Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vizyona çizgi roman uyarlamalarının uğramadığı bir sezon geçmiyor. Çizgi romanlar adeta Hollywood’a uyarlama malzemesi deposu görevini üstleniyor. Bu hafta gösterime giren ‘Yeşil Fener/Green Lantern’den yola çıkıyor ve sinemadaki başarılı çizgi roman uyarlamalarını hatırlıyoruz

ÇiZGi ROMANDAN BEYAZ PERDEYE

Kara Şövalye Dark Knight (2008)
Bob Kane ve Bill Finger tarafından 1939’da yaratılan ‘Batman’in çok sayıda film uyarlamaları yapıldı. 1989’da başlayan Tim Burton’un yönettiği Batman filmlerinin ardından Joel Schumacher’ın yönetmenliğinde seri düşüşe geçmişti. Ancak Christopher Nolan, 2005’de ‘Batman Başlıyor/Batman Begins’le Batman’i yeniden hayata döndürdü. Batman / Bruce Wayne’i Christian Bale’ın canlandırdığı Nolan filmlerinde, daha karanlık ve gerçekçi bir bakış açısıyla çürüyen bir Gotham göze çarpıyordu. ‘Batman Başlıyor’un ardından gelen ikinci Nolan filmi ‘Kara Şövalye’, özellikle Heath Ledger’a ölümünden sonra Oscar kazandıran Joker performansı, kaos etrafından dönen öyküsüyle en başarılı çizgi roman uyarlamalarından biri oldu.

ÇiZGi ROMANDAN BEYAZ PERDEYE

ÖRÜMCEK ADAM Spider Man (2002)

B tipi filmlerle ün kazanan Sam Raimi’nin yönetmenliğine emanet edilen ‘Örümcek Adam’, 25 yıllık bir yapım cehenneminin, değişen yönetmenlerin ve senaristlerin ardından 2002’de izleyicisiyle buluştu. Senaryosunu David Koepp’in yazdığı ve Peter Parker’ı Tobey Maguire’nın canlandırdığı filmin devam filmleri de gişede başarılı olmayı sürdürdü. ‘Örümcek Adam’ serinin özelliği yetişkin hayranlarının yanı sıra çocukların da gözdelerinden olması...

ÇiZGi ROMANDAN BEYAZ PERDEYE

WATCHMAN (2009)
Alan Moore ve Dave Gibbons’ın ‘Watchmen’ adlı grafik romanı, türün başyapıtlarından biri kabul ediliyor. Alan Moore’nun ‘The League of Extraordinary Gentlemen’ (2003) ve ‘V for Vendetta’ (2005) gibi eserlerinin sinema uyarlamalarından nefret ettiği de biliniyor. ‘Watchmen’i sinemaya uyarlayan Zack Snyder’ın da Moore’a yaranabildiği söylenemez. Ancak düşmüş süper kahramanları konu alan grafik romanın ‘sinemaya uyarlanamaz’ olduğu söylentisinin tersini ispat ettiği kesin... Üç saate yakın seyir süresiyle ‘Watchmen’ en cesur ve en iddialı uyarlamalardan birisi.

ÇiZGi ROMANDAN BEYAZ PERDEYE

HULK (2003)
Kızınca kontrolden çıkan ve yeşil bir deve dönüşen süper kahraman ‘Hulk’u uyarlamak prestijli yönetmen Ang Lee’ye (‘Brokeback Dağı’, ‘Buz Fırtınası’) düştü. ‘Hulk’u Eric Bana’nın canlandırdığı film, ağır temposuyla eleştiri oklarının hedefi oldu. ‘Hulk’un hikayesine mizah katmak ve aksiyon üzerinden yaklaşmak yerine barındırdığı trajediye odaklanan Lee, hakkı yenmiş özel bir film ortaya çıkarmıştı.


ÇiZGi ROMANDAN BEYAZ PERDEYE

GÜNAH ŞEHRi / Sin City (2005)
Frank Miller’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanan filmde, yönetmenliği Robert Rodriguez’le birlikte Miller şahsen üstlenmişti. Miller’ın ekipteki rolü sayesinde filmi orijinal malzemesine sadakati tamdı. Çizgi romanın estetik olarak neredeyse birebir yaratıldığı ‘Günah Şehri’, sert erkeklerin ve aldatıcı kadınların etrafından dönen modern bir kara film. Filmin Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Jessica Alba ve Benicio del Toro’nun da aralarında olduğu oyuncu kadrosu inanılmazdı.