Cadde ESTETiK DiŞ HEKiMLiĞi - iÇiNiZ RAHAT GÜLÜMSEYiN

ESTETiK DiŞ HEKiMLiĞi - iÇiNiZ RAHAT GÜLÜMSEYiN

30.09.2013 - 21:00 | Son Güncellenme:

Estetik görüntüyü bozan, rengi değişmiş, çürük, aşınmış, kırık ve şekli bozulmuş, çapraşık veya kaybedilmiş dişler, kişinin sosyal yaşamını ve psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor

ESTETiK DiŞ HEKiMLiĞi  - iÇiNiZ RAHAT GÜLÜMSEYiN

Dr. Hakan Yılmaz ve Dr. Vedat Bankaoğlu, diş hekimliğinde beyaz ve pembe estetiği anlattı: “Estetik diş hekimliği, dişlerin yalnızca sağlıklı olmasıyla değil, aynı zamanda estetik görünmesiyle de ilgilenen bir branş. Çünkü sağlıklı ve güzel bir gülüş, kişinin estetik bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası.
Diş hekimliğinde estetik yöntemlerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk, pozisyon bozuklukları artık rahatlıkla çözümlenebiliyor. İşte tam bu noktada ‘gülüş tasarımı’ devreye giriyor. Gülüş tasarımı; hastanın yüz hatlarını, cinsiyetini, yaşını, gülüş simetrisini, dişlerinin sıralanışını, rengini, dudak ve diş etlerinin durumunu göz önünde bulundurarak, hekimlik ve sanatsal bakış açısını kullanıp hastaya özel, en estetik gülüşü verebilmeyi amaçlıyor. En önemlisi de hastanın istekleri göz önünde bulundurularak doğal, sağlıklı ve kişiyi mutlu edebilecek gülüşü sağlamak.

Haberin Devamı

Beyaz ve pembe estetik
Estetik gülüş denildiğinde; düzgün dizilen beyaz dişlerle (beyaz estetik) rengi, şekli ve uyumuyla sağlıklı görünen diş etleri (pembe estetik) akla gelmeli. Kısaca estetik diş hekimliğinde beyaz ve pembe estetik birbirinden ayrılmaz iki tanım.
Pembe estetik uygulamaları, lazerle diş etlerinin düzeltilme işlemine deniyor. Böylece iltihaplı, şiş, sarkık veya çok kırmızı ya da çok koyu renkli diş etleri yaklaşık 20 dakikalık sürede ağrısız tedavi edilebiliyor. Lazerle yapılan düzeltme işleminden sonra boyları uzatılan dişler artık beyaz estetik diye nitelendirilen dokunuşa hazır hale geliyor.

Laminate porselenler
Beyaz estetikle dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üst üste binmiş dişlere sahip ve dişlerin arasında aralık bulunan hastalarda doğal bir güzellik kazandırmak mümkün. Daha önceleri bu gibi olumsuz durumlarda dolgu ve kaplamalar tek çözümken günümüzde laminate porselenler denen bir tedavi alternatifi mevcut. Yeni estetik uygulamalardan biri olan laminate porselenler, özellikle ön grup dişlerde tercih edilen ince seramik yapraklardır. Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olmak bu uygulamayla yapılıyor. Bu yöntemin en önemli özelliği, metal-porselen protezlerin yapımındaki gibi dişin tamamının kesilmemesi ve sadece ön yüzeylerinden 0.3-0.5 mm.’lik aşındırma yapılması. Tıpkı göze takılan lens gibi ince bir porselen tabaka dişin yüzeyine yerleştiriliyor.

Haberin Devamı

Doğal yansıma
Laminate porselenlerin en önemli özelliklerinden bir diğeriyse dişin minesini taklit edebilmesi. Diş minesine ışık geldiğinde mine dokusu ışığı geri yansıtmıyor. Laminateye ışık geldiğinde mine dokusu gibi ışığı absorbe edebiliyor ve böylece minenin doğal rengini, dokusunu, parlaklığını yansıtıyor.
Bir diğer avantajı da renk değişmezliği. Bonding materyalleri denilen diğer sistemler zaman içerisinde içtiğiniz çay, kahve ve sigara yüzünden renk değişikliği gösterebilirken laminate bir seramik türü olduğundan, içerdiği cam partiküller sayesinde yüzey rengi değişkenlik göstermiyor ve pürüzsüz kalıyor.
Doğal dişlerden farkı olmayan laminate porselenlerin bakımı da kolay. Rutin diş fırçalama ve diş ipi uygulamalarıyla temizliği sağlanabiliyor. Ancak diş etine yakın kısmında kesinlikle bakteri plaklarının birikmesine izin verilmemeli. Sert fırçalamalardan kaçınılmalı, diş ve diş eti, laminate siniri korunmalı. Her daim güzel gülümsemek için diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemeli.”

Haberin Devamı

YARIN: DİŞ BEYAZLATMA