Cadde ‘Kalitemizden ödün vermiyoruz’

‘Kalitemizden ödün vermiyoruz’

19.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

The Galliard’ın işletmeciliğini yapan Ersin Süzer, “Mekanımızın çizgisini bozmamasının en büyük faktörü yatırımcıları” dedi

‘Kalitemizden ödün vermiyoruz’

Son zamanlarda işletmeci kimliğinizle ön plandasınız. Aynı zamanda başarılı bir gazetecisiniz. Neden işletmeci olma kararı aldınız?

Haberin Devamı

Uzun yıllardır işletmeciliği ve köşe yazarlığını eş zamanlı olarak yürütüyordum. Gazeteciliğe ara verince, doğal olarak işletmeci kimliğim ön plana çıktı. 2001 yılından bu yana işletmecilik yapıyorum. Yazılarımda sektörü kritik ederken, hizmet sektörünü çok sevdim ve işin diğer tarafında olmayı tercih ettim. Bu hem yazılarıma ciddi katkı sağladı hem de çok fazla deneyimleme yaptığım için ‘En iyisi nasıl olur?’ onu değerlendirme şansına sahip oldum.

İstikrarlı bir işletmeci de, mekan da olmak zor. Uzun süredir The Galliard’dasınız. Mekanın yıllardır çizgisini bozmamasının sırrı nedir?

Hizmet sektörü ülkedeki en ufak sorundan bile hemen etkileniyor. İnsanların keyifleri yerinde olmadığı sürece, sosyalleşmek istemiyor, evine kapanıyor. Bu da hem işletmecileri hem de mekanları olumsuz etkiliyor. Bizim işimiz ciddi sabır gerektiriyor. Doğru stratejiyle hizmet veremezseniz, başarılı olacabilecek bir mekan bile batabilir. Maraton koşmaya yönelik bir plan yapmazsanız, başarılı olmamız mümkün değil. The Galliard’ın çizgisini bozmamasının en büyük faktörü yatırımcıları… Eğer arkanızda sağlam bir yatırımcı bulunmazsa, maalesef işlettiğiniz mekan uzun soluklu olamıyor. Yatırıcım olan Uras Ailesi, Türkiye’nin önemli isimlerinden… Arkanızda hayatını bilime adamış bir aile olunca, işiniz kolaylaşıyor. Kalitemizden asla taviz vermiyoruz. Kendi içimizde bir işletme politikamız var. Bunun dışına çıkmıyoruz. İddia ediyorum ki çok yenilikçi bir işletmeyiz. Türkiye’de bizim kadar yenilikçi bir işletme daha bulmanız zor. Kendimizle yarışıyoruz. Çizgimizi bozmadığımız ve doğru yolda ilerdiğimiz için Galliard’ı büyütme kararı aldık. Bahar aylarında Vadi İstanbul AVM’de ilk şubemizi açacağız.

Haberin Devamı

Yeme-içme sektörü 2016 yılında zor bir dönemden geçti. 2017’de bizleri neler bekliyor?

Geçtiğimiz yıl kritikti, yansımasını 2017’de göreceğiz. Hizmet sektörü bu yılı, yaralarını tedavi etmekle geçirecek. Özellikle üst düzey işletmeleri, çok pembe bir tablo beklemiyor. Şu an hepsi kendi içinde krizi çözmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Bodrum’da da işletmecilik yapıyorsunuz. 2017 yazında sürprizler olacak mı?

Son beş yıldır, yaz sezonunda Bodrum’dayım. Oranın dokusunu bilmeyenler, bence yazlık bir operasyonu düşünmesin, sonuç hüsran olur. Sürpriz olmadan bir yaz geçer mi? Elbetteki var ama bunları açıklamak için çok erken.

Sizin döneminizdeki medyayla, şu anki arasındaki farkları söyleyebilir misiniz? Medya doğru kullanılıyor mu?

Son iki yıldır yazmıyorum. Değişen çok bir şey yok aslında… Sektörü takip eden arkadaşlarım, şehirdeki sosyal hayatı yansıtmak adına ellerinden geleni yapıyor. Kent yazarlarımız, kendi yaşam tarzlarına göre, sosyal hayatın bir ucundan yakalayıp kamuoyuna aktarıyor.

Köşe yazarlığı yapmanız konusunda teklifler alıyor musunuz?

15 yıl boyunca hiç ara vermeden yazdım. Tatildeyken bile ara vermedim. Zaten sektörün içindeyim, tek farkı kamuoyuna aktarmıyorum. Teklifler her zaman geliyor. Bu yaz yeniden yazmaya başlarım diye düşünüyorum. Bu kadar tatil yapmak yeter.

Kitap yazmayı düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

Bir türlü bitiremediğim bir kitabım var. Yazmaya ara verince, kitap biter diye düşündüm ama olmadı. Umarım 2017 yılında çıkarmış olurum.

Son dönemde blogger patlaması yaşıyoruz. Sizce blogger etkinlikleri mekanlar için ne kadar doğru?

Sosyal medya bu kadar gündemde olunca, yemeğe meraklı herkes kritik yapmaya başladı. Birkaçı dışında, çoğu sadece ‘yemek meraklısı’ndan bir adım öteye geçemez.

Çektiğiniz fotoğrafın altına, beylik cümleler kurarak bir mekanı kritik edemezsiniz. İşi ticarete dökmüş durumdalar, fotoğraf paylaşımı için ciddi bütçeler talep ediyorlar. Etkin olanların sayıları 10’u geçmez. Bir de gerçekten severek yapanlar var. Onları hemen anlıyorum. Bu işin üzerine giderlerse, başarılı olabilirler. Ama diğerleri tam bir fırsatçı, ciddiye aldığımı söyleyemem.

Ersin Süzer’in ‘Top 5’ mekanları hangileri?

Liste meselesi her zaman tartışmaya açık olmuştur. 15 yıl boyunca ‘Top 5’ yapmış biri olarak, her hafta öne çıkan mekanları paylaştım. İlk kez biri bana kendi ‘Top 5’imi sordu. Kendi işlettiğim yerler dışında gitmekten keyif aldığım mekanlar;

Haberin Devamı

Kahvaltı’da bir numara adresim;

Karaköy Namlı

Balık için özellikle kışın Bodrum Gölköy’deki; Orkide Balık

Eğleneceksem, Nişantaşı Sess

Et yiyeceksem, Develi

Kafede vakit geçireceksem, Nişantaşı’ndaki eski işletmem Salomanje