Ece Vahapoğlu

Ece Vahapoğlu

ecevahapoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünya sporcuları arasında Kenyalı atletler hafif olmalarıyla avantajlılar. Bu duruma yüksek irtifada koşma da eklenince onların hızını kimse kesemiyor

KENYALI KOŞUCULAR NEDEN İYİ
Koşucular iyi bilir; dünyanın her yerindeki uzun mesafe yarışlarında genelde Doğu Afrikalı sporcular, özellikle de Kenyalılar birinciliği göğüsler. Genetik yapıları ve ülkedeki yoksulluğa dayalı küçük yaşlardan beri okula kilometrelerce yürümeleriyle başlayan, gerektiğinde vahşi hayvanlardan kaçmaya eğilimli bu ince ve uzun kaslı hafif kilolu insanlar çok hızlı koşabiliyor.
Yüksek platolarda spor yapıp, deniz seviyesinde koştuklarında oksijeni kaslara taşıyan alyuvarların sayısı artıyor. Bu enerji tasarrufu ve diğer sporculara göre hafif olmaları nedeniyle avantajlılar. Sporcular arasında kıskanılacak derecede mevzu bahis olan Kenyalı atletler tepeleri rahat çıkabiliyor, nabızları geç yükselip performans sonrası hızlı şekilde normale dönüyor, uzun süre koşabiliyorlar.

Şampiyonlar Kapsabet’ten
Kenya’da bir bölge var ki dünyaca ünlü koşu şampiyonları genelde buradan çıkar. Başarılı uzun mesafe koşucuları yetiştiren Eldoret’e yakın Kapsabet, Batı Kenya’da 2 bin metre irtifada, sıcaklığın yıl boyu 20’li derecelerde seyrettiği, çamurdan evleriyle tek caddeli küçük bir yerleşim yeri.
Eldoret ve Kapsabet ‘Şampiyonların Yuvası’ olarak tanınıyor. Buranın atletlerinin başarıları öyle dikkat çekici ki birçok spor psikoloğu ve sosyoloğu etkilenmiş.
Yüksek rakımda koşmaları, karbonhidrat ağırlıklı diyetleri, yaşadıkları coğrafya ve iklim, koşu başarılarının etkenleri. Bölgeden geçerken kirli yollarda koşan veya yokuş çıkan koşu grupları görüyorsunuz. Bazı emekli Kenyalı atletler burada uluslararası atletlerin de ilgisini çeken ‘yüksek rakım antrenman kampları’ açmışlar.

Kumda koşmak kalori yakıyor
Ben de hazır Kenya topraklarındayken bol bol sahilde açıkhavada koştum. Gerçi yüksek irtifada değil, Hint Okyanusu’na bakan kumsalda koştum, ama kumda koşmak zor olmakla beraber düzenli yapıldığında eklemleri ve tendonları kuvvetlendirir.
Asfaltta, betonda, çimde koşmaya göre de 2 - 3 kat daha fazla kalori yaktırır. Sporda sakatlık riski azalır.

Haberin Devamı

KENYALI KOŞUCULAR NEDEN İYİ

Haberin Devamı

Kenyalı atletler

Dennis Kimmeto: Dünya rekoru sahibi maratoncu, 42 km’yi 2 saat 2 dakikada koştu.
Lornah Kiplagat: En iyi kadın maratonculardan.
Wilson Kipketer: Rekortmen koşucu.
Moses Mosop: En hızlı maraton koşucularından.

İyi hissettiren yiyecekler

Günümüzün sık rastlanan rahatsızlığı depresyonun üç temel sebebi olduğu biliniyor; Kendini yetersiz hissetmek, sinir sisteminin ihtiyacı olan temel minerallerin eksikliği ve bağışıklık sistemini zayıf düşüren hormonel dengesizlikler. Bu nedenle yediklerimizi doğru seçersek, iyi hissetmemize yardımcı olabilir. Mesela, B12 vitamini ve folik asit bakımında zengin besinler, meyve - sebze ve selenyum açısından zengin antioksidan gıdalar iyi hissettirir.