Ersin Süzer

Ersin Süzer

esuzer26@gmail.com

Tüm Yazıları

Fransız araba lastiği üreticisi Michelin tarafından otel mutfaklarına ve restoranlarına verilen prestij ödülleri, geçtiğimiz akşam sahiplerini buldu. 1936 yılından bu yana her yıl basılan Michelin Rehberi’ne girmek son derece zorlu bir süreç. Bir kere seçici kurul asla açıklanmıyor. Büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor her şey. Bu yüzden de bu rehbere girmek tüm dünya üzerinde çok önemli bir yere sahip.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlı’ğının yoğun çabası sayesinde Michelin Rehberi’ne İstanbul da dahil oldu. Tam 53 restoranımız rehbere girmeye başardı. Dört restoranımız tek, bir restoranımız ise iki yıldıza layık görüldü.

Haberin Devamı

Yıldız almak hiç kolay değil, ilk önce rehberin müfettişleri yıldız almaya aday restoranları belirliyorlar.

Daha sonra başka bir kurul da kaç yıldız alacağına karar veriyor. Bu uzun süren ziyaretlerden sonra restoranlar ya rehbere giriyor ya da yıldız alıyorlar.

Dünya üzerinde sadece 480 restoran yıldız alabilmiş durumda. En çok yıldızlı ülke ise Japonya.

Yıldız alan restoranlar

Araka, Pınar Taşdemir, tek yıldız: Şef, baharatlı ve iştah açıcı tatları keskin aromalarla dengeleme konusunda usta. Yöresel ürünlerin kendini göstermesine izin veren heyecan verici yemekler yaratıyor.

RESTORANLAR DÜNYA LİSTESİNDE

Mikla, Cihan Çetinkaya, tek yıldız: Burada her şey lezzetlerin derinliği çevresinde dönüyor. Şef Gürs’ün yemekleri başlı başına karmaşık değil, ancak karmaşıklıkları lezzetlerin hassas uyumunda yatıyor.

RESTORANLAR DÜNYA LİSTESİNDE

Neolokal, Maksut Aşkar, tek yıldız ve yeşil yıldız: Neolokal, eski ile yeni arasında bir köprü konumunda. Türk mutfak geleneğine gösterilen saygı, sürekli yenilik yapmak için sağlam bir temel sağlıyor.

RESTORANLAR DÜNYA LİSTESİNDE

Nichole, Serkan Aksoy, tek yıldız: Şef, ince nüanslar ekleyerek geleneksel tariflere yeni bir dokunuş katıyor. Örneğin, bilinen tatlara yeni bir soluk getirmek için tütsülenmiş yoğurdun eklendiği tipik bir doldurulmuş sebze yemeği olan dolmayı ele alalım.

RESTORANLAR DÜNYA LİSTESİNDE

Turk Fatih Tutak, Fatih Tutak, iki yıldız: Her gün kendi bölgesinden gelen malzemeleri ve yerel tüccarlardan temin ettiği ürünleri baz alıyor. Tutak, geleneğe ve doğanın sunduğu şeylere saygı duyarak yemek yapan bir şef.

Haberin Devamı

RESTORANLAR DÜNYA LİSTESİNDE

Rehbere giren restoranlar

Zuma, Nobu, İnari Omakase Kuruçeşme, Çok Çok Thai, Banyan, Glens, 1924 İstanbul, Spago, St. Régis Brasserie, Azur, Khorasani, Deraliye, Octo, Ocak, Yeni Lokanta, Eleos Beyoğlu, Sofyalı 9, Kubbeli Lounge, Lokanta 1741, Matbah, 1924 İstanbul, Atölye, Topaz, Tatbak, Aqua, Aila, Feriye, Seraf, Park Fora, Şans, 29, Beyti, Kıyı, Balıkçı Kahraman, Kiss the Frog, Tuğra, Mürver ve Rumelihisarı İskele.

Bib Gourmand ödülü alan restoranlar

Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Giritli, Calipso, Cuma, Sade Beş Denizler Mutfağı ve Aman da Bravo.

Yıldızların anlamı

(*) Tek yıldız: Alanında iyi restoran.
(**) İki yıldız: Harika yemek, destinasyon değiştirmeye değer.
(***) Üç yıldız: Mükemmel mutfak. Özel bir yolculuğa değer olağanüstü yemekler.