Cadde 'Marlene Dietrich çığır açan bir kadındı'

'Marlene Dietrich çığır açan bir kadındı'

25.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Günümüzün en önemli kabare şarkıcılarından Ute Lemper, bir dönem kıyaslandığı ve sonradan Marlene Dietrich için, “O çığır açan bir kadındı” dedi.

Marlene Dietrich çığır açan bir kadındı

1988’de kariyerinin başındayken, sinema ve müzik dünyasının yıldızlarından Marlene Dietrich ile kıyaslanan Ute Lemper, daha sonra Dietrich’le yaptığı telefon konuşmasından ilham alarak ‘Marlene ile Randevu’ isimli gösterisiyle karşımıza çıktı. 9 Şubat’ta Zorlu PSM’de konser verecek Lemper, sahnede, Dietrich’in kariyerini, şair Rilke’ye olan aşkını ve hayatından bölümlerini, Jacques Brel, Pete Segger, Cole Porter ve Bob Dylan gibi isimlerin şarkıları eşliğinde anlatacak.
30 yıl önce Marlene Dietrich’le telefonda konuşmuştunuz. Neler hissettiniz ?
İnanılmaz bir andı. Otel odamda tek başımaydım ve bu haberi bir an önce birileriyle paylaşmak istedim. Büyük onur duydum. Keşke daha fazla hazırlıklı olsaydın, diye düşündüm. Bu sohbet aynı zamanda Paris’te yaşayan genç ve öğrenmeye meraklı Lman bir aktrisşe, yetişmiş, efsane olan ve inanılmaz zengir bir hayat hikayesiyle kariyeri olan, birçok nesle ilham kaynağı haline gelen bir kadının konuşmasıydı. Dakikalarca konuştuk, ben bir sürü soru sordum. Marlene de benim gibi bir dönem Berlin’de yaşadığı için ikimizde de Nazi Almanyası’na dair bazı korkular var.
Marlene Dietrich sizi nasıl etkiledi ?
O çığır açan bir kadındı. Özgür ruhlu, karşı konulmaz, aynı zamanda maskülen, androjen ve evlilik konusunda da açık düşünceli biriydi. Güçlü ve cesur konuşmalar yapardı. Klas bir insandır ama aynı zamanda ayıp şakalar yapardı. Ben ‘Marlene ile Randevu’da onun hikayesini anlatmak istiyorum. Benim gözlerimden bir öykü, benim sesimden, onun şarkıları… Onu taklit etmiyorum.
30 yıldan fazla kariyerinizde kendinizi, dans, tiyatro, kabare, sinema, yazarlık, resim ve müzik gibi farklı sanat dallarında kanıtladınız. Hangisini daha çok sevdiniz?
Her zaman hangisinde daha özgür hissediyorsam, onu sevdim. Sanırım en çok kendim üretim sahneye koyduğum şovlarımdan zevk aldım.
Yeni albüm çalışmalarınız nasıl gidiyor? Daha fazla film yapmak istiyor musunuz ?
‘Marlene ile Randevu’ isimli albümümü tamamlamak üzerireyim. Bu yıl içinde de bir filmde rol alacağım ama henüz onaylanmadı.

‘İstanbul
büyülü bir şehir’

Marlene Dietrich çığır açan bir kadındı
İstanbul’u sıklıkla ziyaret ediyor ve konserler veriyorsunuz. Bu şehir hakkında neler düşünüyorsunuz?
Geçmişin ve geleceğin hâlâ tam anlamıyla bir denge yakalayamadığı, ruhu ve tarihi olan büyülü bir şehir.
Önümüzdeki ay ‘Marlene ile Randevu’ adlı şovunuzla İstanbul’da olacaksınız. Türk hayranlarınıza neler söylemek istersiniz ?
Onlara vefalı oldukları için teşekkür ederim. Çok uzun yıllardan beri karşınızda performans sergilemek, gerçekten büyük gurur veriyor. Bu, benim için bir ödül.

‘2018’de çok
eğlendim’

2018 yılı sizin için nasıl geçti ?

İyi bir yıldı. Çocuklarım mutlu ve sağlıklı oldukları için memnunum. Bu benim için hayattaki en önemli şey. 2018 yılı boyunca yeni albümümün yaratım sürecinde çok eğlendim. 2018 Marlene’den ilham aldı diyebilirim.