CaddeNew York'ta Türk yemekleri ve içkileri tanıtıldı

New York'ta Türk yemekleri ve içkileri tanıtıldı

26.06.2008 - 19:19 | Son Güncellenme:

ABD’nin New York kentinde üst gelir grubu turistlere hizmet sunan Amerikalı tur operatörlerine Türk yemekleri ve içkileri tanıtıldı.

New Yorkta Türk yemekleri ve içkileri tanıtıldı

         Ünlü yemek dergisi "Bon Appetit" ile Türkiye’nin New York Kültür ve Tanıtma Ataşeliğinin işbirliğiyle hazırlanan program, derginin ünlü Times Meydanı’nda bulunan yemek stüdyosunda düzenlendi.
Programa Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hasan Zöngür ile kentin seçkin seyahat acentelerinin temsilcileri katıldı.
New York’ta "Şipşak" adlı restoranı bulunan şef Orhan Yeğen tarafından hazırlanan içli köfte, mantı, yaprak ve lahana sarması, paçanga böreği, mantarlı ıspanak, tuzda balık, keşkül ve ekmek kadayıfından oluşan zengin menü ile Türk şarapları katılımcılardan tam not aldı.
Programda konuşan ateşe Hasan Zöngür, ABD’nin "virtüöz" olarak tabir edilen seyahat acentelerine Türk mutfağının çeşitliliğinden örnekler sunmak ve Türk şaraplarıyla tanıştırmak amacıyla böyle bir program düzenlediklerini anlattı.
Zöngür, Kasım ayında dergiyle birlikte yapılacak bir etkinlikle, bir grup virtüöz acente yetkilisi ve dergi editörleriyle birlikte, Türkiye’ye bir "gastronomi turu" düzenleneceğini bildirdi.
Konuşmasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zöngür, üst düzey gelir grubuna hitap eden virtüöz acentelerinin Türkiye’yi tanımaları ve ülkeye seyahat düzenlemelerinin önemine değindi. Zöngür, virtüöz acentelerinin düzenlediği turlarla Türkiye’ye giden turistlerin ortalama bir turistin yaklaşık 8 katı döviz bıraktıklarını vurguladı.
Gastronomi turlarının söz konusu acenteler için ayrı bir yeri olduğunu anlatan Zöngür, bu anlamda acentelerin Türk mutfağıyla tanışmalarının önemine işaret etti. Tanıtımın ABD’nin en önemli yemek dergilerinden Bon Appetit ile birlikte yapılmasının daha etkili olduğunu belirten Zöngür, Türkiye’nin gastronomi turizminde ABD pazarından aldığı payın artacağı inancını dile getirdi.
New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ise "İnsanların kalbine giden yol, midesinden geçer" sözünün doğru olduğunu belirterek, son derece geniş bir mutfak olan Türk mutfağının ülkenin tanıtımında önemli bir etken olduğunu söyledi. Samsar, "Dünyanın en gözde mutfaklarından biri olan Türk mutfağını ABD’de tanıtmak bizim için şeref" diye konuştu.
Bon Appetit dergisinin editörü Mark Cooper ise "zengin bir kültürü ve gastronomi tarihi olan" Türkiye’yi okuyucularının beğenisine sunmak istediklerini anlattı. Her ay ulaştıkları 1,3 milyon okuyucunun seyahatle de ilgili olduklarını anlatan Cooper, bu ve benzeri organizasyonlarla okuyucularını Türkiye’ye gastronomi turlarına gitmeye teşvik ettiklerini ifade etti.
Büyükelçi Baki İlkin’in eşi Nur İlkin ise yıllardan beri verdiği davetlerde ikram ettiği Türk yemeklerinin çok beğenilmesi üzerine İngilizce bir yemek kitabı yazdığını anlattı. İlkin, yöresel Türk yemeklerinden oluşan ikinci kitabının da basılmak üzere olduğunu belirtti.

TÜRKİYE TANITIM FİLMİ
Programda Türkiye’nin yurt dışında tanıtımı için hazırlanan televizyon reklamları da katılımcıların beğenisini topladı.
Reklamları çeken Marc Tekushan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı için toplam 6 reklam filmi hazırladıklarını anlattı. İstanbul’dan Ege’ye, Akdeniz’den Kapadokya’ya uzanan ve 2 ay süren çekimlerde sinema filmi tadında toplam 20 saatlik görüntü aldıklarını belirten Tekushan, hazırladıkları filmlerde görsel efekt kullanmadan var olan doğal güzellikleri öne çıkardıklarını ifade etti.
Tekushan, Türkiye reklam filmleriyle ABD’de çeşitli ödüller aldıklarını söyledi.

KEŞFETYENİ
Dünyanın en zengin üçüncü insanı evleniyor! Venedik'i resmen kapattı
Dünyanın en zengin üçüncü insanı evleniyor! Venedik'i resmen kapattı

Cadde | 23.06.2025 - 15:43

Milyarder Jeff Bezos ve gazeteci Lauren Sanchez, İtalya’nın Venedik kentinde milyon dolarlık düğünleri için geri sayıma başladı.

Yazarlar