Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Roland Emmerich’in yönettiği ‘Beyaz Saray Düştü/ White House Down’da Jamie Foxx’un canlandırdığı ABD Başkanı’nı izleyeceğiz. Foxx’un canlandırdığı başkan da, Hollywood sayesinde kendinden önceki pek çok Amerikan başkanı gibi bir tehdit altında kalınca silahını kuşanmaktan çekinmeyecek. Herhalde başkanları hakkında bu kadar sık film çeken başka bir ülke yok diyerek, beyazperdedeki kurmaca Amerikan başkanlığını hatırlayalım.

Amerikan başkanlarının filmleri

‘Garip Doktor/Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb’ (1964)
Stanley Kubrick’in yönettiği bu kara mizah başyapıtı, Soğuk Savaş dönemindeki ABD’nin politikalarına değiniyordu. Yanına gelmiş geçmiş en başarılı aktörlerden Peter Sellers’ı alan Kubrick, ona filmde üç karakter birden emanet etti. Bunlardan biri de Başkan Merkin Muffley’di. İngiliz aksanını yumuşatan Sellers, başta başkanın zayıflığını vurgulamak için karakteri nezleymiş gibi oynadı ama sonra daha ciddi bir karakter oynamaya karar verdi. Sellers’ın ilham kaynağının, 1952 ve 1956 seçimlerinde Demokratların adayı olan Adlai Stevenson olduğu söylenir.

‘Kurtuluş Günü/Independence Day’ (1996)
Yönetmen koltuğunda ‘Beyaz Saray Düştü’de olduğu gibi Roland Emmerich var. Bu kez tehdit eli

Amerikan başkanlarının filmleri
silahlılar değil, dünyayı istila eden uzaylılar. Bütün dünyanın böylesine bir tehdit altındaysa Amerikan başkanının başrollerden birinde olmaması düşünülemezdi. Bill Pullman’ın canlandırdığı Başkan Thomas J. Whitmore, eskiden savaş pilotluğu yapmış bir başkan olarak uzaylılarla karşı karşıya geldi.

‘Kirli Yarış/Primary Colors’ (1998)
Mike Nichols’ın yönettiği film, Bill Clinton’ın ilk başkanlık kampanyasını konu alan bir kitabın sinema uyarlamasıydı. Genç başkan adayı senatör Jack Stanton’ı John Travolta’nın canlandırdığı filmde, senatör başkanlığa doğru ilerlerken, etrafta hayal kırıklığına uğrayan, politikanın temiz ve idealist bir iş olmadığını anlayan birileri vardı. Aynı yaklaşık 2011 tarihli yönetmenliğini George Clooney’nin üstlendiği ‘Zirveye Giden Yol/The Ides of March’da olduğu gibi...

‘Hava Kuvvetleri Bir/Air Force One’ (1997)
İşte bir Amerikan başkanının kendisine karşı bir tehdidi bizzat savuşturduğu, tam anlamıyla aksiyon kahramanına dönüştüğü film... Harrison Ford’un canlandırdığı Amerikan Başkanı James Marshall’ın Doğu Bloğu’nda başarılı olmasını çekemeyen teröristler, onun uçağına sızınca Marshall’ın askeri becerilerine yakından tanık oluyorlardı. Wolfgang Petersen, yönetmen koltuğundaydı.

‘Zirve Mücadelesi/ The Contender’ (2000)
Rod Lurie’nin yönettiği filmde Jeff Bridges’in canlandırdığı Başkan Jackson Evans, başkan yardımcısı aniden ölünce yeni bir başkan yardımcısı seçmeye çalışıyor, bu süreçte sırlar havada uçuşuyordu. Bu filmde, en azından bir başkanı bir aksiyon kahramanı olarak değil, politik sorumluluklarından birini gerçekleştirmeye çalışırken izledik.