Cadde ‘EV DEDEKTİFİ’ CADDE’DE

‘EV DEDEKTİFİ’ CADDE’DE

05.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yazarımız Melda Narmanlı Çimen, ünlülerin evlerine not veriyor. Bu hafta Cengiz Abazoğlu’nun misafiriydi. Bakalım ünlü modacı, Çimen’den 10 üzerinden kaç puan alabildi?

‘EV DEDEKTİFİ’ CADDE’DE

Paris Maison&Objet fuarının anafikrini oluşturan ‘ReGeneration’ teması şu felsefe üzerine kuruluydu: “Geleceğe odaklanıyoruz. Bir yüzyılın daha sonuna yaklaşırken, belki nostaljik ağırlıkları bir kenara bırakmak ve değişmeye başlamak gerek. Son zamanlarda tüm dünyada yaşanan durgunluk, aslında değişim için bir fırsat olarak algılanabilir. Bunu bir fırsat olarak kabul edip sistemi yeniden başlatabiliriz. Çünkü yaşanan sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir kriz.”
Bu iddialı cümleler, aynı zamanda 2010’un trend gezginlerinin ana yörüngesini çiziyordu: Pozitif düşünceye odaklanarak değişmek, yeni normallere alışmak, kişisel denge ve mutluluk gibi iki içsel tema üzerinde yoğunlaşmak.
Peki bu değişim sürecini besleyen mikro trendler neler? Tekstil sektöründe organik kumaş kullanımı yükselişte. Bambu, keten, organik pamuk ve doğal bitki liflerinden üretilen kumaşlar, yatak odası ve banyo tekstilinde çok sık kullanılıyor. Son birkaç yıl içinde tasarımcılar ve firmalar dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istedikleri için malzeme seçimlerinde ve üretim biçimlerinde çevreci olmaya dikkat ediyorlar. Dekorasyon dünyasında etik fikirler ve çevreci ürünler başrolde.
Evimiz, çok hassas bir insan vücudu olarak ele alınıyor. Organik formların, dokulara hitap eden materyallerle buluştuğu iç mekânlar duygu, zevk ve arzu üçgenini temel alan sürreal bir algı yaratıyor. Aksesuarlarda, kırılgan, hassas ve sakinleştirici objeler görüyoruz. Doğa ve ışık, bu hedefin stil anahtarı. Daha iyi bir dünya yaratmak için teknolojiyi tasarımla buluşturan objeler puan topluyor.
Doğu öğretilerinin insana ve doğaya saygılı bakış açısı, tasarımda da çok ilgi çekiyor. Mekânların akupunkturu olarak kabul edilen Feng Shui ilkeleriyle enerji akışı dengelenen ev ve ofis projelerine çok sık rastlıyoruz. İçten gelen, doğal, karışık, değişken, alçakgönüllü, hatta kusurlu olanın güzelliğini savunan ‘Wabi-Sabi’ felsefesinin taraftarları artıyor; yalın, düzensiz, beklenmedik ve gösterişsiz şıklık arayışı sürüyor.


EV DEDEKTİFİ

Cengiz Abazoğlu’nun evi

‘EV DEDEKTİFİ’ CADDE’DE


Tasarladığı haute couture koleksiyonlarda avangard, vahşi ve feminen bir hava yakaladığım Abazoğlu’nun evi, sade seçimleriyle şaşırttı beni. Modernizmin ikon ürünlerinden A. Jacobsen tasarımı Egg Chair ve A. Castiglioni tasarımı Arco Lamp’in, arka plandaki Gökhan Anlağan tablosuyla tamamlanışı çok hoş. Paris Clignancourt pazarından alıp beyaza boyattığı özel şövaleye de dikkatinizi çekerim. Aşırılıktan kaçan, az ve öz bir tarz.

TAKİP
Atölye Afra, eskinin kıymetini bilip, nostaljik mobilyaları bir terzi titizliğiyle yeniden hayata döndürüyor. Özellikle yastıkları, örgü bebekleri ve vintage kumaş koleksiyonu dikkatimi çekti. Ekibin çalışmalarını internet üzerinde yayınlayan bir de blog sitesi var: varwww.atolyeafra.blogspot.com



İLHAM
Miu Miu, İstinye Park mağazasını açtığında İstanbul için özel bir çanta tasarımı yapmıştı. Prada hiç eksik kalır mı? 10 Aralık’taki Abdi İpekçi mağazası açılışı için İstanbul’a özgü, özel etiketli bir çanta tasarlamış ve sadece
20 adet üretmiş.



‘EV DEDEKTİFİ’ CADDE’DE


Mabel kanepe, Donna Wilson. Bu tarz kanepeleri Dank, Müstamel Eşyaevi ve Berker Design’da bulabilirsiniz.



LİSTE
-Spontane, küçük, bağımsız, zeki, esprili markaları tercih eden, kişiselleştirilmiş alışverişe ve güçlü tasarıma inanan, yüksek seçicilikte ama zamanı kısıtlı kişilere hitap eden internet sitesi pukkaliving.com’u takip etmek.
- Hikâyesi 1976'da Provence'ta başlayan L’occitane ürünlerinin doğal esansları arasında seçim yapamamak; sonunda Verbena serisinin mumuna hayır diyememek.
- Bee Goddess’ın AÇEV’in Yaratıcı Tılsım Projesi’ne katkı sağlamak için satışa sunduğu Shakti altın bilekliklerden edinmek.


“Sadece gördüğünüzde nefesinizi kesen, duygusal bir bağ kuracağınız ve gerçekten seveceğiniz eşyaları sokun evinize!”
Sir Terence Conran