Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

HOLLYWOOD’UN SON DÖNEM TRANSFERLERi

Timur Bekmambetov

2004 yapımı Rus fantastik filmi ‘Gece Nöbeti/Nochnoy dozor’, türün meraklılarının hemen dikkatini çekti ve Kazak yönetmeni Timur Bekmambetov’u bir anda spot ışıklarının altına taşıdı. Film, bundan önceki pek çok hikayede olduğu gibi yönetmenin Hollywood tarafından transfer edilmesiyle sonuçlandı. ‘Gece Nöbeti’ni bir üçlemeye çeviren yönetmen, 2008’de James McAvoy’lu aksiyon ‘Wanted’la Hollywood’un çarkları arasında dönmeye başlamıştı artık. Nitekim bu hafta da yapımcılığını Tim Burton’ın üstlendiği, ‘Vampir Avcısı: Abraham Lincoln/Vampire Hunter’ın yönetmen koltuğunda karşımıza çıkıyor. Bekmambetov’dan yola çıkarak ezelden beridir sık sık yönetmen transfer eden Hollywood’un son dönem bünyesine kattığı isimleri hatırlayalım

Haberin Devamı

Ang Lee

Tayvanlı yönetmen, Hollywood’da çalışan ve işlerinde kaliteyi koruyan ender isimlerden biri. 1970’lerde eğitim için ABD’ye gelen Lee, 1992 yapımı ‘Tui shou/Pushing Hands’, ‘Xi yan/The Wedding Banquet’le dikkat çekti. Bunlardan ikincisiyle Oscar adaylığı aldı. Ardından 1994’de ‘Sihung Lung, was Yin shi nan nu/Eat Drink Man Woman’la başarısını sürdüren Ang Lee, Jane Austen uyarlaması ‘Sense and Sensibility’ ile büyük endüstriye ilk adımını atmıştı. Ancak Lee, pek çok meslektaşını tersine, çizgi roman uyarlaması ‘Hulk’u bile yönetse, kendi imzasını atmayı ihmal etmedi ve Hollywood’da çalışan en saygın ‘yabancı’ yönetmenlerden biri olarak kalmayı sürdürdü.

Fernando Meirelles

Brezilyalı yönetmen Meirelles, ülkesinin ‘favela’larında geçen harika filmi ‘Tanrı Kent/City of God’ın ardından ödüllere boğuldu ve bir sonraki projesinde bir John Le Carre romanı uyarlamak için Hollywood’daydı. Ralph Fiennes ve Rachel Weisz’ın rol aldığı Carre uyarlaması ‘Arka Bahçe/The Constant Gardener’da Meirelles’in kariyerine katkıda bulunan bir filmdi. Keza bir sonraki filmi de saygın bir yer edinen bir uyarlamaydı: Jose Saramago’nun ünlü romanı ‘Körlük/ Blindness’ı... Elindeki uluslararası film çekme şanslarını iyi değerlendiren bir yönetmen olan Meirelles’in bu hafta gösterime giren ‘kesişen hayatlar’ filmi ‘360’ için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Ancak Meirelles’in meraklılarının heyecanla beklediği bir Janis Joplin biyografisi üzerinde çalıştığını ekleyelim.

Haberin Devamı

Guillermo del Toro

1993 tarihli tuhaf vampir filmi ‘Cronos’la dikkat çeken del Toro, kısa sürede Hollywood’un dev bütçeli projelerini rahatlıkla emanet edebildiği bir isme dönüştü. Makyaj, özel efekt gibi teknik alanlardaki hakimiyeti, onu fantastik türlerde daha cazip bir isim haline getiriyor. ‘Hellboy’ filmlerini büyük bir sevgiyle çeken Meksikalı yönetmen, arada sistemin dışına çıkıp kişisel bir işe imza attı ve ‘Pan’ın Labirenti/Pan’s Labyrinth’ı çekerek takipçilerine müthiş bir film armağan etti.

HOLLYWOOD’UN SON DÖNEM TRANSFERLERi

Alfonso Cuaron

AIDS teşhisi etrafında dönen başarılı bir ilk film olan ‘Solo con tu pareja’yı 1991’de çeken Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron, ikinci filmi, mütevazı aile dramı ‘A Little Princess’la ABD yapımı bir filme imza atmıştı bile. Ethan Hawke ve Gwyneth Paltrow’lu ‘Büyük Umutlar/Great Expectations’la Hollywood’da çalışan yönetmenlerden birine dönüştü. İngilizlerin iddialı serisi ‘Harry Potter’ın çok beğenilen üçüncü filmini de yöneten Cuaron, müthiş distopya ‘Son Umut/Children of Men’den beri bir sessizliğe gömülmüş durumda.

Haberin Devamı

Baltasar Kormakur

Neslinin parlak oyuncularından biriyken, yönetmenliğe yönelen ve 2000’de ilk filmi ‘101 Reykjavik’le bol bol ödül kazanan İzlandalı Baltasar Kormakur da Hollywood’un polisiye-aksiyonlarda tercih ettiği bir isme dönüştü. Arada Kuzey Avrupa coğrafyasına geri dönüp çok sevilen ‘Jar City’ gibi filmlere imza atsa da, Kormakur’un önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak filmlerinde Denzel Washington, Mark Wahlberg gibi isimler görüyoruz. En son yönetmen koltuğuna oturduğu soygun filmi ‘Contraband’se zamanında kendisinin başrolde olduğu bir İzlanda filminin yeniden çevrimiydi. Başrollerde Wahlberg ve Kate Beckinsale’ın olduğu film, yönetmenin İzlanda’da çektiği filmleri mumla aratan, kuru bir yapım.

BUGÜN ViZYONA GiREN 4 FiLM

CEHENNEM MELEKLERİ 2
(The Expendables 2) Yönetmen: Simon West Oyuncular: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruve Willis, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren IMDB Notu: 8.1
KONU: Expendables’ın planları yanlış gider ve içlerinden biri, rakip paralı asker Jean Vilain tarafından öldürülür. Grup, yeni üyeleri Billy the Kid ve Maggie’yle ölümcül bir silahı durdurmak ve kardeşlerini öldüren caniden intikam almak için düşman bölgesine doğru yola çıkar.

360
Yönetmen: Fernando Meirelles Oyuncular: Anthony Hopkins, Jude Law, Rachel Weisz IMDB Notu: 5.7
KONU: Dünyaya bir kez geliyoruz. Peki kaç şansımız var? Bir grup insanın hayatları, heyecan yüklü bir aşk hikayesiyle de birleşerek Viyana, Paris, Londra, Rio, Denver, Bratislava gibi farklı ve büyüleyici şehirlerde kesişir.

TINKER BELL: GİZEMLİ KANATLAR
(Tinker Bell: Secret Of The Wings) Yönetmen: Peggy Holmes Seslendirenler: Lucy Liu, Raven Symone, Megan Hilty
KONU: Tinker Bell ve arkadaşlarıyla, yasaklanmış gizemli Kış Ormanı dünyasına bir yolculuk. Merak ve macera duygusu Tink’i orada inanılmaz bir şeyi keşfetmeye yönlendiriyor ve dünyasını sonsuza dek değiştirebilecek büyülü bir sırrı ortaya çıkarıyor.

VAMPİR AVCISI: ABRAHAM LINCOLN
Abraham Lincoln: Vampire Hunter Yönetmen: Timur Bekmambetov Oyuncular: Mary Elizabeth Winstead, Dominic Cooper, Benjamin Walker IMDB Notu: 6.3
KONU: Amerika’nın 16’ncı başkanı Abraham Lincoln, vampirlerin ülkeyi ele geçirme planları olduğunu keşfeder. Vampirleri ayıklamak artık onun görevidir.