Cadde Kaynaşma değil kültür şoku yaşandı

Kaynaşma değil kültür şoku yaşandı

29.08.2008 - 10:55 | Son Güncellenme:

Avrupalı öğrencilerin Muş'un köylerine yaptığı kültürlerarası diyalog gezisinde köydeki kızların bakışları çok şey anlattı.

Kaynaşma değil kültür şoku yaşandı

'Kültürler Arası Diyaloğun Artırılması' Projesi kapsamında 5 AB ülkesinden 38 öğrenci Türkiye'ye geldi, Anadolu'nun çeşitli kentlerin gezdi.

Haberin Devamı

AB'li öğrencilerin gezi programlarında Antakya, Kastamonu'nun yanısıra Muş'ta köy ziyaretleri de vardı.

Estonya, Bulgaristan, İtalya, Polonya ve Romanya’dan gelen öğrencilerin gezisi sırasında objektife ilginç kareler yansıdı.

Fotoğraflarda özellikle Muş'taki köy ziyaretinde köydeki kızların hemcinsleri öğrencilerin kılık kıyafetleri ve davranışlarına bakışları dikkat çekti. O bakışlarda dışıradan gelen konuklara gösterilen geleneksel saygının yanısıra hem hayret hem özlem işaretleri de vardı.

KÜLTÜREL DEĞİŞİM OLDU

AVRUPA Birliği gençlik değişim programı kapsamında Litvanya, Estonya, Letonya, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Portekiz ve Fransa’dan 12 genç, Muş'un Yukarı Yongalı Köyü'nde ağırlandı. Gençler arasındaki kızların mini etek ve şortla dolaşması karşısında ‘tövbe’ diyen köylü kadınlar, kısa sürede iletişim kurdu. Kıyafetleriyle dikkat çeken gençler de köylülerle hemen kaynaştı.
Muş Genç Birikim Derneği’nce hazırlanan ‘Gençlik Sanat İçin Muş’ta Buluşuyor’ projesi kapsamında 23 Ağustos’ta başlayan ve 30 Ağustos’ta sona erecek olan AB değişim programında 8 ülkeden gelen 12 genç, Muş merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Yukarı Yongalı Köyü'ne gitti. Gruptaki genç kızların mini etekli ve şortlu olması çevrede hemen dikkat çekti. Evlerinin önünden geçen 18- 20 yaşındaki genç kızların kıyafetlerini gören bazı köylü kadınlar şaşırdı.
Köyde ağırlanan gençler, yöresel yemeklerden yerken, kendilerini konuk edenlerle, çocukları, kadınları evlerinin önünde topladı ve hatıra fotoğrafı çekti. Köyün gençleri ve çocuklar, kınalı ellerini göstererek ilgi topladı, niçin kına yaktıklarını söyledi. Hayvan sevgileriyle tanınan konuk gençler, at ve eşeklere binerek köy içinde gezindi.
Proje kapsamında Bulgaristan’dan gelen erkek Stoyan Shivarov daha önce de ‘Kırsalda Foto Safari’ adlı proje kapsamında Muş’a geldiğini ve yöre halkını çok sevdiğini söyledi. İtalyan kız Luca Ciriello, Muş’ta güzel vakit geçirdiklerini belirtti. Luca Ciriello, proje kapsamında birçok ülkeye gittiğini, en çok Türkiye ile Fransa’yı beğendiğini belirterek, “İnsanları anlayışlı ve hoşgörülü. Zaman çok çabuk geçti” dedi.
Uluslararası gençlik sanat için buluşuyor projesi eğitmeni Derya Büyüktanır ise 8 ülkeden 12 genci davet ettiklerini, bir hafta boyunca sanat teması altında birçok faaliyette bulunduklarını söyledi, “Gençler ise kendi yerel kültürlerini buradaki insanlarla paylaşıyor. Bu geziler herkesin ilgisini çekti. Herkes için bir kültürel değişim oldu” diye konuştu.