Cadde MUTLULUĞUN FORMÜLÜ, DÜZENLi EGZERSiZ

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ, DÜZENLi EGZERSiZ

20.04.2011 - 23:40 | Son Güncellenme:

Zamanında önlem alınmayan bahar yorgunluğu, kronikleşerek depresyona neden olabiliyor. Spor yapmaya, doğru beslenmeye, düzenli uyumaya, bol bol su içmeye başlayın

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ, DÜZENLi EGZERSiZ

Medical Park Bahçelievler Hastanesi fizik tedavi uzmanı Dr. İrem Acar, baharda zinde kamanın yollarını anlattı:
“Uzun kış mevsimi ve soğuk havalar sona ererken; baharla beraber doğada meydana gelen bazı değişimlere insan vücudu da tepkisiz kalamıyor. Bahar mevsiminin insan metabolizmasında meydana getirdiği bu değişim, sıklıkla bahar yorgunluğu ve halsizlik gibi sıkıntılara neden oluyor.”

Haberin Devamı

Canlanırken yoruluyoruz

Bahar; canlanma mevsimidir ve bu mevsimde metabolizmada elektrik yüküyle stres artar. Artan elektrik yükü, sinir gerginliğini ve stresi artırır. Damarlardaki büzülmeyle ülser, kalp ve romatizma hastalıklarında artış görülür. Halsizlik, isteksizlik, uyku bozukluğu, kan ve eklem ağrıları meydana gelebilir.

Pozitif düşünün, bol su için
Bol hareket, günlük gerekli vitamin ve minerallerin alınması, 2-3 litre su içmek, pozitif düşünmek, düzenli uyku, ılık duş, bitkisel çaylar içmek negatif faktörlerden uzak tutar. Düzenli egzersizlerle, hücrelere giden kan ve oksijen artar. Kalp, damar, sinir ve solunum sistemleri iyileşir. Spor, vücudun stresle başa çıkmasını sağlar. Böylece mutluluk hormonu ve enerji artar.

Sporu açık havada yapın
Haftada üç saat spor yapılması öneriliyor. Mümkünse açık havada yapılmalı. Yürüyüş, koşu, esneme ve güçlendirme egzersizleri, yoga, pilates, yüzme en çok önerilen sporlardan. Eğlenceli ve kolay egzersiz programıyla başlanmalı. Yoğun bir programdan önce mutlaka doktor muayenesi gerekiyor. Bu gibi egzersizler, kas gücü ve eklem hareket açıklığında artış sağladığı gibi mikro masaj etkisiyle de gevşeme yaratıyor.
Baharın nimetlerinden yararlanıp, her gün 15-45 dakika yürüyüş yapmanız; sizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlatır. Yürüyüşlerde park veya az kullanılan yolları tercih edin. Eğer koşu yapıyorsanız, koşunuz bittikten sonra beş dakika yürüyüş ve rahatlama egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin.

YARIM SAATTE BiR DURUŞUNUZU DEĞiŞTiRiN
Çalışırken aynı pozisyonda yarım saatten fazla kalmayın. Masa başında çalışanlar ya da uzun süre oturmak zorunda kalanlar, bacaklarında ve omuzlarında sorun yaşayabilir. Bu nedenle otururken sıklıkla duruş pozisyonunuzu değiştirmeniz sağlığınız açısından önemli.

EGZERSiZ ÖNERiLERi
1- Karşınıza aldığınız sandalyenin üzerine sol bacağınızı yerleştirin. Belden yukarısını, sırtınız düz bir pozisyon alacak şekilde öne doğru eğin. Kalçalarınızı geriye doğru çıkarın, ayaklarınızı olabildiğince gerin. 30 saniye bu pozisyonda kalın. Aynı egzersizi sağ ayağınıza da uygulayın.
2- Duvara yüzünüzü dönün ve ellerinizi yaslayın. Bir bacağınızı öne doğru bükün, diğerini gergin tutun. Topuğunuzu yerde tutarak duvarı itin. 30 saniye bu pozisyonda kalın. Aynı hareketi daha sonra diğer bacağa da uygulayın. Bu arada düzenli olarak nefes alıp verin.
3- Kollarınızı göğüs hizasında, gergin bir şekilde yukarı kaldırın. Sonra omuz hizasının aşağı seviyesine gelecek şekilde geriye uzatın. Avuç içleriniz yere baksın. Derin nefes alıp verin. Bu pozisyonda 30 saniye kalın.
4- Sandalyede arkaya yaslanmadan dik pozisyonda oturun, çene yukarıdayken her iki eli başın arkasında kenetlenecek şekilde birleştirin. Yavaş olarak dirsekleri önde birleştirmeye çalışın ve sonra geriye esnetin.

YARIN: BAHAR HAVASI?ÇOCUĞUNUZU? YORMASIN