Cadde Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır! 'Terminatör'ün 30 yıldır araştırdığı tek şey var

Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır! 'Terminatör'ün 30 yıldır araştırdığı tek şey var

01.10.2022 - 07:06 | Son Güncellenme:

'Terminatör' filmi serisiyle akıllara kazınan Avusturya asıllı ABD’'li aktör ve siyasetçi Arnold Schwarzenegger, Nazilerin 2. Dünya Savaşı sırasında binlerce Yahudi'yi katlettiği Auschwitz Kampı'nı ziyaret etti. Ziyaretin ardındaki aile sırrı ise birbirinden çarpıcı detaylara sahip.

Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır Terminatörün 30 yıldır araştırdığı tek şey var

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - "Terminatör" filmiyle tüm dünyada tanınan, oyunculuğu kadar siyasi kimliğiyle de dikkat çeken ABD'li aktör Arnold Schwarzenegger, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir ziyaretle gündemde. Polonya’da bulunan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında 1 milyondan fazla Yahudi’nin sistematik olarak öldürüldüğü Auschwitz toplama kampını ziyaret eden ünlü aktör, temasları sırasında Holokost kurbanlarının yakınlarıyla da görüştü. Ünlü oyuncu, eski Kaliforniya valisinin ziyaretinin gündem olmasının sebebi ise aile geçmişi. Ziyareti sırasında bu geçmişe de vurgu yapan Schwarzenegger, babasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda görev aldığından bahsetti ve Auschwitz Yahudi Merkezi Vakfı olarak kullanılan eski bir sinagogda yaptığı konuşmada, "Bu hayatta kalması gereken bir hikaye, bu bizim tekrar tekrar anlatmamız gereken bir hikaye. Hep birlikte önyargılara karşı savaşalım ve onu herkes için sonlandıralım" cümlelerini kullandı. Schwarzenegger, Auschwitz anı defterine ise "Geri geleceğim" notunu düştü. Peki, Schwarzenegger'in ailesinin ardındaki sır ne?

Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır Terminatörün 30 yıldır araştırdığı tek şey var

Haberin Devamı

30 YILDIR GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRIYOR

Ünlü aktörün babası Gustav Schwarzenegger'in Naziler ile olan bağlantılarına ilişkin iddialar ilk olarak 1990'da ortaya çıktı. Arnold Schwarzenegger, tüm bu iddiaların ardından Holokost araştırmaları yürüten bir merkezden babasının geçmişini araştırmasını istedi. Arşiv belgeleri üzerinden yürütülen araştırmalar sonucunda baba Schwarzenegger’in İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda görev aldığı ve Nazi partisine üye olduğu tespit edilmiş olsa da  Adolf Hitler’e sadakatiyle bilinen “SS” adlı paramiliter grupla bir bağlantısı bulunamadı. Daha sonra Avusturya arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucunda ise Gustav Schwarzenegger’in kendi isteğiyle “Sturmabteilung” (SA - Fırtına Birliği) olarak bilinen ve binlerce Yahudi’nin ölümünden sorumlu olan ekipte birlikte görev aldığı belirlendi ama buradaki görevinin tam olarak ne olduğu tespit edilemedi.

Haberin Devamı

Arşiv belgelerinden elde edilen bilgilere göre Gustav Schwarzenegger, 1930'dan 1937'ye kadar Avusturya ordusunda görev yaptı. 13 Mart 1938’de Almanya’nın Avusturya’yı ilhak etmesinin ardından Alman ordusunda göreve başlayan Gustav, 1938 yılında gönüllü olarak Nazi partisine üye oldu. 1939 yılında Fırtına Birliği'ne katılan Baba Schwarzenegger’in bu yapılanmada bir savaş suçuna karışıp karışmadığı bilinmiyor.

Ayrıca arşiv belgelerinde yer alan bilgilere göre Gustav Schwarzenegger, Alman ordusuna katıldıktan sonra Polonya, Fransa, Belçika, Ukrayna, Litvanya ve Rusya'da askeri polis olarak görev yaptı. Alman ordusunda görev aldığı sürede birçok madalyayla ödüllendirilen Gustav, Sovyetler Birliği’nin Leningrad (Saint Petersburg) kentinde bir çatışmada yaralandı. Savaşta aldığı yaralar sebebiyle hastanede yattığı sırada sıtmaya yakalanan Baba Schwarzenegger, 1943 yılında ise ordudan ayrıldı.

1947 yılında herhangi bir savaş suçuna dahil olup olmadığı belgelenemeyen Baba Schwarzenegger, Avusturya’da polis memuru olarak çalışmaya başladı. Gustav Schwarzenegger, 13 Aralık 1972'de 65 yaşında felç geçirerek hayatını kaybetti.

Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır Terminatörün 30 yıldır araştırdığı tek şey var

Gustav Schwarzenegger

RUS ASKERLERE BABASINI HATIRLATTI

Arnold Schwarzenegger ise babasının geçmişiyle alakayı son detaylı konuşmayı Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan kısa süre sonra yaptı. Yayınladığı videoda Rus askerine seslenen ünlü aktör, babasıyla ilgili bir anısını anlatarak Rusya’ya olan sevgisinden bahsetti ve savaşı sonlandırma çağrısı yaptı. Schwarzenegger Rus askerlerine seslendiği videoda, “Babam Leningrad'da savaştığında onu savaşa yollayanların gazına gelmiş ve onların yalanlarıyla kendini motive etmişti. Cepheden döndüğünde derin acılar içindeydi. Hayatının geri kalanını kendisine savaş yıllarını hatırlatan bir şarapnel ağrısıyla geçirdi ve dahil olduğu bu olay için hep suçluluk duydu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Babasının sık sık sarhoş olduğunu ve ailesine kötü davrandığını aktaran ünlü aktör, babasının böyle davranmasının altında yatan sebebi de savaştan sonra duyduğu suçlulukla ilişkilendirdi. Ukrayna savaşının gerekçelerinin haksız olduğunu belirten aktör, "Rusya hükümeti tıpkı babama yapıldığı gibi sizi yanlış bir kararla cepheye sürüklüyor. Hükümetiniz size bunun Ukrayna'yı Nazilerden arındırmak için bir savaş olduğunu söyledi ama bu doğru değil. Babalarınız ve dedeleriniz ülkesini savunmak için savaşmıştı ama bu öyle bir savaş değil" sözleriyle çağrıda bulundu.

Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır Terminatörün 30 yıldır araştırdığı tek şey var

Rus halkını ve Rusya’yı sevdiğini vurgulayan Schwarzenegger, 14 yaşında Viyana’da katıldığı bir yarışmada Rus halter şampiyonu Yuri Petrovich Vlasov ile tanışmasını ve sonrasında yaşananları ise şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Vlasov'un fotoğrafını odama astım. Babam bana o resmi kaldırmamı ve bir Alman ya da Avusturyalı kahraman bulmamı söyledi. Çok sinirlendi ve tartıştık. İkinci Dünya Savaşı'ndaki tecrübesinden dolayı Rusları sevmiyordu. Leningrad'da yaralandı. Bir parçası olduğu Nazi ordusu, büyük şehre ve cesur insanlarına acımasızca zarar verdi. Ancak ben o fotoğrafı indirmedim. Çünkü Yuri Vlasov'un hangi bayrağı taşıdığı benim için önemli değildi."

Rus halkına derin bir sevgi ve saygı duyduğunu ileten Schwarzenegger, videosunun son kısmında ise barış çağrısı yaptı ve Putin’e, “Başkan Putin'e diyorum ki bu savaşı sen başlattın, sen yönetiyorsun ve istersen de durdurabilirsin. Neden bu genç adamları kendi hırslarınız için feda ediyorsunuz?" sözleriyle seslendi.