Cadde En sert filmimi çektim

En sert filmimi çektim

20.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ödüllü yönetmen Biray Dalkıran, 7 Ağustos’ta vizyona girecek ‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’ filminin detaylarını ve projelerini anlattı

En sert filmimi çektim

Biray Dalkıran, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü’nde okurken çektiği kısa filmlerle birçok ödül kazandı. Marmara Üniversitesi Radyo TV Bölümü’nde doktora eğitimi aldığı sırada da birçok film, dizi, klip ve belgesele senarist ya da yönetmen olarak imza attı. Dalkıran, şimdi de yeni filmi ‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’yla konuşuluyor...

Haberin Devamı

‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’ filminde izleyiciyi neler bekliyor?

Çok gülecek ve eğlenecekler. Hayatımda yaptığım, diyalogları en inandırı ve en sert film oldu. Filmde kullanılan dil ve tipler gereğinden fazla gerçek. Kadınlar için erkek arkadaşının en gizli arkadaş toplantısını izlemek ve erkeklerin kızlar hakkında yaptığı dedikoduları gizlice dinlemek gibi.

Filmi bitirdiğimde ilk lafım, “Herhalde hayatım boyunca bu kadar sert bir filme bir daha cesaret edemem demek” oldu. Ama şunu söyleyim, bitmiş halini sekiz kez izledim hâlâ gülüyorum...

Kadroyu oluştururken nelere dikkat ettiniz?

Yetenekli, tiplere katkı sağlayacak, egosu olmayan, sette biz olmayı başaran ve set dışında gördüğümde “İyi ki seninle çalışmışım” diyeceğim dostlarla çalışmak istedim. Çünkü bu filmin eski mahalle sıcaklığında olması gerekiyordu.

Haberin Devamı

Özellikle Atılgan Gümüş ve Serhat Özcan’ın sahneleri konuşuldu. İstediğiniz performansı aldınız mı?

Serhat Özcan, Atılgan Gümüş ve Orçun Kaptan için hayatlarındaki en hafif kostümlü setleri oldu. Çünkü nerdeyse tüm filmi bornoz, boxer ve atletle oynadılar.

Filmin tamamı acayip sahnelerden oluşuyor desem yalan olmaz. Orçun’la Serhat’ın jakuzi, Asuman’ın postane, Recep Aktuğ’un idman sahnesi… 10’dan fazla acayip sahne var. Normal bir film çekmemişim, onu anladım bu soruda...

Daha önce Fahriye Evcen, Engin Altan Düzyatan, Gizem Karaca gibi isimlere rol verdiniz. Dokunduğunuz kişi yükselişe geçiyor diyebilir miyiz?

Doğru oyuncularla, iyi bir enerji ve çok çalışma yükselişi getiriyor.

Bundan sonra da farklı türlerde filmler mi gelecek? Sırada iyi bir aksiyon filmi olabilir mi?

Şanslı bir yönetmenim. Korku olarak ‘Araf’ ve ‘Cehennem 3D’ filmlerini yazdım yönettim. Komedi olarak ‘Bana Bir Soygun Yaz’ ve ‘Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu’ filmlerini çektim. Dram olarak ‘Peri Masalı’, romantik komedi olarak ‘Seni Seviyorum Adamım’ ve benim sinemasal dilim olarak çekerken en keyif aldığım animasyonlarla zenginleşen ‘Cennet’ filmi. Aksiyon - dram türünde ‘Kanıt’ ve ‘Gazi’ dizileri. ‘Çanakkale’ ve ‘Son Balo Zeybek’ belgeselleri...

Haberin Devamı

Neredeyse her türde keyif aldığım, gurur duyduğum işler yaptım. 50’den fazla reklamım ve 100’den fazla klibim var. Bundan sonra ne yapacağımı ben de bilmiyorum ama bu deneyimlerimi daha doğru, daha iyi bir projede kullanmak için sabırsızlanıyorum.

‘Celebrity’le çalışmak için film çekmem’
Bundan sonraki projenizde çalışmak istediğiniz oyuncular kimler var? Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Çağatay Ulusoy, Bergüzar Korel, Beren Saat gibi oyuncular yükselişte malum...
İnanın senaryo benim önceliğim. Sırf ‘celebrity’le çalışmak için film çekmek istemem. Eğer ‘celebrity’ o dünyaya hizmet ediyor ve yeni bir yolculuğa çıkmaya cesareti varsa isterim.
‘Survivor’ın prodüksiyon kalitesi çoğu diziden iyi’
Düzenli olarak spor yapıyorsunuz ve sosyal medyadan da paylaşıyorsunuz? Sizi ‘Survivor’ gibi sürpriz bir projede mi göreceğiz?
‘Survivor’, oğlumun sayesinde en çok izlediğim proje oldu. Garip bir şekilde ‘Survivor’ın prodüksiyon kalitesi çoğu diziden iyi. Teklif gelirse, katılır mıyım? Teklif gelmediği için pek düşünmedim ama hayat zaten yarıştır. Kazanmak da keyiflidir. Ve sanırım oğlumun beni orada görmek isteme sebebi bile yeterli bir motivasyon olur.
‘Aşk, ’Bizimkiler’ dizisindeki Cemil’le Sevim’inki gibi olmalı’
Size göre aşk nedir?
Şu an hayatımdaki kadını şöyle tasvir edebilirim... ‘Bizimkiler’ dizisinde devamlı camda duran ‘Cemil’ diye bir karakter vardı. O her şeyde ‘Sevimmmm’ diye bağırıp, ona anlatırdı. Bilirdi ki ‘Sevimmm’ diye bağırdığında her işini bırakıp onu dinleyecek, onunla hayatı paylaşacak. ‘Cemil’, o güçle camdan bakabiliyordu... Benim de hayattan güçlü bakabilmemin sebebi o kadının, hatalarımı da benim kadar çok sevmesi.
‘Asuman Dabak, muhteşem bir yetenek’
Asuman Dabak, Recep Aktuğ gibi sevilen oyuncuları bu filmde oynamaya nasıl ikna ettiniz?
Asuman’la ‘Seni Seviyorum Adamım’ filminde çalışmıştık. Muhteşem bir yetenek. Tek telefonla kabul edip geldi. Bu da benim üstümdeki sorumluluğu artırdı. Asuman’ın doğaçlama performansıyla muhteşem bir sahnemiz oldu. Zaten internette en çok tıklanan üç videodan biri Asuman’ın ‘Vermiycem’ performansı oldu. Recep Aktuğ, oyunculuk dışında çok başarılı bir şarkıcı. Onun bir klibini yönetmiştim. “Bir dahaki filminde sana açık çek, istediğinde gelirim” dedi, buna Türkiye’de hayır diyecek yönetmen ve yapımcı yoktur. O da filmin en dramatik ve en komik sahnelerini canlandırdı.