döneminde kirli sular ve iyi yıkanmamış gıdalarla sıklığı artan bu enfeksiyon, cilt renginde sararma, halsizlik, ateş, bulantı, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma gibi belirtilerle seyreder. Korunmak için en önemli yol, aşılanmaktır. Açıkta satılan su ve yiyecekleri tüketmemek, el hijenine uymak diğer önlemler arasında.

İdrar yolu enfeksiyonları: Yüzme havuzları ve kirli denizler, özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, kasık ağrısı gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma, yan ağrısıyla böbrek enfeksiyonları bu grupta yer alır. En sık etken, bağırsak florasında bol miktarda bulunan ve tuvalet temizliğiyle enfeksiyon oluşturan E. coli isimli bakteridir.

Haberin Devamı

Korunmak için genital bölgenin nemli kalmasına izin vermemek, tuvalette ‘önden arkaya’ doğru temizlik yapmak, idrarı tutmamak ve bol su içmek önemli.

Mantar enfeksiyonları: Sıcak, nemli ve kapalı ortam, mantar enfeksiyonu sıklığını artırır. Uzun süre ıslak mayoyla kalmak, genital bölgede mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durum ayak parmak araları ve kasıklar gibi kapalı kalan bölgeler için de geçerli. Yaz aylarında pamuklu iç çamaşırları giyilmesi, havuz ve deniz sonrasında ıslak mayoların hemen değiştirilmesi gerekir. Mantar riski açısından duş sonrasında cilt iyice kurulanmalı.

Solunum yolu hastalıkları: Yaz aylarında bakım ve dezenfeksiyonun uygun olmadığı oteller gibi toplu yaşam alanlarında, su ve klima sistemlerinden yayılan Legionella zatürresi gelişebilir. Ateş, halsizlik, öksürük ve balgam gibi şikayetlerle seyreden ağır bir tablodur.

Haberin Devamı

Merkezi klima tesisatının ve su haznelerinin düzenli bakımlarının yapılmamasından kaynaklanır. ‘Klimalarla bulaşan zatürre’ olarak da bilinir.

Lyme hastalığı: Bu hastalığa lyme kenesi olarak adlandırılan bir kene türü sebep olur. Yaz aylarında çok aktiftir.

Bu kene türü, ormanlık ve ağaçlıklı alanlarda daha yaygındır. Kenenin ısırması sonucu kişide ateş, baş ve vücut ağrısı, felç, eklem iltihabı, deride tahriş ve döküntü gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler varsa, hemen hekime görünmek gerekir.

Kulak enfeksiyonları: Yaz aylarında denize ve havuza giren insanların sayısı arttığı için dış kulak iltihabı rahatsızlığı da fazla görülür.

Kulak içine su kaçıp bir enfeksiyona yol açmaması için yüzmeden veya duştan sonra kulağın tamamen kurutulması gerekir. Bunun için de bir havlu yardımıyla kulak kurutulabilir. Eğer kulak içine su kaçtıysa, öncelikle kafa bir yana doğru eğilir. Eğilen taraftaki kulak memesi tutularak nazikçe çekilir ve su dışarı çıkarılır. Eğer su tamamen çıkmadıysa, fön makinesi yardımıyla kulak içi kurutulabilir. Fakat fön makinesinin kurutma ayarı en düşük seviyede olmalı ve kulağa fazla yaklaştırmamalı. Kulak içini kurutmak için asla pamuklu çubuk kullanmayın. Bu tür uygulamalar kulaktaki enfeksiyon riskini artırır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Özellikle piknik ve kırlarda kene ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Yaz döneminde sıklığı artar. Her kene ısırmasıyla enfeksiyon bulaşmaz. Genelde İç Anadolu ve Karadeniz bölgesi kırsalı riskli alanlardır. Ateş, halsizlik, kas - eklem ağrısı, bulantı kusma ve ileri aşamalarda kanamalarla seyreden bir tablodur. Korunmak için; ağaçlıklı ve yeşilin bol olduğu yerlere gidilecekse, vücudun açıkta kalan bölgelerini kapatmakta fayda var.