Ece Vahapoğlu

Ece Vahapoğlu

ecevahapoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Koşu ayakkabısı seçerken, kişisel ihtiyaçlarınızı belirleyerek işe başlamalısınız

Ayak tipinize göre (normal, düz veya çukur taban), zemine, antrenman, koşu stilinize ve mesafenize göre değişir.Yani, en doğru koşu ayakkabısı kişiye göre en uygun olandır.
Koşarken ayağınızın rahatlığı en önemli şeydir. Koşuya uygun bir ayakkabınız yoksa, sağlıklı bir koşu yapmanız mümkün değildir. Teknoloji geliştikçe tüm spor dallarına yönelik özel nitelikli ayakkabılar üretiliyor. Nike, Adidas,
Puma, Skechers, Saucony, Reebok, New Balance, Asics, Salomon, The North Face, Newton, ON gibi markalar tercih edilen koşu ayakkabıları.
Outrunner, Sportive, Markapark gibi farklı markaları bir arada sunan spor mağazaları, müşterilerin en doğru seçimi yapmasına yardımcı oluyor. Hangi tipte ayağa sahip olduğunuzu öğrendikten sonra, koşacağınız mesafe, ne kadar yastıklı bir ayakkabı istediğiniz, dengeli mi yoksa hareket kontrolü sağlayan bir
ayakkabı mı tercih ettiğiniz dikkate alınmalıdır.
Koşacağınız zemine (düz, ıslak, engebeli) ve koşu çeşidine (yol, pist, patika) uygun bir model seçmeniz size kolaylık sağlar. Kaliteli bir ayakkabı, koşu sırasında eklemlere uygulanan basıncı azaltarak ayak bileklerini sarıp stresi en aza indirir. Spor ayakkabılarının ofseti denilen, ön ve arka farkına da bakabilirsiniz. Performans ve konfor ters orantılıdır. Koşu tarzınıza uygun yastıklamaya sahip, şoku emen, konfor ve performansı aynı anda sağlayan özelliklerine bakmak gerekir. Tahmin edemeyeceğiniz kadar çok detay var; tek başınıza zorlanabileceğiniz bir seçim; spor mağazalarından destek almanızı öneririm.

Haberin Devamı

Skechers

GOrun 4: Renkleri ve tasarımlarıyla dikkat çekerken, zemine ilk teması ayağın ortasıyla yapmayı sağlayan teknolojisiyle darbe etkisini hafifletiyor.

Nike

Airmax: Yere sağlam basmaya yardımcı olan tabanı ve ayağın hareketine uyum sağlayan üst yüzeyi sayesinde konforlu bir koşu sunuyor. (Fiyatı: 479 TL)

Adidas

Energy Boost: Yastıklama teknolojisi ve içerdiği enerji kapsülleriyle ‘enerjik koşu’ deneyimi sunuyor. (Fiyatı: 482 TL)

Haberin Devamı

Reebok

ZPump Fusion Pump: Teknolojisiyle ayağa uyum sağlayarak pump butonuna bastıkça hava enjekte ediyor ve ayağı her yandan esnek sarıyor. (Fiyatı: 345 TL)

Saucony

Kinvara: Düşük geometrili minimalist model, atletlerin ve Ironman yarışçılarının sevdiği tasarımların başında geliyor.

Puma:

Faas 600 v2: Ayağın doğal kemerini ve çevikliğini ön plana alırken performansı güçlendiriyor.

Newton

Gravity: Bu çok hafif ayakkabıların ön taban bölümünde ayağınızın ilk temas noktasının orta taban olmasını teşvik eden çıkıntılar var. (Fiyatı: 419 TL)

ON

Cloud: Orta tabana ihtiyaç duymaması sebebiyle yastıklama ile yapılmış en hafif ayakkabı. Yalın ayak koşuya nispeten yakın bir koşu tecrübesi sunar ve daha uzun mesafeler için de uygundur. (Fiyatı: 395 TL)

Ayakkabı numarası

Spor ayakkabısı alırken normal ayak numarasından yarım veya bir numara büyük tercih edilir. Doğru spor ayakkabısında, uzun parmağınızla ayakkabının ucu arasında bir parmak boşluk kalır.