Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Il Divo’yla dikkat çeken İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino’nun Cannes’da tanıştığı Sean Penn’in başrolünde bulunduğu yeni filmi ‘Olmak İstediğim yer/This Must Be the Place’, bu hafta vizyona giriyor. Filmde Penn, The Cure’un solisti Robert Smith’e benzeyen küskün rock yıldızı Cheyenne’i canlandırıyor. Cheyenne’ni ilginç bir olay örgüsünün içerisine bırakan film dolayısıyla sinemadaki rock yıldızlarına göz attık

BEYAZPERDEDE ROCK YILDIZLARI

‘Thıs Is Spınal Tap’ (1984)
Karakterler: David St. Hubbins, Nigel Tufnel, Derek Smalls Oyuncular: Michael McKean, Christopher Guest, Harry Shearer
Ünlü komedi yönetmeni Rob Reiner’ın çıkış filmi olan ‘This is Spinal Tap’ sahte bir belgesel. Çaptan düşmüş, kötü bir turne geçiren rock grubuyla ilgili bir belgesel çeken bir yönetmen üzerinden ilerliyor. Filmin 1980’lerin rock/metal gruplarıyla inceden inceye geçtiği alay o kadar dozunda ki, Spinal Tap’i gerçek bir grup, filmi de gerçek bir belgesel sananların sayısı hiç de az değil. Bu başarıda Spinal Tap’in üyelerini canlandıran aktörlerin başarısı ve Reiner’ın hüneri tartışılmaz.

Haberin Devamı

‘Zorlu Görev/ Get hIm to the Greek’ (2010)

Karakter: Aldous Snow
Oyuncu: Russell Brand
İlk kez ‘Forgetting Sarah
Marshall’da yan karakter olarak karşımıza çıkan rock yıldızı Snow, bu filmle ana karakterliğe yükseldi. Sorumsuz, serseri, dağıtma eğilimindeki bir rock yıldızı olarak izlediğimiz Brand, filmin komedi yükünü rahatlıkla taşıyan bir karakter yaratıyordu.

‘Control’ (2007)
Karakter: Ian Curtis
Oyuncu: Sam Riley
Anton Corbijn’in yönettiği filmde Riley, diğer örneklerdeki gibi kurmaca bir kahramanı değil, efsaneleşen post punk grubu Joy Division’ın genç yaşta ölen solisti Ian Curtis’i canlandırıyor. Dünyanın tüm yükünü taşıyormuş gibi görünen, hassas, melankolik Curtis, bu siyah beyaz muhteşem filmde Riley tarafından soğukkanlı bir performansla ele alınıyor.

‘Velvet Goldmıne’ (1998)
Karakter: Brian Slade Oyuncu: Jonathan Rhys Meyers
Todd Haynes’in imzasını taşıyan filmde, yine hikayeyi bir rock yıldızının peşine düşen gazeteci Arthur Stuart (Christian Bale) aracılığıyla izliyorduk. 1970’lerin glam rock sahnesinin yıldızı olan ancak bir anda ortadan kaybolan Brian Slade’i yıllar sonra izini süren Stuart aracılığıyla tanıyorduk. Slade’in karakterinin çokça David Bowie ve az da Marc Bolan karışımı olduğu açık. Nitekim filmin ismini de Bowie şarkısından aldığı düşünülürse, Slade’in basbayağı Bowie olduğu daha rahat anlaşılır. Lineer olmayan bir yapıda ilerleyen film, ipuçları eşliğinde müthiş bir rock yıldızı portresi çiziyordu.

Haberin Devamı

‘Şöhrete bir Adım/ Almost Famous’ (2000)
Karakter: Russell Hammond
Oyuncu: Billy Crudup
Daha yeni yetme çağındaki bir çocuk, dönemin yükselen rock grubu Stillwater’ı takip edip bir yazı yazması için ‘Rolling Stone’ dergisi tarafından görevlendirilir. Yönetmen Cameron Crowe’un yarı otobiyografik filmindeki hayali grup Stillwater’ın karizmatik ve geniş hayran kitlesi sahibi gitaristi Russell Hammond, rock dünyasının klasik huyu olan vokalist-gitarist çekişmesinin bir tarafıdır ayrıca. Ona hayran grupie’lerin kalbini kırar; bir yandan da düşünceli ve şefkatli bir yanı da vardır. Hammond, Crudup’ın oyunculuğuyla karikatürleşmeyen ama izleyicinin mesafesini de koruduğu rock yıldızı portrelerinden biridir.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 7 FiLM

VAHŞİLER

Savages
Yönetmen: Oliver Stone
Oyuncular: Benicio Del Toro, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta IMDB Notu: 6.8
KONU: Ben’le Chon, en iyi marihuanaları yetiştirmektedir. İki arkadaş ayrıca Ophelia’ya karşı duydukları aşkı da paylaşmaktadır. Meksikalı Baja Karteli, üç arkadaşı kendilerine katılmaya zorlayana dek cennet gibi bir hayat sürmektedirler.

BİR MAFYA HİKAYESİ
A Gang Story
Yönetmen: Olivier Marchal Oyuncular: Gerard Lanvin, Tcheky Karyo, Daniel Duval IMDB Notu: 6.8
KONU: Momon, 1970’li yıllarda birçok suça imza atmıştır. Artık emekli hayatı sürmektedir ama ne kadar uğraşsa da, geçmişi peşini bırakmaz.

YAŞAM SAVAŞI
Declaration Of War
Yönetmen: Valerie Donzelli
Oyuncular: Valerie Donzelli, Jeremie Elkaim, Cesar Desseix IMDB Notu: 7.0
KONU: Senaryoya da imza atan Valerie Donzelli’yle Jeremie Elkaim’in gerçek hikâyesini anlatan film, oğullarının hastalığıyla mutlu günlerinden kopan genç bir çiftin aşkını konu alıyor.

TIMARHANE
SecretStone
Yönetmen: Sean Stone
Oyuncular: Sean Stone, Alexander Wraith, Antonella Lentini
KONU: Terk edilmiş akıl hastanesine girmeye cesaret eden herkes delirmektedir. Alex, hastanede bu dünyaya ait olmayan varlıklara dair deliller olduğunu söyleyince Sean, kız arkadaşıyla hastaneye girmeye ikna olur.

OLMAK İSTEDİĞİM YER
This Must Be The Place
Yönetmen: Paolo Sorrentino
Oyuncular: Sean Penn, Judd Hirsch, Eve Hewson IMDB Notu: 6.7
KONU: Cheyenne, 30 yıldan beri görüşmediği babasının ölümü üzerine, ona Auschwitz Toplama Kampı’nda işkence eden Nazi subayını bulmayı kendine görev edinir.

Uyarısız Şiddet: ATM
ATM
Yönetmen: David Brooks
Oyuncular: Brian Geraghty, Josh Peck, Alice Eve IMDB Notu: 4.8
KONU: Geç saatte ofisten çıkan 3 arkadaş, para çekmek için bir ATM’de dururlar. Bu rutin aktivite, gençler için umutsuz bir yaşam mücadelesine dönüşecektir.


CİNNET GECESİ
The Incident
Yönetmen: Alexandre Courtes
Oyuncular: Rupert Evans, Dave Lageno, Richard Brake IMDB Notu: 5.5
KONU: George, Max ve Ricky bir rock grubunda müzik yapmaktadırlar. Parasız kaldıklarında bir tımarhanede çalışmak zorunda kalırlar ve...