Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Peter Jackson’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ‘The Hobbit’ üçlemesinin ilk filmi ‘Hobbit: Beklenmedik Yolculuk/The Hobbit: An Unexpected Journey’, bugün gösterime girdi. ‘Yüzüklerin Efendisi’nin ardından bir kez daha Orta Dünya’ya konuk olacağımız filmde göreceğimiz dünyada yaşananlarının büyük bölümünün yeşil bir ekranın önünde çekildiği de bir gerçek. Bu yeşil planı doldurmak Yeni Zelandalı efekt firması Weta Dijital’ın işi... 1993 yılında aralarında Peter Jackson’ın olduğu bir ekip tarafından yine Jackson’ın ‘Heavenly Creatures’ın efektlerini yapmak için kurulan Weta Dijital, o günden bugüne sektörün devlerinden birine dönüştü. Weta elinin değdiği filmleri hatırlayalım.

Haberin Devamı

‘District 9 Yasak Bölge 9’ (2009)

Neill Blomkamp’in yönettiği, Güney Afrika’dan çıkan bu bilimkurgu, o yılın en büyük sürprizlerinden biri olarak kabul görmüştü. Adını uzaydan gelen canlıların kaldığı bir mülteci kampından alan filmin yapımcılarından biri Peter Jackson’dı. Filmin özel efektlerindense Weta sorumluydu. Weta’nın tasarım bölümü Weta Workshop, filmin tasarımlarının büyük bölümünü üstlenirken, Weta Digital’se uzaylıların gemisini ortaya çıkardı. Blomkamp’e ‘Avatar’ nedeniyle istediği kadar zaman ayrılmasa da, mütevazı görünen filmin arkasında sektörün en iyi imkanlarından biri vardı.

‘King Kong’ (2005)

Weta, bir kez daha Peter Jackson için görev başında. Jackson, insanlar tarafından keşfedilen dev goril King Kong’un hikayesini yeniden çevirmeye karar verince, King Kong’un yaşadığı ada Skull başta olmak üzere özel efektler Weta’ya emanet edildi. Yine Andy Serkis tarafından performans yakalamayla canlandırılan King Kong’un, üç T-Rex’le dövüştüğü sahne, özel efekt başarısıyla akıllarda yer etti. Film, Jackson’a alıştığı övgüleri ve gişe başarısını getirmese de, Weta’nın öne çıktığı bir film haline geldi.

‘Yüzüklerin Efendisi
The Lord of the Rings’ üçlemesi (2001-2003)

Weta’yı Weta yapan, milyonlarca izleyiciyi salonlara çeken bu üçleme oldu. Jackson’ın Weta’sı izleyiciyi memnun eden Orta Dünya’dan önemli ölçüde sorumluydu. Tabii ki, ilk filmden itibaren özel efekt kullanımı sürekli artarken, Weta da personelini ikişer üçer artırdı. İlk filmde yazılan MASSIVE adlı program, bilgisayarda oluşturulmuş binlerce karakteri birbirinden bağımsız olarak hareket ettiriyordu. Bu programın özellikle ikinci ve üçüncü filmin büyük savaş sahnelerinin sorumlusu olduğunu söylemek mümkün.
Ayrıca performans yakalama tekniğiyle özel efekti bir araya getiren muhteşem karakter Gollum da, karakteri canlandıran Andy Serkis’le Weta’nın birliğiyle ortaya çıkmış, en ünlü işlerden biri.

Haberin Devamı

‘Avatar’ (2009)
James Cameron’ın dünyanın en çok izlenen filmini yaratmasında etkili olanlardan biri de Weta Digital oldu. Cameron’ın istekleri doğrultusunda çalışan ve ‘Avatar’a yeterli zamanı ayırmak için arada karşılarına çıkan üç filmi es geçen ekip, zaman zaman başka özel efekt firmalarıyla işbirliğine gitse de, ‘Avatar’ın efektlerinin büyük bölümünü onlar üstlendi. Bir özel efekt şovu olan filmde Weta’nın en kalıcı icadıysa kamera arkasını ilgilendiriyordu. Türkçe’ye ‘görsel yapım sahnesi’ olarak çevrilebilecek icat, Cameron’ın oyuncular yeşil ekranın önünde çekim yaparken, aynı anda küçük bir monitörde onları bilgisayarda yaratılan görsel atmosferin içinde görmesine olanak sağlıyordu.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 5 FiLM

LAZ VAMPİR TİRAKULA
Yönetmen: Metin Koç, Ulaş Zeybek Oyuncular: Levent Sülün, Wilma Elles, Alp Korkmaz, Ebru Kaymakçı
KONU: Drakula, taksi şoförü Laz Dursun’un bedenine sahip olur ama ruhuna olamaz. Şivesi bile değişmiştir; Dursun’u vampire dönüştürmek isterken kendisi Lazlaşır.

SEN DÜNYAYA GELMEDEN
(Venuto al Mondo) Yönetmen: Sergio Castellitto Oyuncular: Penelope Cruz, Emile Hirsch, Saadet Işıl Aksoy, Adnan Haskovic IMDB Notu: 7.1
KONU: Gemma’yla oğlu Pietro, Saraybosna’ya gider. Gemma, Pietro’nun babasıyla burada tanışmış ancak onu savaş sırasında kaybetmiştir.

BANA BİR SOYGUN YAZ
Yönetmen: Biray Dalkıran Oyuncular: Hakan Yılmaz, Çetin Altay, Umut Oğuz, Mehmet Usta
KONU: Hacamat, kendisine borçlu olduğunu düşündüğü Çetin ve Süleyman’ı hamama götürerek, onları kendi icatları ‘hacamat’ işkence aletiyle tanıştırarak, lâkabının nereden geldiğini açıklar. Hacamat’ın tehditiyle ölüm korkusu yaşayan Çetin’le Süleyman, borçlarını ödemek için Onur’un soygun yapma fikrine “Evet” derler.

TEPENİN ARDI
Yönetmen: Emin Alper Oyuncular: Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman IMDB Notu: 6.9
KONU: Faik, emekli olduktan sonra yaşadığı kasabanın yaylasında babadan kalma bir araziyi işlemeye başlamıştır. Oğluyla torunları ziyaret için geldiği sırada, Faik tepenin arkasındaki yörüklerle kavgaya tutuşur.

HOBBIT: BEKLENMEDİK YOLCULUK
(The Hobbit: An Unexpected Journey) Yönetmen: Peter Jackson Oyuncular: Cate Blanchett, Luke Evans, Elijah Wood, Martin Freeman IMDB Notu: 8.9
KONU: Film, ulu ejder Smaug’dan Erebor’un kayıp Cüce Krallığı’nı geri isteyen ana karakter Bilbo Baggins’in yolculuk maceralarını anlatıyor.