Cadde İnci Çayırlı kimdir? Devlet Sanatçısı İnci Çayırlı kaç yaşındaydı, neden öldü?

İnci Çayırlı kimdir? Devlet Sanatçısı İnci Çayırlı kaç yaşındaydı, neden öldü?

01.09.2021 - 02:03 | Son Güncellenme:

Türk Sanat Müziği'nin sevilen ismi, koro şefi ve Devlet Sanatçısı İnci Çayırlı 31 Ağustos akşamı İstanbul'da hayatını kaybetti. Sanatçının sevenleri, 'İnci Çayırlı neden öldü?' sorusuna yanıt aranıyor. İstanbul'da dünyaya gelen Çayırlı, İTÜ Türk Müziği korosunu yönetti, kurucu şeflik de yaptı. İşte, İnci Çayırlı hayatı...

İnci Çayırlı kimdir Devlet Sanatçısı İnci Çayırlı kaç yaşındaydı, neden öldü

İnci Çayırlı, dayısı Fahri Kopuz aracılığı ile müziğe başladı. İstanbul Belediyesi Konservatuvarı'na katıldı ve 1954 yılında da İstanbul Radyosuna girdi. Türk Sanat Müziği sanatçısı İnci Çayırlı, altın plak sahibidir. Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun kurucu şefliğini yapmış olan İnci Çayırlı kaç yaşındaydı?

Haberin Devamı

İNCİ ÇAYIRLI KİMDİR? 

Çayırlı, 1935 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Çamlıca Kız Lisesi'ni tamamladı. Bestekâr dayısı Fahri Kopuz'un teşvikiyle müziğe başladı ve 1953 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi. Folklor Tatbikat Topluluğu'nda Sâdi Yâver Ataman'ın asistanı oldu. 1954 yılında İstanbul Radyosu'na girdi. Aynı zamanda Münir Nurettin Selçuk korosunda da uzun yıllar çalıştı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti'nde şef yardımcısı olarak görev aldı. Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konser verdi. Popüler müzik plakları da yapan sanatçı bu alanda bir de altın plak sahibidir.

1977 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği yapmaya başlayan Çayırlı, 1977-1985 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Korosunu yönetti. 1988'den itibaren İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu'nun genel sanat yönetmenliğini üstlendi. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk müziği Korosunun kurucu şefliğine getirildi, istifa ettiği 1995 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Haberin Devamı

31 Ağustos 2021 tarihinde hayatını kaybetti.