Naim Dilmener

Naim Dilmener

ndilmener@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Global ekonomik kriz öncesi dahi, yok internetti, yok korsandı, yok şuydu-buydu diyerek darbe üstüne darbe görüp dibi boylamış müzik piyasamız, 2008 yılında kepenk indirdi. Evet, olan tam olarak da buydu: “Cenaze nedeniyle kapalıyız”. Hiçbirimizde, müziğe verecek para kalmadı. Önceliğimiz karnımızı doyurmak. Ve sonra diğer mecburiyetler: Kira, eğitim, sağlık masrafları.
“Müzik” mecburiyetler, olmazsa olmazlar listesinde dahi değil. Hiç şüphesiz, karnı tok, sırtı pek olmayana da çok şey söylüyor müzik. Müziksiz bir hayat, tasavvur dahi edilemiyor. Ama işte, bu açık nasılsa bir yerlerden kapatılabiliyor; download ediyoruz, yüzlerce şarkının tıkıldığı mp3 diskler buluyoruz, olmadı birkaç kuruş vermeye ikna olup, berbat kayıtlı diskler alıyoruz.
Böyle olduğu için de, müzik endüstrisi toplu bir biçimde “tabela” astı kapılara-vitrinlere: “Evde yokuz, kapalıyız.”

Şöhret yolu
Böyle durumlarda-bu tür dönemlerde iki türlü gelişme yaşanır. Her zamanki “kötüler” daha da kötüleşir; sıfır noktasını dahi aşıp, eksiye geçerler.
İyiler ise o güne kadar görülmüş “tepe” noktasını bile aşar, yeni bir “doruk” ya da zirveye adım atarlar.
Böyle düşünenlerden Pinhani, yalnızca 2008’in değil, bütün zamanların en iyi albümlerinden birine imza attı. Akın Eldes destekli Sinan Kaynakçı ve Eylül Üçer, ilk albümleri “İnandığın Masallar”ın “tesadüfi” ya da “tek çakım” olmadığını gösterdiler hepimize.
Şehrazat’ın Hrant Dink için yazdığı “Güvercinleri de Vururlar” şarkısı ile açılan Selda’nın albümü de öyle. Dink’in hunharca yok edilmesine, herkes gibi Şehrazat da sessiz kalmamış ve insanın yüreğini delik deşik eden bir şarkıya imza atmıştı. Bu ve diğer şarkıların hepsi, 40 yıllık Diva Selda’ya (Bağcan) çok yakışmış şarkılardı.
Hürriyet’in “Aile İçi Şiddete Son” kampanyası çerçevesinde yayınladığı “Güldünya Şarkıları”, yalnızca amacıyla değil, içeriği ile de göz kamaştırdı.
Almora, Feridun Düzağaç, Ehl-i Keyf, Zeynep Casalini gibi rock grupları-şarkıcıları, Hadise gibi pop yıldızları ve Sultana gibi (kolay kolay o ya da bu sınıfa dahil edilemeyen) ihtilâlci isimler, 2008’i cehennemden cennete dönüştür-mek için vargüçleriyle çabaladı.
Bir de Cem Adrian. Ölçülere sığmaz bir sese sahip bu yıldızımız, ilk defa sesine duygu-ruh da katabildiği bir repertuarla çıktı karşımıza: “Essentials / Seçkiler”.

Aynen öyle bas gaza
Ve kötüler.
Bu memleket, bu memleketin pop müzik piyasası, sayılamayacak kadar kötü şarkı-kötü şarkıcı görmüştür. Ama bu konuda hiç kimse, İsmail YK’nin eline su dökemez. YK’mız, bu yıl da, gaza bastı, uçtu gitti: Allah korusun!
Grubuyla dahi dişe dokunur bir şarkı çıkaramamış Sefarad Sami, “solo”ya kalktığında iyice telef oldu-telef etti. “Hade Hade/Duke Duke” albümünün adı bile, burun-dudak bükmeye yeterliydi.
Artık attan indiği kesinleşmiş, ama neye bindiği-bineceği henüz netleşememiş Exsuperstar Ajda Pekkan, o dillere destan vokal yeteneğini yerlerde süründürdüğü “Aynen Öyle” ile tarihi bir “kötü” adım attı.
Müziği ve şarkılarıyla bir baltaya sap olamayacağını anladığında ona buna çatmaya-bulaşmaya başlamış Sevda; “rock”un şerefini yerlerde süründürme konusunda yeni bir zirve yakalamış Seksendört, “pop kraliçesi” olmasına çeyrek kalmışken kendi elleriyle kendisini gömmüş Hande Yener, dördü birden dişe dokunur “tek bir ses” çıkaramamış Hepsi, 90’lara takılı kaldığında, hem kendisi hem bizim için daha iyi etmiş Pınar Aylin de, herkesin girmek için yarıştığı “En Kötüler” listesinde, kendilerine yer kapmayı başardılar.
Erol Köse’nin, boşalan Hande Yener’in yerine ikame etmeye çalıştığı allı pullu Elif Turan ve Ailemizin Sanatçısı Serdar Ortaç da, müziği kurda kuşa yem eden diğer isimler oldu.
Umut mu? Var var. Pinhani ve benzerleri sayesinde var.


Yeşil Işık
(Ya da 2008’in en iyi albümleri)
1-Zaman Beklemez, Pinhani
2-Güvercinleri de Vururlar, Selda
3-Kıyamet Senfonisi, Almora
4-Güldünya Şarkıları, Derleme
5-Essentials/Seçkiler, Cem Adrian
6-Uykusuza Masallar, Feridun Düzağaç
7-Şöhret Yolu, Sultana
8-Deli Oğlan, Hadise
9-Yeraltından Notalar/Ehl-i Keyf
10-Kim Galip Çıkar, Zeynep Casalini


Kırmızı Işık
(Ya da 2008’in en kötü albümleri)
1-Bas Gaza, İsmail YK
2-Hade Hade/Duke Duke, Sefarad Sami
3-Aynen Öyle, Ajda Pekkan
4-Hislerimin Talebesiyim, Sevda
5-K.G.B., Seksendört
6-Aslolan Ben, Pınar Aylin
7-Hipnoz, Hande Yener
8-Şaka, Hepsi
9-Nefes, Serdar Ortaç
10-Çık Aradan, Elif Turan