03.05.2013 - 19:31 | Son Güncellenme:
U. KAAN ALTIN
Hem çok lezzetli etlerden tattım sayesinde, hem de ikinci kez görüp, dinleme mutluluğuna eriştim efsaneyi. Hayat güzel...
Muhtemelen beni en çok bekleyen mekân, Beeves Steak House. Bir kere de okuyucular önünde özür dileyeyim, gösterdikleri sabıra da teşekkür edeyim. İstanbul’un Anadolu Yakası’na çok sık geçmiyorum, daha doğrusu ancak bir vesileyle yolum düştüğü zaman lokanta ziyaretlerimi yapıyorum. İstanbul’a ikinci kez gelip, bir kez daha gönlümüzü fetheden Mark Knopfler olmasaydı yine icabet edemeyecektim davetlerine belki de.
Çekirdekten yetişme
Beeves Steak House’un başında genç ama son derece tecrübeli Sidar Budak var. Doğup büyüdüğü Kars’ta hayvanlarla bir aradaymış hep. Çekirdekten yetişme yani. Makina mühendisi ama mesleğini hiç yapmamış, şeflik; işletmecilik ağır basmış. Temmuz 2010’da Şaşkınbakkal’daki mekânını açmış. Burası hem kasap hem de bir et lokantası. İşinin başından neredeyse hiç ayrılmıyor Sidar Bey. Bu da başarıyı getiriyor haliyle.
Doğal besicilik şart
Öncelikle avantajı, etini sattığı hayvanların kendi çiftliğinden geliyor olması. Kars’ta 6 ay dağlara yayılıyor hayvanlar. Kekik otluyorlar, sonra Gebze’de daha kısa süreliğine besiye çekiliyorlar.
Tabii sadece iyi et tedarikiyle bitmiyor iş. Bu aşamada eğitim devreye giriyor. Sidar Bey, etle ilgili dünyadaki önemli merkezlerde (İsviçre, Almanya, ABD, Kolombiya, Arjantin, Avustralya) bulunmuş, çiftlikleri gezmiş, hayvanlara nasıl bakıldığını yerinde görmüş, orada gördüklerini Türkiye’ye taşımış. Boş durmamış yani... Dükkanında onun onayından geçmeyen hiçbir yemek servis edilmiyor. Şeflerini de kendisi yetiştirmiş. Azmine hayran kaldım. Uzun girişin sebebi bu.
Süt danayı mutlaka deneyin
Gelelim lezzetlere: O gün sevgili dostum Levent’le (Kadagan), kendimizi Sidar Bey’in ellerine teslim ettik. Pişman olmadık. Önce minik lokum (bonfile) parçaları geldi masaya, kendi yaptığı gözden yaş fışkırtan hardalı da yanına kattık. Sonra yine burada yapılan gerçek dana sucuktan tattık. Süt dana sırtı, şaşlık ve şişle yemeği tamamladık. Hepsi çok lezzetliydi ama içim acıyarak süt dananın diğerleri arasından çok açık bir farkla sıyrıldığını söylemek zorundayım, eleştirilerinizi göze alarak.
Finaliyse, kireçte pişmiş kabak tatlısı ve çikolatalı sufleyle yaptık. İkisi de utandırmıyor...
FiYATLAR UÇMUYOR
Malum Türkiye’de et pahalı. Bunun nedeninin yanlış tarım politikaları olduğunu özellikle vurguluyor Sidar Budak. Yine de dükkanındaki fiyatlar çok uçuk kaçık değil. Kendi yaptıkları ızgara sosis-sucuk 14, cızbız köfte 18 TL. Burgerlerin fiyatları 18-26 TL arasında. Şaşlık 30, lokum 38, antrikot 50, t-bone steak’se 55 TL. Beeves Steak House’da Kobe bifteği de satılıyor. Porsiyonunun fiyatı
150 TL. Kahvaltıları da var. Onun da ederi 28 TL.
Adres: Kazım Özalp Sok. No: 60 Yalman Center B Blok, Şaşkınbakkal
Tel: 0 216 411 35 15
www.beevesteak.com
ET HAKKINDA HER ŞEY
Sidar Budak, çiftliklere hayvancılık konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Restoran ve otellere et satıyor. Ayrıca, et ve et pişirme teknikleri üzerine atölye çalışmaları düzenliyor. Şaşkınbakkal dışında kış sezonunda Kartalkaya’da da bir şube açan Beeves Steak House’un şimdilik bir tane de burger restoranı var, hatırlatayım.